Spring til indholdet

Sidst opdateret: 09/09/2019

Vedtægter

Når et selskab eller en forening bliver stiftet, skal der udformes en række vedtægter. Disse vedtægter kan betegnes som retningslinjer for selskabets fremtidige virke. Hvad vedtægterne skal indeholde, bliver dikteret af selskabsloven.

Hvad er vedtægter?

Er du med til at stifte et aktieselskab, et anpartsselskab, et iværksætterselskab eller en forening, skal du være opmærksom på, at der altid skal udformes vedtægter. Det siger loven. Vedtægterne har det formål at fungere som retningslinjer for foreningens eller selskabets virke. Det skal eksempelvis være angivet i vedtægterne, hvordan bestyrelsen skal sammensættes, og hvornår der skal indkaldes til den årlige generalforsamling.

Det er selskabsloven, der afgør, hvad det er obligatorisk at have med i selskabers og foreningers vedtægter.

Hvad skal vedtægterne for et selskab indeholde?

Ifølge selskabsloven er der en række oplysninger, som vedtægterne for et selskab minimum skal indeholde. Det er følgende former for information:

 • Selskabets navn og formål (Hvad skal selskabet hedde? Hvad er formålet med at drive dit selskab? Husk på, at du ikke må drive forretning uden for selskabets formål, så du skal passe på ikke at angive et for snævert formål).
 • Selskabskapital og kapitalandele (I et aktieselskab vil selskabskapitalen være delt op i aktier, og i et anpartsselskab vil selskabskapitalen være delt op i anparter. Det skal stå i vedtægterne, hvor mange som selskabet er delt op i, og hvilken værdi de har. Er de inddelt i kapitalklasser, skal det også fremgå af vedtægterne).
 • Selskabets ledelse (Det skal fremgå af vedtægterne, hvordan selskabet skal ledes. Det skal også fremgå, hvordan en eventuel bestyrelse eller direktion bliver sammensat og valgt).
 • Beslutninger og rammer på generalforsamlingen (Hvordan kan der blive foretaget vedtægtsændringer i selskabet? Og hvordan bliver særlige beslutninger af samme karakter truffet på generalforsamlingen? Hvordan bliver der indkaldt til generalforsamling? Og hvordan ser dagsordenen ud for den ordinære generalforsamling?).

Hvad er der af yderligere punkter?

Udover de minimumskrav til et selskabs vedtægter, der er angivet ovenover, er der en række af andre typer af oplysninger, som det også er anbefalelsesværdigt at tage med i dine vedtægter. Disse kan f.eks. være:

 • Tegningsret
 • Indskrænkninger af salg
 • Medsalgspligt
 • Bestyrelsens beslutninger
 • Elektronisk generalforsamling

Hvad er selskabsloven?

Selskabsloven er den lov, som dikterer forhold for henholdsvis aktieselskaber, anpartsselskaber og det nyeste skud på stammen med navnet iværksætterselskaber. Det er blandt andet heri, at det er angivet, hvordan du udformer vedtægterne for dit selskab.

Tidligere blev henholdsvis aktieselskaber og anpartsselskaber reguleret efter hver deres lov, men i dag er der en samlet lov for alle selskaber.

Er du på vej til at starte dit eget selskab, er det en god ide, at du rådfører dig med en revisor eller en advokat. På den måde er du bedst sikret, når det kommer til at have styr på alle regler og leve op til den gældende lovgivning.

Download vedtægter skabelon

Herunder kan du hente Dineros skabelon til vedtægter og samtidig tilmelde dig vores nyhedsbrev

Ansvarsfraskrivelse: Denne artikel/skabelon har kun til formål at orientere og skal ikke ses som juridisk rådgivning.

 • Var denne artikel nyttig?
 • JaNej

0

... har allerede tilmeldt sig dinero!

Vidste du, at der er sendt 0 fakturaer fra Dinero?