Udgivet 14/07/2020

Fordele og ulemper ved ApS

I indlægget her kan du få et overblik over de fordele og ulemper, du skal tage højde for, hvis du starter et anpartsselskab (ApS). Målet er, at du efterfølgende vil føle dig godt klædt på, hvis det er den vej, du vælger at gå.

Portræt af Nicklas Aabech
Skrevet af Nicklas Aabech
Læsetid: 2 min.

Fordele og ulemper ved ApS – hvilke faktorer spiller ind?

Flere faktorer bør spille ind, når du skal vælge, hvilken virksomhedstype/selskabsform, du vil drive forretning ud fra. Faktorer som hæftelse og risiko, indberetning, ansvar, bogføring, regnskab, skat og moms m.m. er nogle af de vigtigste begreber at have in mente – og flere af dem kan anskues som både fordele og ulemper, alt afhængigt af øjnene der ser. I dette indlæg giver vi dig et indblik i de fordele og ulemper ved ApS, der følger med, når du stifter et selskab.

Begrænset hæftelse

En af de faktorer, der ofte bliver set som en fordel ved anpartsselskab, er den begrænsede hæftelse, selskabsformen indebærer.

Modsat enkeltmandsvirksomheden hæfter du ikke med din personlige formue – din hæftelse er i stedet begrænset til den indskudte selskabskapital. Der er altså, i nogen grad, en mindre risiko ved denne virksomhedstype, end ved at stifte en enkeltmandsvirksomhed. 

Årsrapport

Det er besluttet ved lov, at anpartsselskaber skal offentliggøre en såkaldt årsrapport. Den opgave kan for nogle være en af de store ulemper ved et ApS, da det kan være en tung byrde at få styr på – både administrativt og tidsmæssigt. 

Af samme årsag søger nogen om at blive fritaget for revision af årsrapporten – det er nemlig muligt, hvis en række krav er opfyldt. 

Krav til startkapital

En anden faktor, der kan være svær at definere som en direkte fordel eller ulempe ved et ApS – ja, det er kravet til en startkapital på 40.000 kr. 

For nogle personer kan det virke voldsomt at skulle stille med 40.000 kr. som startkapital, mens det for andre ikke gør det store forskel, nu hvor det er det eneste, man risikerer at “miste”. Tidligere har kravet til startkapitalen ligget på 80.000 kr. og senest 50.000 kr. – altså er det alt andet lige en del nemmere at betale i dag. 

Mulighed for mere end én ejer

For mange kan det virke skræmmende at starte en virksomhed helt alene, hvorfor det at starte et ApS kan føles betryggende, fordi man er flere ejere. Ved at være flere to eller flere ejere er det muligt at samle flere kompetencer og dele ansvaret, hvilket for mange ses som en fordel. Det giver ikke bare bedre sparringsmuligheder, men også et endnu bedre grundlag for at træffe løbende beslutninger.

For andre kan det at være flere om at træffe beslutningerne omvendt være en af de helt store ulemper ved anpartsselskab. Det afhænger altså om øjnene, der ser.

Når du skal vælge mellem at starte en enkeltmandsvirksomhed eller et anpartsselskab, kan det i høj grad koges ned til din risikovillighed, kravet til startkapital samt dit ønske til ejerskabet. 

Ønsker du at læse om fordele og ulemper ved en enkeltmandsvirksomhed, har vi allerede skrevet et indlæg om emnet – lige her: Fordele og ulemper ved enkeltmandsvirksomhed.

Portræt af Nicklas Aabech
Nicklas Aabech Dinero
Nicklas er Digital Marketing Manager hos Dinero. Han sørger for, at vores løsninger og relevante tilbud når ud til såvel nuværende som potentielle Dinero-brugere, og hjælper i ny og næ til med at producere brugbart indhold til såvel Dinero-brugere og andre, der sidder med gode spørgsmål derude.

Skriv en kommentar

14 kommentarer

  1. Hej Rasmus vil gerne lave et aps – til og invester i , bla sølv – men skal jeg lave det som et Holding selskab ? vil gerne det blev muligt for min børn og blive en del af – skal de så helst være med ejer eller skal jeg trække dem ind senere – og er der i det hele taget en fordel ved et selskab ? har de 40000 og mere til men gerne låne måske op til 500000 i selvskabet mvh Peter

    1. Hej Peter

      Et holding selskab er teknisk set også bare et selskab men med det formål at investere – så ja det lyder som en fornuftig plan. Såfremt du gerne vil have andre medejere med ind, så skal det stiftes som et selskab eller et interessentskab, men der er klart fordele i en selskabskonstruktion hvis man hver part har likviderne at indtræde med. 👍

      Om du kan låne så mange penge i et nystiftet selskab er svært at vide. Du skal nok have en god plan med i banken. 💪

  2. Hej Rasmus

    Har været i tvivl om jeg skulle oprette et aps eller enkeltmandsvirksomhed, men er nået frem til at det skal være et aps. Når jeg både sælger konsulentydelser og har en web-shop, kan jeg så oprette det i samme aps og hvordan ? Og… er der via Dinero mulighed for rådgivning i forhold til opstart af aps virksomhed (vedtægter m.v.)

    1. Hej Mette

      Det er desværre ikke noget vi rådgiver i nej, men der findes nogle ret fine og billige løsninger på nettet til opstart.

      Du kan sagtens have flere brancher i samme ApS – du kan også splitte det i flere enheder hvis du ønsker, men så bliver dit regnskab hurtigt mere avanceret. Du kan også fint køre det i samme selskab. Du sørger blot for at vælge flere branchekoder når du opretter selskabet. 👍

  3. Hej Rasmus. Tak for svar. Jeg vil finde en skabelon til mine planer og bestille en tid hos en revisor. Så må vi se om min minivirksomhed kan lade sig gøre. Hilsen Lotte God dag.

  4. Hej Hvis jeg starter et ApS, indskyder de 40000 og køber en grund, der skal ryddes og bygges nyt. Kan jeg så trække grundens pris, entreprenør og huset fra som omkostninger og først betale skat af indtjeningen, når den overstiger de udgifter? Jeg er helt grøn i det her. Hilsen Lotte

    1. Hej Lotte

      Ikke helt nej.

      Når du køber noget som er dyrt i en virksomhed, skal det afskrives og du kan ikke trække hele udgiften fra på en gang.

      I forbindelse med grund og bebyggelse er der nogle særlige regler, hvor det typisk vil være 4% pr. år du afskriver. Men kun hvis bygningen anvendes til nogle særlige formål. Potentielt kan den faktisk slet ikke afskrives hvis du f.eks. vil opføre kontor.

      Så hvis grund, bygning og det hele løber op i 1 million. (Bare som et tænkt eksempel). Vil du i først år kunne fratrække 40.000 fra dit overskud. Det vil du så kunne gøre på samme måde året efter, og året efter det osv.

      Bemærk dog at dette er en meget simplificeret opstilling af det. Derfor ville jeg altid have en revisor med ind over, hvis jeg skulle investere i noget så stort, for at sikre den regnskabs- og skattemæssige behandling, blev korrekt. 👍

  5. Jeg har en lille rejse bureaue (booking agency) Jeg er lidt i tvivl om omsætnings tallet mht hjælpe pakke En booking koster 10000 kr Min provition er 10% Dvs 1000 kr (før udgifter) Er min omsætning 10.000 kr eller de 1000 kr?

    1. Hej Senan

      Det er lidt svært for mig at sige, da der er meget specifikke regler i rejsebranchen ofte. Jeg er sikker på der er nogen som er meget klogere på det end lige os, men – Hvis du fakturerer de fulde 10.000 til en kunde, og herefter betaler regninger på 9.000 kroner til andre, så vil jeg mene de 10.000 er omsætning og de 9.000 er omkostninger. 💪

      Hvis du alene står for at formidle kontakten og herefter sender en regning på 1.000 kroner til din samarbejdspartner for det arbejde, så vil jeg mene de 1.000 kroner er omsætning. 👍

  6. Kan man oprette to firma samtidig? dvs. både enkeltsmand og APS, og hvis en af firmaerne går i konkurs, påvirker også den anden?

    1. Hej Haji

      Du kan godt oprette både en enkeltmandsvirksomhed og ApS på samme tid. Der vil være tale om 2 forskellige virksomheder, som ikke påvirker hinanden 😊

  7. Hej Jeg er ved at starte et ApS og vil låne pengene af min far. Hvordan betaler jeg dem tilbage? Kan de hives ud når de en gang er tjent, uden at betale SKAT af dem igen?

    1. Hej Rasmus

      Det afhænger lidt af hvad du låner dem til. Hvis du låner dem til selve selskabskapitalen, så er det dig privat som skylder din far penge.

      Hvis du selv indskyder selskabskapitalen og så låner penge i opstarten er det selskabet som låner penge af din far og så skal i have lavet et lånedokument, ligesom man ville i banken hvor pengene skal forrentes på markedsvilkår. 👍

  8. Vi startede et ApS i marts 2019, vis vi nu opretter en konto ved Dinero, kan vi så lægge hele regnskabet ind tilbage fra den gang vi startede?

    1. Hej Bent

      Det kan du i hvert fald ja! 🙂

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram