Fra gule plader til papegøjeplader – omregistrering fra gulpladebil

Hvis du vil begynde at bruge din virksomheds bil til privat kørsel, skal du skifte dine gule plader ud med papegøjeplader. Det gør du ved at omregistrere bilen og bestille de nye nummerplader.


I en bil på gule plader må du som udgangspunkt ikke køre privat kørsel. Det må du dog gerne i en papegøjepladebil.

Samtidig får du i en papegøjepladebil nogle af de fordele, du får i en gulpladebil. Fx fuld fradrag for momsen på driftsudgifter. Det vil sige fradrag for benzin, reparationer, dækskifte og lignende vedligeholdelse af bilen.

Er du i tvivl om forskellen på de to slags plader? Se forskellen på gule plader og papegøjeplader via linket.

Omregistrering fra gule plader til papegøjeplader – Sådan gør du

Hvis du også vil bruge din gulpladebil til privat kørsel, skal du registrere den til enten hel- eller delvis privat anvendelse. Og det kræver papegøjeplader.

Ændringen fra gule plader til papegøjeplader kræver en omregistrering, og det er nemt at få. Du skal nemlig ikke have din bil ombygget, som hvis du ville have hvide plader på. Der er samme regler for indretningen for biler på gule plader og biler på papegøjeplader. Ændringen kræver kun:

  • Omregistrering
  • Et nyt sæt nummerplader

Omregistreringen kan du få lavet hos en nummerpladeoperatør (en synshal eller en forhandler), men du kan også lave det selv online i Motorregistret. Det koster 340 kr., og du gør det på denne måde:

  1. Gå til Motorstyrelsens hjemmeside under Borger → Gule plader og papegøjeplader → Papegøjeplader og klistermærker
  1. Tryk på knappen “Ændre anvendelse i Motorregistret”:
  1. Log på med dit NemID, MitID, TastSelv-kode eller autorisation:
  1. Når du har logget på, skal du gå ind i menupunktet “Motor”:
  1. Tryk på menupunktet “Motorregistret”:
  1. Tryk på menupunktet “Registrering”:
  1. Tryk på underpunktet “Skift anvendelse på vare- og lastbil”:
  1. Søg køretøjet frem ved hjælp af registreringsnummer, stelnummer eller Køretøj-ID (KID):
  1. Klik på “Næste”
  1. Lås køretøjet op med enten:
  • Kontroltal: Du finder kontroltallet i øverste højre hjørne på den lille grønne registreringsattest. 
  • RAK-koder: Hvis der er udstedt en nyere registreringsattest på køretøjet. RAK1 og RAK2 finder du på den nye registreringsattest del 1 og 2.

Hvis kontroltal mangler, eller du ikke har nogen RAK-koder, skal du skrive til Motorstyrelsen.

Og så er du færdig. Nummerpladerne koster 1.180 kr. og kan også bestilles på Motorstyrelsens hjemmeside eller hos en nummerpladeoperatør.

Husk privatbenyttelsesafgiften, når du skifter fra gule plader til papegøjeplader

Når du har skiftet fra gule plader til papegøjeplader, skal du til at betale privatbenyttelsesafgift.

Det er en afgift, der skal betales årligt. Bruger du kun din bil delvist privat, er det kun halvdelen af privatbenyttelsesafgiften, du skal betale. Men bruger du den kun til privat kørsel, er det hele afgiften, du skal betale.

Hvor meget, du skal betale, afhænger af bilens vægt og indregistreringsdato. De aktuelle satser for privatbenyttelsesafgift (2024) er:

Bilens vægtBil registreret første gang mellem d. 2. juni 1998 og d. 24. April 2007Bil registreret første gang d. 25. april 2007 eller senere
0 – 2.000 kg.1.120 kr. pr. år6.250 kr. pr. år
2.001 – 3.000 kg.6.250 kr. pr. år6.250 kr. pr. år
3.001 – 4.000 kg.6.250 kr. pr. år18.560 kr. pr. år

Ud over privatbenyttelsesafgiften er der også et par andre forskelle på de to typer plader, som det er en god idé at være opmærksom på, inden du skifter fra gule plader til papegøjeplader.

Savanna Ankjær
Savanna Ankjær Visma Dinero
Savanna er uddannet journalist. Hos Visma Dinero gør hun sit bedste for at formidle svært stof på en måde, så det bliver hurtigt og nemt at forstå. Sammen med resten af teamet udvikler hun også nyt indhold til dig, der gerne vil i gang med din egen virksomhed – eller allerede har en.

Skriv en kommentar

3 kommentarer

  1. Hvad hvis man har købt en gulpladebil og fået fuld moms retur. Senere vil man omregistrere til papegøje plader. Skal man så returnere moms?

  2. I skriver “ Ud over privatbenyttelsesafgiften er der også et par andre forskelle på de to typer plader, som det er en god idé at være opmærksom på, inden du skifter fra gule plader til papegøjeplader”

    Vil I fortælle, hvad det er?

    1. Hej Marck

      Nogle af de forskelle som du skal være opmærksom på er bl.a. at der ved køb af en bil på papegøjeplader ikke er fradrag for momsen, samt der ved leasing er et mindre fradrag af moms på leasing ydelsen.

      Der er også kun fradrag for momsen af driftudgifterne og ikke fradrag for selve udgiften når du har en bil på papegøjeplader.

      De bedste hilsner, Lasse – Dinero Support

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram