Afslutning af regnskabsår

Med afslutningen af et regnskabsår binder du en sløjfe på en regnskabsperiode, der har varet 12 måneder. Mange slutter et regnskabsår ved årets udgang i december, men det behøver ikke stemme overens med et kalenderår.

  • Læsetid: 2 min.

  • Sidst opdateret 22/02/2022

I Dinero overføres primopostering automatisk på tværs af regnskabsår. Du kan desuden bruge vores tjekliste til årsafslutning for at sikre dig, at alt er med.

Hvad betyder afslutning af et regnskabsår?

Ved en regnskabsårsafslutning skal du danne dig et overblik over de sidste 12 måneder. Du skal så at sige gøre regnskabet op. Enhver virksomhed skal afslutte sit regnskabsår ved at afslutte al bogføring for hele året. Med en årsregnskabsafslutning laver du en opgørelse over dine forskellige posters status i et regnskab. Status på posterne bliver primoposteringerne for det næste regnskabsår.

Hvad skal du huske i forbindelse med en regnskabsårsafslutning?

Som virksomhedsejer skal du hele tiden sætte indtægter og udgifter ind i din bogføring. Bogføring betyder altså, at du holder regnskab med dine udgifter og indtægter, samtidig med at du har overblik over, hvad du skylder, og hvad du har til gode. Her holder balancen styr på dine tilgodehavender og skyldige beløb. Det er en slags løbende opgørelse over din virksomheds aktiviteter.

Du skal derfor altid huske at gemme bilag, så du kan påvise, at du har bogført korrekt – både over for revisor og SKAT. Det er altid en god idé at spørge en revisor til råds, så du er sikker på, at du får anført alt rigtigt i din bogføring. Find en revisor nær dig.

Når du har bogført året, skal du afslutte dit regnskabsår.

Dinero overfører automatisk årets resultat i balancen (statusregnskabet), så det behøver du ikke at gøre.

Hvis du vil omlægge dit regnskabsår

Hvis kalenderåret ikke passer, kan du selv sætte datoen for regnskabsårets afslutning til en anden end d. 31. december. Det gælder dog kun ApS-, IVS- og A/S-selskaber og ikke personlige virksomheder. Selvom du kan bestemme en anden dato for dit selskabs regnskabsafslutning, betyder det dog ikke, at du kan vælge hvilken som helst dato.

For omlægning af et regnskabsår gælder nogle specifikke regler, og du skal opfylde en række krav for at gøre det, ligesom du skal indsende en anmeldelse til Erhvervsstyrelsen, som behandler dit ønske om omlægning.

Hvem har brug for omlægning af regnskabsår?

Men hvorfor kan du ikke bare afslutte dit regnskabsår i takt med kalenderåret? Det er jo meget lettere at holde styr på. For tekstilbranchen er der god fornuft i at udsætte afslutningen af regnskabsåret. Årsagen er, at butikkerne i denne branche ofte oplever øget salg i forbindelse med julegaveindkøb og udsalg. Hvis du er i denne branche, kan det give god mening at udsætte regnskabets afslutning til dampen er aftaget. Alle medarbejdere bruger krudt på salget i disse måneder, og derfor er det svært at få den nødvendige tid til at afslutte regnskabet ordentligt.

Få hjælp til afslutning af regnskabsår

Der findes flere udbydere på markedet, der kan hjælpe dig med at afslutte dit regnskabsår med enkle og overskuelige systemer. På den måde får du skabt et bedre overblik over dine regnskaber og afsluttet dem korrekt.

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram