Hvad er vedtægter?
Er du med til at stifte et aktieselskab, et anpartsselskab, et iværksætterselskab eller en forening, skal du være opmærksom på, at der altid skal udformes vedtægter. Det siger loven. Vedtægterne har det formål at fungere som retningslinjer for foreningens eller selskabets virke. Det skal eksempelvis være angivet i vedtægterne, hvordan bestyrelsen skal sammensættes, og hvornår der skal indkaldes til den årlige generalforsamling.
Det er selskabsloven, der afgør, hvad det er obligatorisk at have med i selskabers og foreningers vedtægter.
Hvad skal vedtægter for et selskab indeholde?
Ifølge selskabsloven er der en række oplysninger, som vedtægterne for et selskab minimum skal indeholde. Det er følgende former for information:
- Selskabets navn og formål (Hvad skal selskabet hedde? Hvad er formålet med at drive dit selskab? Husk på, at du ikke må drive forretning uden for selskabets formål, så du skal passe på ikke at angive et for snævert formål).
- Selskabskapital og kapitalandele (I et aktieselskab vil selskabskapitalen være delt op i aktier, og i et anpartsselskab vil selskabskapitalen være delt op i anparter. Det skal stå i vedtægterne, hvor mange som selskabet er delt op i, og hvilken værdi de har. Er de inddelt i kapitalklasser, skal det også fremgå af vedtægterne).
- Selskabets ledelse (Det skal fremgå af vedtægterne, hvordan selskabet skal ledes. Det skal også fremgå, hvordan en eventuel bestyrelse eller direktion bliver sammensat og valgt).
- Beslutninger og rammer på generalforsamlingen (Hvordan kan der blive foretaget vedtægtsændringer i selskabet? Og hvordan bliver særlige beslutninger af samme karakter truffet på generalforsamlingen? Hvordan bliver der indkaldt til generalforsamling? Og hvordan ser dagsordenen ud for den ordinære generalforsamling?).
Hvad er der af yderligere punkter?
Udover de minimumskrav til et selskabs vedtægter, der er angivet ovenover, er der en række af andre typer af oplysninger, som det også er anbefalelsesværdigt at tage med i dine vedtægter. Disse kan f.eks. være:
- Tegningsret
- Indskrænkninger af salg
- Medsalgspligt
- Bestyrelsens beslutninger
- Elektronisk generalforsamling
Hvad er selskabsloven?
Selskabsloven er den lov, som dikterer forhold for henholdsvis aktieselskaber, anpartsselskaber og det nyeste skud på stammen med navnet iværksætterselskaber. Det er blandt andet heri, at det er angivet, hvordan du udformer vedtægterne for dit selskab.
Tidligere blev henholdsvis aktieselskaber og anpartsselskaber reguleret efter hver deres lov, men i dag er der en samlet lov for alle selskaber.
Er du på vej til at starte dit eget selskab, er det en god ide, at du rådfører dig med en revisor eller en advokat. På den måde er du bedst sikret, når det kommer til at have styr på alle regler og leve op til den gældende lovgivning.
Download vedtægter skabelon
Skabelon til vedtægter: Få en skabelon. Du tilmelder dig samtidigt Dineros nyhedsbrev, som du altid kan afmelde med et enkelt klik.
Hvad er en ejeraftale?
En ejeraftale er en kontrakt, som indgås mellem ejerne af fx et aktieselskab eller anpartsselskab. Den indeholder ofte information om hvad der skal ske hvis en ejer vil træde ud af virksomheden, eller hvordan der skal udbetales udbytte. Ofte indeholder den desuden en form for konkurrenceklausul.
Det er vigtigt at notere sig, at en ejeraftale og vedtægter ikke er det samme og derfor ikke kan erstatte hinanden. Hvor ejeraftalen som nævnt klarlægger det indbyrdes forhold mellem virksomhedsejerne, betegnes vedtægterne som retningslinjer for selve virksomheden.
Læs mere om en ejeraftale og dens indhold her.
Spørgsmål og svar
Hvad er vedtægter? Skal du stifte et selskab, kræves det at der udformes vedtægter. Dette er en række retningslinjer for selskabets virke.
Hvad skal vedtægter for et selskab indeholde? Navn, formål, kapital, andele, ledelse og rammer er minimumskrav, men vedtægterne kan også indeholde andre ting.
Hvad er selskabsloven? Loven for selskaber, som bl.a. siger, at der skal være udformet vedtægter for IVS, ApS, A/S og andre selskabsformer.
Kan man bruge en skabelon til vedtægter? Ja, man kan sagtens bruge en skabelon. Du kan hente en gratis her på siden, hvis du har lyst til at blive hjulpet på vej.
Skal en revisor eller advokat godkende ens vedtægter? Nej, det skal de ikke, men det anbefales alligevel at få set det igennem af en ekspert, så som en advokat eller revisor.
Ansvarsfraskrivelse: Denne artikel/skabelon har kun til formål at orientere og skal ikke ses som juridisk rådgivning.
Del denne artikel
-
Del på Facebook
-
Del på Linkedin
-
Del på X
-