Hobbyvirksomhed

En hobbyvirksomhed er en lille virksomhed, der giver dig mulighed for at dyrke din personlige hobby ved siden af din primære beskæftigelse. En hobbyvirksomhed må ikke have et erhvervsmæssigt fokus, og formålet må ikke være at opnå et økonomisk udbytte.

  • Læsetid: 5 min.

  • Sidst opdateret 12/04/2024


Hvad er en hobbyvirksomhed?

En hobbyvirksomhed er en virksomhed, hvor det primære fokus ligger på ejerens personlige fritidsinteresser, frem for at ejeren skal opnå et økonomisk udbytte og tjene en masse penge. 

Motivet for din hobbyvirksomhed skal altså have rod i personlige interesser, og formålet skal være at sælge det, du elsker at bruge tid på i din fritid. 

Eksempler på personlige interesser er dyrehold, hjemmestrik og sportsinteresser. Det er dog vigtigt, at din hobbyvirksomhed er baseret på din hobby og ikke handler om at sælge mest muligt for at tjene penge.

Sådan kommer du i gang

Hvis du har en personlig hobby eller interesse, som du gerne vil give endnu mere opmærksomhed ved siden af dit primære arbejde, kan du starte en hobbyvirksomhed – og den proces er heldigvis ikke særlig omfattende. 

Du behøver nemlig ikke at registrere din virksomhed hos Erhvervsstyrelsen og modtage et CVR–nummer, da en hobbyvirksomhed ikke betragtes som en erhvervsmæssig virksomhed. 

Det eneste, du skal gøre, er at sikre dig, at din virksomhed lever op til de regler og krav, som Skattestyrelsen har til hobbyvirksomheder. Derefter kan du bare give dig i kast med at sælge ud af det, du brænder for at bruge din fritid på.  

Hvilke regler gælder for en hobbyvirksomhed?

Det er ikke dig selv, der bestemmer, om din virksomhed er en hobbyvirksomhed. Der er nemlig nogle regler for, hvornår din virksomhed er en hobbyvirksomhed. 

Skattestyrelsen foretager en overordnet vurdering ud fra nogle kriterier, der skal være opfyldt, før din virksomhed kan betragtes som en hobbyvirksomhed. 

Når Skattestyrelsen skal vurdere, om din virksomhed er en hobbyvirksomhed eller en reel virksomhed, kigger de bl.a. på:

  • Om virksomheden har et erhvervsmæssigt fokus, eller om fokus er på ejerens personlige interesse. 
  • Om virksomheden drives med et seriøst formål
  • Hvor meget tid ejeren bruger på virksomheden
  • Om der er ansatte i virksomheden
  • Hvordan virksomhedens økonomiske situation generelt ser ud.  

Du kan læse meget mere om, hvordan Skattestyrelsen vurderer, om din virksomhed kan anses for at være en hobbyvirksomhed på Skattestyrelsens hjemmeside

Skatteregler i en hobbyvirksomhed

Selvom formålet med din hobbyvirksomhed ikke må være at tjene penge, er der dog intet loft for, hvor meget du må omsætte for.

Du skal betale skat af overskuddet i en hobbyvirksomhed, men du skal derimod ikke betale AM-bidrag, som lønmodtagere ellers normalt skal.

Hvis du har et underskud i din hobbyvirksomhed, skal du være opmærksom på, at du ikke har mulighed for at få et personligt skattefradrag, da virksomheden ikke anses for at være en indtægtskilde.

I en hobbyvirksomhed er der intet krav om, at du skal føre regnskab efter bogføringslovens regler. Det er dog altid en god idé at holde styr på dine udgifter og indtægter, så du selv kan beregne dit overskud og se, hvad du skal betale skat af. 

Regnskabsprogram til hobbyvirksomheder

Du kan klare bogføringen nemt ved at anvende et regnskabsprogram til hobbyvirksomheder.

Moms i en hobbyvirksomhed

Når du driver en hobbyvirksomhed, er du ikke momspligtig. Du skal heller ikke betale moms, selvom din omsætning overstiger den normale grænse på 50.000 kr. 

Der kan dog være nogle tilfælde, hvor din hobbyvirksomhed ud fra momslovens regler kan betragtes som en økonomisk virksomhed, selvom den skattemæssigt anses for at være en hobbyvirksomhed. 

Momsreglerne i en hobbyvirksomhed er ikke helt så simple. Det er derfor altid en god idé at tage fat i Skattestyrelsen i forbindelse med spørgsmål til moms i en hobbyvirksomhed.

Lav en faktura uden moms

Når du sælger noget i din hobbyvirksomhed, skal du sende en faktura til din kunde. Du kan med få klik oprette en faktura uden moms i Dinero. Sådan gør du.

Hvad kan man trække fra i en hobbyvirksomhed?

I en hobbyvirksomhed kan du udelukkende få fradrag for de udgifter, der relaterer sig til din hobby. Udgifter, der relaterer sig til din hobby, og du kan trække fra, kan fx være udgifter til pensler og lærreder, hvis din hobby er at male malerier. 

Du kan derimod ikke få fradrag for udgifter til din computer eller andet udstyr, du bruger til at lave dit regnskab.

Hvornår skal jeg vælge en hobbyvirksomhed?

Hvis du er i tvivl, om du skal oprette en hobbyvirksomhed eller en anden slags virksomhed, skal du gøre op med dig selv, om formålet er at dyrke din hobby ved siden af dit primære job, eller om det er at tjene penge.

Hvis du ønsker at starte en virksomhed og sælge ting, du laver i din fritid, med henblik på at tjene penge, skal du altså overveje at oprette en personlig ejet virksomhedstype. Det kan fx være en enkeltmandsvirksomhed

Der er fordele og ulemper ved de forskellige former for personligt ejede virksomheder. Derfor er det en god idé at sammenligne dem, så du finder den virksomhedstype, der passer bedst til dig og dine behov. 

Kan jeg have en hobbyvirksomhed, mens jeg modtager dagpenge?

Du må gerne have en hobbyvirksomhed og bruge ubegrænset tid på virksomheden, mens du modtager dagpenge. Du skal dog huske at indberette det antal timer, du bruger i virksomheden. 

En hobbyvirksomhed anses ikke som en beskæftigelse. Det betyder, at du sagtens kan beholde din virksomhed, selvom du mister dit arbejde og modtager dagpenge. 

Oftest stillede spørgsmål

En hobbyvirksomhed er en mindre virksomhed, hvor det primære formål er at dyrke personlige interesser og sælge det, du holder af at bruge din fritid på. Virksomheden må ikke drives med henblik på at opnå et økonomisk udbytte.

Det er Skattestyrelsen, der vurderer, hvornår din virksomhed betragtes som en hobbyvirksomhed. Der ses bl.a. på virksomhedens formål og den økonomiske situation.

Hvis din hobbyvirksomhed skaber et overskud, skal du betale skat af det. Du betaler dog ikke AM-bidrag. Det er en god idé at dokumentere, hvad du køber og sælger, så du selv kan beregne dit overskud og se, hvor meget du skal betale i skat.

Hvis din hobbyvirksomhed får et underskud, har du ikke mulighed for at få et personligt skattefradrag.

Var denne artikel nyttig?

Relaterede ord

Herunder finder du relaterede ord fra vores regnskabsordbog der relaterer sig til Hobbyvirksomhed

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram