Beklædningsgodtgørelse – Godtgørelse og fradrag for arbejdstøj

Du kan i nogle tilfælde få beklædningsgodtgørelse, hvis du selv skal købe og/eller vaske dit arbejdstøj. I stedet for en godtgørelse kan du også få udleveret arbejdstøjet af din arbejdsgiver. Du skal altid betale skat af beklædningsgodtgørelse, men får du tøjet udleveret, kan du i nogle tilfælde få et fradrag.


Hvad er beklædningsgodtgørelse?

Beklædningsgodtgørelse er et månedligt tillæg, du kan få, hvis du selv skal købe og/eller vaske dit arbejdstøj. Det er dog ikke altid, du har ret til beklædningsgodtgørelse. Det afhænger nemlig af din ansættelseskontrakt og overenskomst. 

Du kan få beklædningsgodtgørelse, hvis: 

  • Du selv skal stå for at købe arbejdstøjet og vaske det
  • Du selv skal købe arbejdstøjet, men fx har mulighed for at få det vasket på arbejdet
  • Din arbejdsgiver køber arbejdstøj til dig, men du selv skal vaske det

Hvor meget du får i godtgørelse kommer altså an på, om du både skal kompenseres for køb af tøj og tøjvask. 

Der er ikke en fast sats, der bestemmer, hvor meget du kan få i beklædningsgodtgørelse. Det kommer nemlig an på, hvilken overenskomst du er omfattet af. Hvis du får beklædningsgodtgørelse, vil det stå på din lønseddel ligesom fx overarbejde.

Som udgangspunkt kan du ikke få beklædningsgodtgørelse for sko. Til gengæld bliver sikkerhedssko kategoriseret som personlige værnemidler, hvilket betyder, at de kan være nødvendige for din sikkerhed. 

Derfor kan din arbejdsgiver være pålagt at udlevere dem. Til gengæld er det firmaet, der ejer skoene, og du skal derfor levere dem tilbage, hvis du en dag stopper.

Skat af beklædningsgodtgørelse

Du skal betale skat af beklædningsgodtgørelse. Der gælder dog andre regler, hvis du i stedet får udleveret tøjet af din arbejdsplads. 

Så skal du nemlig kun betale skat af værdien, hvis du kan bruge tøjet privat. Hvis der er logo på, eller det på anden måde er uegnet til privat brug, kan du derimod få fradrag for dit arbejdstøj

Det betyder, at du ikke skal betale skat af tøjet, hvis det kan betragtes som et arbejdsredskab. Det kan fx være kitler, uniformer eller tøj, der skal kunne tåle kraftigt slid. 

Hvis tøjet er skattefrit, fordi det kun kan bruges i arbejdstiden, er alle dele af beklædningen typisk skattefritaget – også selvom enkeltdele, som fx sokker og skjorte, godt kan bruges privat. Det afgørende er nemlig, at de enkelte stykker tøj er nødvendige for den samlede uniform. 

Hvis værdien af dit arbejdstøj sammenlagt med andre personalegoder overstiger den årlige bagatelgrænse på 7.000 kr. (2024), skal du dog betale skat af beløbet. 

Som arbejdsgiver kan du også få skattefradrag for de udgifter, du har til køb af tøj og sko til dine ansatte. Det gælder, uanset om tøjet har firmanavn eller logo på.

Har du brug for hjælp til bogføringen?

Hvis du skal udbetale beklædningsgodtgørelse til en medarbejder, skal det bogføres som et skattepligtigt personalegode. Med Dinero Pro kan du få hjælp til at lave korrekt bogføring. Læs mere her.

Find ud af, om du kan få beklædningsgodtgørelse

FagforeningOmrådeLink
FOASocial og sundhed, pædagoger og servicefagwww.foa.dk
HKHandel, kommunal, privat og statwww.hk.dk
3FUfaglærte og erhvervsuddannedewww.3f.dk
KrifaOffentlig og privatwww.krifa.dk
Det Faglige HusOffentlig og privatwww.detfagligehus.dk
Fødevareforbundet NNFAnsatte i fødevareindustrienwww.nnf.dk
Dansk MetalTeknik, mekanik og ITwww.danskmetal.dk
Dansk SygeplejerådSygeplejersker www.dsr.dk
MalerforbundetMalerewww.maler.dk

Oftest stillede spørgsmål

Beklædningsgodtgørelse er et tillæg, du i nogle tilfælde kan få, hvis du selv skal købe og/eller vaske dit arbejdstøj. Det afhænger af din ansættelseskontrakt og overenskomst, om du har ret til beklædningsgodtgørelse. Hvis du får godtgørelsen, vil det stå på din lønseddel

Ja, du skal betale skat af beklædningsgodtgørelse. Får du derimod udleveret tøjet af din arbejdsplads, er det i nogle tilfælde skattefrit. Det gælder, hvis du ikke kan bruge tøjet privat, fordi der fx er logo eller firmanavn på. Det er også skattefrit, hvis det tydeligt er et arbejdsredskab, som fx en kittel eller en uniform.

Pernille Madelaire – Visma Dinero
Pernille Madelaire Dinero
Pernille er content writer hos Dinero. Sammen med sine dygtige kollegaer producerer hun artikler og indlæg til hjemmesiden. Hendes fornemmeste opgave er at formidle kompliceret regnskabsrelateret indhold, så du kan blive klogere på alle de vigtige begreber og regler, der er værd at kende til som selvstændig.

Skriv en kommentar

0 kommentarer

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram