Udgivet 24/06/2022

Fradrag for arbejdstøj – skat og regler for selvstændige

Når du køber arbejdstøj til dig selv eller dine medarbejdere, er der i enkelte tilfælde mulighed for at få fradrag for nogle af udgifterne. Det er en god idé at sætte sig ind i disse regler, så du ikke går glip af eventuelle fradrag. Du kan i dette blogindlæg blive klogere på, hvornår og hvordan du kan trække udgifterne for arbejdstøj fra i skat.

Portræt af Laura Vestmark
Skrevet af Laura Juul Vestmark
Læsetid: 6 min.

Hvornår kan jeg få fradrag for arbejdstøj?

Som udgangspunkt betragtes arbejdstøj som en privat udgift, da det oftest svarer til dit hverdagstøj, hvilket du ikke kan få skattefradrag for. Der findes dog undtagelser, hvor det er muligt at få fradrag for arbejdstøj. 

Du kan få fradrag for arbejdstøj, hvis det er nødvendigt at anvende særligt arbejdstøj for at kunne udføre dit arbejde. Det er altså i situationer, hvor arbejdet medfører, at du ikke kan bruge dit almindelige tøj for at udføre arbejdet. Det kan fx være i tilfælde, hvor arbejdstøjet udsættes for slitage eller lugt.

Eksempler på særligt arbejdstøj, du kan få fradrag for, er:

  • Uniformer 
  • Sikkerhedssko
  • Hjelme 
  • Kitler
  • Knæbeskyttere

Du kan dog få fradrag for almindeligt tøj, hvis følgende kriterier er opfyldt:

  1. Der er et synligt logo, eller firmanavn er trykt eller broderet
  2. Tøjet anvendes i arbejdstiden 
  3. Tøjet afleveres tilbage, når ansættelsen ophører. Arbejdsgiveren må ikke forære tøjet til medarbejderen. 

Udover særligt arbejdstøj og almindeligt tøj er det også muligt at få fradrag for udgifter til sportstøj. Du kan få fradrag for sportstøj, der anvendes til de ansattes deltagelse i sportsarrangementer, hvor firmaet repræsenteres. Her gælder det også, at logoet skal være synligt. 

Hvad kan jeg ikke få fradrag for?

Der findes også arbejdstøj, du ikke kan få fradrag for. Hovedreglen for fradrag for arbejdstøj er, at tøj er en privat udgift, og derfor ikke noget der kan trækkes fra i skat. 

Du kan derfor ikke få fradrag for følgende:

  • Dit almindelige hverdagstøj
  • Udgifter til scenetøj til offentlig optræden 
  • Hvis der er dresscode eller en forventning om, at der bæres noget bestemt tøj på arbejdspladsen, kan du ikke få fradrag. Dette gælder også, selvom du fx ikke går i jakkesæt uden for arbejde. 

Disse regler gælder både for lønmodtagere og selvstændige.

Hvordan får jeg fradrag for arbejdstøj?

Hvis du køber fradragsberettiget arbejdstøj, kan du i 2024 ikke få fradrag for de første 7.000 kr. Dette beløb kaldes bundgrænsen, og skal trækkes fra, før du kan få fradrag for arbejdstøj. 

Du skal skrive fradraget ind i rubrik 58 i din årsopgørelse, når denne er klar.

Kan selvstændige få fradrag for arbejdstøj?

Som selvstændig kan du også få fradrag for udgifter til arbejdstøj. Du kan få fradrag, hvis arbejdet medfører, at du er nødt til at anvende specialtøj. 

Der skal være en begrundelse for, hvorfor der skal bruges specialtøj til arbejdet. Det kan fx være, at det er nødvendigt at bruge noget bestemt tøj, da det kan have betydning for sikkerhed eller sundhed. 

Derudover kan du som selvstændig også få fradrag til almindeligt tøj, hvis du følger reglerne om, at der er et synligt logo på tøjet, at det kun anvendes i arbejdstiden, og at det afleveres tilbage ved ophør af virksomheden.

Arbejdsmiljøloven stiller krav til dit arbejdstøj

Lovgivning om arbejdstøj findes i arbejdsmiljøloven, som indeholder regler og bestemmelser om arbejdsforhold på arbejdspladsen. Dette er både psykiske og fysiske arbejdsforhold. 

I loven er det derfor angivet, hvornår du arbejder under forhold, hvor det kræver, at du har specielt arbejdstøj. Loven skal sikre medarbejderens sundhed og sikkerhed, når de arbejder.

Kan jeg få fradrag for vask og rens af arbejdstøj?

Når du har arbejdstøj, og vasker det i din private vaskemaskine, er der også regler for fradrag for disse udgifter. 

Her er det som udgangspunkt muligt at få fradrag for udgifter til vask af det tøj, der har en relation til arbejdet. Det er derfor ikke muligt at trække udgifter fra til vask af dit almindelige tøj, som du bruger på arbejdet. Du kan få fradrag for udgifter til vask af dit arbejdstøj ved at beregne dit forbrug af strøm, vand eller vaskemiddel.

Disse regler gælder udelukkende, hvis vasken foregår på en privat vaskemaskine. Hvis virksomheden køber en vaskemaskine, er det muligt at få fradrag for alle udgifter til vask af tøj til erhvervsmæssigt brug. En anden mulighed er beklædningsgodtgørelse, som du i visse tilfælde kan få, hvis du selv skal købe og/eller vaske dit arbejdstøj.  

Det er ikke længere muligt at få fradrag for vask og rens af arbejdstøj.

Oftest stillede spørgsmål

Det er muligt at få fradrag for arbejdstøj, hvis arbejdet medfører, at det ikke er muligt at bruge sit almindelige tøj for at kunne udføre arbejdet. Du kan ikke trække dit almindelige tøj fra i skat, da det er en privat udgift.

Hvis du skal bruge arbejdssko for at kunne udføre arbejdet, kan du få fradrag og dermed trække dem fra i skat. Du kan dog ikke få fradrag for sko, som du anvender til privat brug, selvom du anvender disse på arbejde. 

Hvis du vasker dit arbejdstøj i din private vaskemaskine, kan du trække nogle af udgifterne fra i skat. Du kan fx få fradrag for el, vand og vaskemiddel, når du vasker dit arbejdstøj. Hvis virksomheden har en vaskemaskine, kan du få fradrag for alle udgifter til at vaske tøjet.

Portræt af Laura Vestmark
Laura Juul Vestmark
Laura er vores Marketing Assistant. Hun hjælper bl.a. med at producere indhold om regnskabsrelaterede begreber og regler til dig, som ønsker at blive klogere på regnskab på en let forståelig måde.

Skriv en kommentar

2 kommentarer

  1. Hvilken rubrik skal man angive det i på ens årsopgørelse/forskudsopgørelse, hvis man vasker arbejdstøj derhjemme? Kan ikke umiddelbart finde noget om det.

    1. Hej Søren

      Jeg vil anbefale, at du kontakter Skattestyrelsen for at være helt sikker på, at det bliver gjort korrekt. Der er nemlig nogle specifikke regler og krav, der skal overholdes.

      Opdatering: Jeg har lige været i kontakt med Skattestyrelsen. Det er desværre ikke længere muligt at få fradrag for dette.

      De bedste hilsner

      Lasse fra Dinero

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram