Gule plader eller papegøjeplader – hvad er forskellene?

I biler på gule plader må du kun køre erhvervsmæssig kørsel. I biler på papegøjeplader må du derimod køre både privat og erhvervsmæssig kørsel. Derfor er der også forskel på gule plader og papegøjeplader, når det kommer til skatteregler, momsregler, afgifter og dokumentation.


Forskel på gule plader og papegøjeplader

Om du skal have gule plader eller papegøjeplader på din bil, kommer an på, hvordan du bruger den. Der er nemlig en række forskelle på de to typer plader. Forskellene handler om:

 • Hvad bilen må bruges til
 • Hvilke afgifter, du skal betale
 • Hvilke momsregler, der er
 • Hvilke skatteregler, der er
 • Om du har pligt til at føre kørebog

Den største forskel på gule plader og papegøjeplader er, at de giver dig mulighed for at bruge din bil på forskellige måder. Derfor er der fx også forskellige typer afgifter og momsregler for biler på gule plader vs. papegøjeplader.

Husk den lovpligtige erhvervsbilforsikring med ansvarsforsikring. Det er valgfrit, om du også vil tegne en kaskoforsikring.

Forskel på, hvad bilen må bruges til

Bortset fra nogle enkelte undtagelser må du i en bil på gule plader kun køre ærinder, der har med dit arbejde at gøre. Det vil sige, at du ikke må køre i den privat. I en bil på papegøjeplader må du køre både erhvervsmæssig og privat kørsel. 

Du kan altså se papegøjeplader som en mellemting mellem hvide og gule plader. At du ikke må køre privat i en gulpladebil, men gerne må i en papegøjepladebil, medfører en række forskelle i bl.a. afgifter, momsregler, skatteregler og dokumentation.

Privatbenyttelsesafgift for papegøjepladebiler

Har du en papegøjepladebil, skal du betale privatbenyttelsesafgift. Det skal du ikke, hvis din bil er på gule plader.

Privatbenyttelsesafgiften betaler du en gang om året, og den afhænger af bilens vægt og indregistreringsdato. 

Momsreglerne afhænger af, om det er gule plader eller papegøjeplader

Når det kommer til, hvad du kan få i momsfradrag, er der forskel på, om du har en bil på gule plader eller papegøjeplader.

Momsreglerne for gulpladebiler er simple. Idet du kun bruger bilen til erhvervsmæssig kørsel, kan du få fuldt fradrag for moms ved både køb, leje, drift og salg af din gulpladebil.

Sådan er det ikke med papegøjepladebiler. Her er det bilens vægt, der afgør, hvor meget moms du kan trække fra. 

Hvis din papegøjepladebil vejer mellem 3.001 kg. og 4.000 kg., kan du få delvist fradrag for købsmomsen samt momsen på de løbende driftsudgifter som brændstof og reparation. Det fradrag varierer afhængig af, hvor meget du bruger bilen til hhv. privat- og erhvervskørsel.

Derfor er det vigtigt at huske at føre et kørselsregnskab. Det kommer vi nærmere ind på senere i indlægget.

Hvis din papegøjepladebil vejer 3.000 kg. eller mindre, kan du ikke trække noget af købsmomsen fra. Men du kan til gengæld få 100 % fradrag for momsen på driftsudgifterne. Det kræver dog, at din virksomheds salg af momspligtige varer og ydelser er over 50.000 kr. om året.

Hvis din papegøjepladebil er leaset, kan du få delvist fradrag for momsen. Men igen kræver det, at din virksomheds salg af momspligtige varer og ydelser er på over 50.000 kr. om året. Det delvise fradrag udgør en tredjedel af den moms, du betaler af lejen.

Forskel på skattereglerne for gule plader eller papegøjeplader

Om du skal beskattes afhænger af, om du har gule plader eller papegøjeplader. Du bliver beskattet af værdien af fri bil i din papegøjepladebil. Det gør du ikke i din gulpladebil.

Er du arbejdsgiver og har stillet en papegøjepladebil til rådighed for din medarbejder, skal de betale skat af værdien af fri bil. De udgifter kan du trække fra i din virksomheds regnskab. Hvis du vil beregne værdien af fri bil, kan du bruge vores beregner.

Bruger du din egen papegøjepladebil i din virksomhed, kan du trække de omkostninger, der har med erhvervskørslen at gøre, fra.  

For at holde styr på, hvor meget du bruger din bil privat i forhold til erhvervsmæssigt, skal du føre en kørebog.

Du skal føre kørebog for din papegøjepladebil

Papegøjepladebiler bruges både til erhvervsmæssig og privat kørsel. Derfor skal du kunne dokumentere, hvor stor en del af din kørsel, der er erhvervsmæssig og dermed giver skattefradrag.

Derfor skal du føre kørebog, hvis du har en papegøjepladebil. Vi har lavet en skabelon, så du nemt kan føre kørselsregnskab, som du kan downloade her:

"*" indikerer påkrævede felter

Du kan også gøre det via Mileage Book, som du kan integrere i dit regnskab i Dinero.

En bil på gule plader må derimod kun bruges erhvervsmæssigt, så der er som udgangspunkt ingen grund til at føre kørebog for den. Derfor er der også forskel på, hvilken dokumentation du skal have, afhængig af om du har gule plader eller papegøjeplader.

Det kan dog være smart at lave en kørebog som dokumentation til Skattestyrelsen, hvis der alligevel skulle opstå tvivl om, hvorvidt du kun bruger den erhvervsmæssigt. Men du har ikke pligt til at føre kørebog for din bil på gule plader.

Oftest stillede spørgsmål

 1. Forskellen på gule plader og papegøjeplader er, at du i en bil på gule plader kun må køre erhvervsmæssig kørsel. Derimod må du i en bil på papegøjeplader køre både privat og erhvervsmæssig kørsel.

 2. Der er nogle undtagelser, men som hovedregel må du ikke køre i din gulpladebil privat. Derfor skal du have en papegøjepladebil, hvis du gerne vil køre privat i din virksomheds bil.

Savanna Ankjær
Savanna Ankjær Visma Dinero
Savanna er uddannet journalist. Hos Visma Dinero gør hun sit bedste for at formidle svært stof på en måde, så det bliver hurtigt og nemt at forstå. Sammen med resten af teamet udvikler hun også nyt indhold til dig, der gerne vil i gang med din egen virksomhed – eller allerede har en.

Skriv en kommentar

2 kommentarer

 1. Hej Savanna. Er der pligt til at en bil på papegøjeplader skal ejes af en virksomhed, eller kan man registrere den til en person? Den her 2-sædede bil skal nemlig bruges til 100% privatkørsel.

  1. Hej Claus

   I forbindelse med registrering af papegøjeplader, er der ingen regel der siger at du som privatperson ikke må registrere den til dig selv, også selvom du kun vælger at bruge den til udelukkende privatkørsel 🙂

   Håber det svarer på spørgsmålet.

   De bedste hilsner Endrit – Dinero Support

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram