AM-bidrag som selvstændig – skal jeg betale AM-bidrag?

AM-bidrag er en skat som på 8%, som alle danskere skal betale. I indlægget her giver vi svar på, om du skal betale AM-bidrag som selvstændig – og hvor stort bidraget i så fald er. Vi viser også, hvordan og af hvad, arbejdsmarkedsbidraget beregnes. Læs med.


AM-Bidrag er forkortelsen af ordet arbejdsmarkedsbidrag, og det er en skat eller afgift, alle danskere i arbejde skal betale til staten. Bidraget ligger på 8 procent af enten løn eller overskud, og netop derfor er AM-bidraget som selvstændig det samme som for lønmodtagerne.

I indlægget her gennemgår vi, hvad der betales AM-bidrag af, og hvad du som selvstændig skal være opmærksom på.

Hvad betales der AM-bidrag af?

Skattestyrelsen kræver betaling af AM-bidrag fra:

 • A-indkomst
 • Bestyrelseshonorarer
 • Feriepenge
 • Ferietillæg
 • Fri bil
 • Fri kost og logi
 • Fri telefon og andre personalegoder
 • Gratialer
 • Honorarer
 • Overskud af selvstændig virksomhed
 • Periodiske udgiftsgodtgørelser
 • Udenlandske indkomster

AM-Bidrag selvstændige

AM-bidrag som selvstændig er som nævnt også på 8 procent, og det betales af lønnen eller af overskuddet af din selvstændige virksomhed. Det gælder dog ikke for selvstændige, som har et selskab og derfor er omfattet af eksempelvis selskabsskatteloven.

Har du den heldige ejer af en hobbyvirksomhed, er den heller ikke bidragspligtig jævnfør arbejdsmarkedsbidragsloven.

Hvis du har en personlig ejet virksomhed, udgør AM-bidraget 8% af dit overskud.

AM-bidraget melder du i forbindelse med din udvidede selvangivelse, som nu kaldes for Oplysningsskemaet, og det er samme sted, din årsopgørelse laves.

Ansatte og løn til dig selv

Har du ansatte, skal du desuden være opmærksom på, at de som lønmodtagere også trækkes 8 procent i AM-bidrag, hvilket skal fremgå af deres lønseddel.

Skulle du ikke have haft noget overskud eller udbetalt løn til dig selv, skal du ikke betale AM-bidrag som selvstændig.

Er du i stedet ejer af et selskab, hænger du på at betale AM-bidrag af den løn, du har udbetalt til dig selv som ansat i virksomheden.

Beregning af arbejdsmarkedsbidrag som selvstændig

Som nævnt beregnes dit AM-bidrag som selvstændig i forbindelse med Skattestyrelsens oplysningsskema. Du skal altså ikke selv udregne det beløb, du skal betale, da det beregnes af dit overskud.

Har du eksempelvis haft et overskud som på 200.000 kr., skal du altså betale 16.000 kr., fordi 8 procent af 200.000 kroner = 16.000 kroner.

Enkeltmandsvirksomhed

AM-bidrag som enkeltmandsvirksomhed fastsættes som tidligere nævnt ud fra dit overskud som personligt ejet virksomhed. Satsen ligger også her på 8 procent.

Oftest stillede spørgsmål

 1. Det korte svar er: Ja. 

  Du skal betale AM-bidrag som selvstændig. Satsen ligger på 8 procent og beregnes af enten dit overskud i virksomheden eller lønnen udbetalt til dig selv.

Nicklas Aabech
Nicklas Aabech Dinero
Nicklas er en af Dineros skarpe content-skribenter. Han hjælper med at producere brugbart indhold om alt fra regnskab til revisorregler til såvel Dinero-brugere som andre, der sidder med gode spørgsmål derude.

0 kommentarer

Skriv en kommentar

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram