Spring til indholdet

Læsetid: 2 minutter

Fordele og ulemper ved ApS

I indlægget her kan du få et overblik over de fordele og ulemper, du skal tage højde for, hvis du starter et anpartsselskab (ApS). Målet er, at du efterfølgende vil føle dig godt klædt på, hvis det er den vej, du vælger at gå.

Fordele og ulemper ved ApS

Fordele og ulemper ved ApS – hvilke faktorer spiller ind?

Flere faktorer bør spille ind, når du skal vælge, hvilken virksomhedstype/selskabsform, du vil drive forretning ud fra. Faktorer som hæftelse og risiko, indberetning, ansvar, bogføring, regnskab, skat og moms m.m. er nogle af de vigtigste begreber at have in mente – og flere af dem kan anskues som både fordele og ulemper, alt afhængigt af øjnene der ser. I dette indlæg giver vi dig et indblik i de fordele og ulemper ved ApS, der følger med, når du stifter et selskab.

Begrænset hæftelse

En af de faktorer, der ofte bliver set som en fordel ved anpartsselskab, er den begrænsede hæftelse, selskabsformen indebærer.

Modsat enkeltmandsvirksomheden hæfter du ikke med din personlige formue – din hæftelse er i stedet begrænset til den indskudte selskabskapital. Der er altså, i nogen grad, en mindre risiko ved denne virksomhedstype, end ved at stifte en enkeltmandsvirksomhed. 

Årsrapport

Det er besluttet ved lov, at anpartsselskaber skal offentliggøre en såkaldt årsrapport. Den opgave kan for nogle være en af de store ulemper ved et ApS, da det kan være en tung byrde at få styr på – både administrativt og tidsmæssigt. 

Af samme årsag søger nogen om at blive fritaget for revision af årsrapporten – det er nemlig muligt, hvis en række krav er opfyldt. 

Krav til startkapital

En anden faktor, der kan være svær at definere som en direkte fordel eller ulempe ved et ApS – ja, det er kravet til en startkapital på 40.000 kr. 

For nogle personer kan det virke voldsomt at skulle stille med 40.000 kr. som startkapital, mens det for andre ikke gør det store forskel, nu hvor det er det eneste, man risikerer at “miste”. Tidligere har kravet til startkapitalen ligget på 80.000 kr. og senest 50.000 kr. – altså er det alt andet lige en del nemmere at betale i dag. 

Mulighed for mere end én ejer

For mange kan det virke skræmmende at starte en virksomhed helt alene, hvorfor det at starte et ApS kan føles betryggende, fordi man er flere ejere. Ved at være flere to eller flere ejere er det muligt at samle flere kompetencer og dele ansvaret, hvilket for mange ses som en fordel. Det giver ikke bare bedre sparringsmuligheder, men også et endnu bedre grundlag for at træffe løbende beslutninger.

For andre kan det at være flere om at træffe beslutningerne omvendt være en af de helt store ulemper ved anpartsselskab. Det afhænger altså om øjnene, der ser.

Når du skal vælge mellem at starte en enkeltmandsvirksomhed eller et anpartsselskab, kan det i høj grad koges ned til din risikovillighed, kravet til startkapital samt dit ønske til ejerskabet. 

Ønsker du at læse om fordele og ulemper ved en enkeltmandsvirksomhed, har vi allerede skrevet et indlæg om emnet – lige her: Fordele og ulemper ved enkeltmandsvirksomhed.

Nicklas Aabech
Nicklas Aabech
Nicklas er en af Dineros skarpe content-skribenter. Han hjælper med at producere brugbart indhold om alt fra regnskab til revisorregler til såvel Dinero-brugere som andre, der sidder med gode spørgsmål derude.

4 kommentarer

 1. Vi startede et ApS i marts 2019, vis vi nu opretter en konto ved Dinero, kan vi så lægge hele regnskabet ind tilbage fra den gang vi startede?

  1. Hej Bent

   Det kan du i hvert fald ja! 🙂

 2. Hej Jeg er ved at starte et ApS og vil låne pengene af min far. Hvordan betaler jeg dem tilbage? Kan de hives ud når de en gang er tjent, uden at betale SKAT af dem igen?

  1. Hej Rasmus

   Det afhænger lidt af hvad du låner dem til. Hvis du låner dem til selve selskabskapitalen, så er det dig privat som skylder din far penge.

   Hvis du selv indskyder selskabskapitalen og så låner penge i opstarten er det selskabet som låner penge af din far og så skal i have lavet et lånedokument, ligesom man ville i banken hvor pengene skal forrentes på markedsvilkår. 👍

Skriv en kommentar

0

... har allerede tilmeldt sig dinero!

Vidste du, at der er sendt 0 fakturaer fra Dinero?