Hvad er beklædningsgodtgørelse?
Beklædningsgodtgørelse er et månedligt tillæg, du kan få, hvis du selv skal købe og/eller vaske dit arbejdstøj. Det er dog ikke altid, du har ret til beklædningsgodtgørelse. Det afhænger nemlig af din ansættelseskontrakt og overenskomst.
Du kan få beklædningsgodtgørelse, hvis:
- Du selv skal stå for at købe arbejdstøjet og vaske det
- Du selv skal købe arbejdstøjet, men fx har mulighed for at få det vasket på arbejdet
- Din arbejdsgiver køber arbejdstøj til dig, men du selv skal vaske det
Hvor meget du får i godtgørelse kommer altså an på, om du både skal kompenseres for køb af tøj og tøjvask.
Der er ikke en fast sats, der bestemmer, hvor meget du kan få i beklædningsgodtgørelse. Det kommer nemlig an på, hvilken overenskomst du er omfattet af. Hvis du får beklædningsgodtgørelse, vil det stå på din lønseddel ligesom fx overarbejde.
Som udgangspunkt kan du ikke få beklædningsgodtgørelse for sko. Til gengæld bliver sikkerhedssko kategoriseret som personlige værnemidler, hvilket betyder, at de kan være nødvendige for din sikkerhed.
Derfor kan din arbejdsgiver være pålagt at udlevere dem. Til gengæld er det firmaet, der ejer skoene, og du skal derfor levere dem tilbage, hvis du en dag stopper.
Skat af beklædningsgodtgørelse
Du skal betale skat af beklædningsgodtgørelse. Der gælder dog andre regler, hvis du i stedet får udleveret tøjet af din arbejdsplads.
Så skal du nemlig kun betale skat af værdien, hvis du kan bruge tøjet privat. Hvis der er logo på, eller det på anden måde er uegnet til privat brug, kan du derimod få fradrag for dit arbejdstøj.
Det betyder, at du ikke skal betale skat af tøjet, hvis det kan betragtes som et arbejdsredskab. Det kan fx være kitler, uniformer eller tøj, der skal kunne tåle kraftigt slid.
Hvis tøjet er skattefrit, fordi det kun kan bruges i arbejdstiden, er alle dele af beklædningen typisk skattefritaget – også selvom enkeltdele, som fx sokker og skjorte, godt kan bruges privat. Det afgørende er nemlig, at de enkelte stykker tøj er nødvendige for den samlede uniform.
Hvis værdien af dit arbejdstøj sammenlagt med andre personalegoder overstiger den årlige bagatelgrænse på 7.300 kr. (2025), skal du dog betale skat af beløbet.
Som arbejdsgiver kan du også få skattefradrag for de udgifter, du har til køb af tøj og sko til dine ansatte. Det gælder, uanset om tøjet har firmanavn eller logo på.