AM-bidrag som selvstændig – skal jeg betale AM-bidrag?

AM-bidrag er en skat som på 8%, som alle danskere skal betale. I indlægget her giver vi svar på, om du skal betale AM-bidrag som selvstændig – og hvor stort bidraget i så fald er. Vi viser også, hvordan og af hvad, arbejdsmarkedsbidraget beregnes. Læs med.


AM-Bidrag er forkortelsen af ordet arbejdsmarkedsbidrag, og det er en skat eller afgift, alle danskere i arbejde skal betale til staten. Bidraget ligger på 8 procent af enten løn eller overskud, og netop derfor er AM-bidraget som selvstændig det samme som for lønmodtagerne.

I indlægget her gennemgår vi, hvad der betales AM-bidrag af, og hvad du som selvstændig skal være opmærksom på.

Hvad betales der AM-bidrag af?

Skattestyrelsen kræver betaling af AM-bidrag fra:

  • A-indkomst
  • Bestyrelseshonorarer
  • Feriepenge
  • Ferietillæg
  • Fri bil
  • Fri kost og logi
  • Fri telefon og andre personalegoder
  • Gratialer
  • Honorarer
  • Overskud af selvstændig virksomhed
  • Periodiske udgiftsgodtgørelser
  • Udenlandske indkomster

AM-Bidrag selvstændige

AM-bidrag som selvstændig er som nævnt også på 8 procent, og det betales af lønnen eller af overskuddet af din selvstændige virksomhed. Det gælder dog ikke for selvstændige, som har et selskab og derfor er omfattet af eksempelvis selskabsskatteloven.

Har du den heldige ejer af en hobbyvirksomhed, er den heller ikke bidragspligtig jævnfør arbejdsmarkedsbidragsloven.

Hvis du har en personlig ejet virksomhed, udgør AM-bidraget 8% af dit overskud.

AM-bidraget melder du i forbindelse med din udvidede selvangivelse, som nu kaldes for Oplysningsskemaet, og det er samme sted, din årsopgørelse laves.

Ansatte og løn til dig selv

Har du ansatte, skal du desuden være opmærksom på, at de som lønmodtagere også trækkes 8 procent i AM-bidrag, hvilket skal fremgå af deres lønseddel.

Skulle du ikke have haft noget overskud eller udbetalt løn til dig selv, skal du ikke betale AM-bidrag som selvstændig.

Er du i stedet ejer af et selskab, hænger du på at betale AM-bidrag af den løn, du har udbetalt til dig selv som ansat i virksomheden.

Beregning af arbejdsmarkedsbidrag som selvstændig

Som nævnt beregnes dit AM-bidrag som selvstændig i forbindelse med Skattestyrelsens oplysningsskema. Du skal altså ikke selv udregne det beløb, du skal betale, da det beregnes af dit overskud.

Har du eksempelvis haft et overskud som på 200.000 kr., skal du altså betale 16.000 kr., fordi 8 procent af 200.000 kroner = 16.000 kroner.

Enkeltmandsvirksomhed

AM-bidrag som enkeltmandsvirksomhed fastsættes som tidligere nævnt ud fra dit overskud som personligt ejet virksomhed. Satsen ligger også her på 8 procent.

Oftest stillede spørgsmål

Det korte svar er: Ja. 

Du skal betale AM-bidrag som selvstændig. Satsen ligger på 8 procent og beregnes af enten dit overskud i virksomheden eller lønnen udbetalt til dig selv.

Portræt af Nicklas Aabech
Nicklas Aabech Dinero
Nicklas er Digital Marketing Manager hos Dinero. Han sørger for, at vores løsninger og relevante tilbud når ud til såvel nuværende som potentielle Dinero-brugere, og hjælper i ny og næ til med at producere brugbart indhold til såvel Dinero-brugere og andre, der sidder med gode spørgsmål derude.

Skriv en kommentar

8 kommentarer

  1. Er AM-bidraget indberegnet i den skat som man betaler som enkeltmandsvirksomhed eller skal man indbetale det efterfølgende til Skat, når ens årsopgørelse er klar?

    1. Hej Sacha

      Du betaler ikke AM-bidrag i en enkeltmandsvirksomhed – uanset om det er én gang sidst på året eller løbende med B-skatterater, du betaler din B-skat.

      De bedste hilsner

      Lasse fra Dinero

  2. Når man skal lave sin oplysningsseddel for en enkeltmandsvirksomhed selv så skal man jo oplyse ‘Overskud før AM og renter’. Vil det være korrekt hvis jeg oplyser det som driftsresultat – 8% = driftsresultat * 0,92 ?

    1. Hej Peter

      Overskud før AM-bidrag og renter er ikke desværre ikke en så simpel beregning.

      Der findes to typer resultater. Der er det regnskabsmæssige resultat og det skattemæssige resultat. Det regnskabsmæssige resultat er det helt simple, hvor udgifterne trækkes fra indtægterne. Skattestyrelsen er dog interesseret i dit skattemæssige resultat, som også indeholder dine skattefradrag. Her tager vi nemlig dine indtægter og trækker udgifterne fra og slutter af med at krydre det med diverse skattefradrag – fri telefon, kørselsfradrag, gave til forretningsforbindelse, eller hvis du inviterer en forretningsforbindelse på restaurant.

      Hvis du bruger Dineros skatteopgørelse, så vil den beregne tallene for dig du skal bruge, så det er desværre ikke et spørgsmål jeg kan svare dig på, da det afhænger af mange flere elementer.

      Håber det giver mening!

      De bedste hilsner

      Endrit – Dinero Support

  3. Hej Niels

    Jeg har arbejdet 7 måneder, men har ikke fået nogen penge for arbejdet endnu, da jeg skulle finde ud af om det var noget for mig, og om jeg overhovedet kunne løse opgaven. Det kunne jeg, tog godt nok sin tid, nu er vi kommet der til, hvor jeg så gerne vil have noget mønt. Jeg har ikke haft de store udgifter, men en masse kørsel. Hvis jeg lader mig moms registrere nu, og sender regningerne, kan jeg så stadig trække kørsel fra for de 7 måneder. Jeg skal faktura’er for 92.000 kr. Men har kørt ca. 43.000 KM

    Med venlig hilsen Bjarne Johansen

    1. Hej Bjarne

      Det er et lidt kompliceret spørgsmål at svare på her, uden noget mere viden, som fx hvilken type virksomhed du har. Har du enkeltmandsvirksomhed kan du som udgangspunkt fint trække det fra (se dog forbehold længere nede).

      Har du et selskab er det lidt svære. Her skal der nemlig være en løn som forholdsmæssigt retfærdiggøre kilometergodtgørelsen, ellers vil det blive betragtet som almindelig lønudbetaling og dermed ikke skattefrit.

      Med antallet af kilometer du har kørt, sammen holdt med din indtjening bliver det nok svært at få det hele udbetalt som skattefri kørsel. Men det afhænger jo også af formålet med din kørsel, din kørebog, dit arbejdssted og en masse andre variabler.

      Det ville nok være en god idé at få en konkret vurdering ud fra alle parametre. 👍

      Spørg eventuelt skattestyrelsen, som har åbent på telefonen hver dag, og som i sidste ende ofte er dem som træffer afgørelsen om fradrag og skattefrihed alligevel.

  4. Skal man betale am – bidrag af kørselsgodtgørelse……får udbetalt ca. 14.000,- i kørepenge….??

    Hilsen

    Niels Thrane

    1. Hej Niels

      Nej det skal du umiddelbart ikke. Både som lønmodtager og selvstændig er kørsel som udgangspunkt skattefrit. 👍

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram