Afstemning

Afstemning er en måde at sikre sig, at et regnskab er ført korrekt. Du kan lave afstemning af et regnskab på mange forskellige måder. Et eksempel er, at du tjekker, at et kontoudtog for et betalingskort stemmer overens med de kvitteringer, der er blevet gemt.

  • Læsetid: under 2 min.

  • Sidst opdateret 21/10/2021

I Dinero kan du afstemme banken med vores smarte bankafstemning.

Hvad er en afstemning?

Der kan nemt opstå fejl, mens du bogfører et regnskab. Med afstemning tjekker du op på, at det hele bliver ført rigtigt. Har du et kontoudtog fra din bank, kan du nemt, men sikkert, tjekke, at du har fået ført alle indtægter og udgifter i dit regnskab.

Det er en rigtig god ide at afstemme løbende, mens du bogfører udgifter og indtægter. Du kan eksempelvis have det som en fast rutine at afstemme månedsvis. På den måde sikrer du, at du får lavet et korrekt regnskab uden fejl.

Afstemmer du løbende, kan du tage fejl i opløbet, og det giver dig mindst arbejde i den sidste ende.

Eksempel på afstemning

Hvis du gerne vil afstemme din egen private konto, skal du huske at gemme alle dine kvitteringer. Hver måned kan du så holde dine kvitteringer op imod de posteringer, der har været på din konto.

Med et bankudtog på skærmen eller i hånden gennemgår du slavisk dine kvitteringer. Er der en eller flere posteringer, som du ikke har en kvittering på, kan du forsøge at finde frem til, hvordan det kan gå til. Mangler du selv en kvittering, eller er der blevet hævet penge på din konto, som ikke skulle være blevet hævet?

Denne simple afstemning af en privat bankkonto kan også videreføres til virksomhedsregi.

Hvordan kan du afstemme et regnskab?

Der er flere måder, som du kan kontrollere din bogføring på. Du kan eksempelvis lave en momsafstemning eller en afstemning af hver enkelt kreditor for at se, om du har penge til gode.
Opererer du med flere konti, vil det også være oplagt at lave en afstemning af dem for at se, om pengene er blevet placeret de rigtige steder.

Den vigtigste er dog din bankafstemning. Her kan du nemlig tjekke op på alle indbetalinger og udbetalinger. Du kan altså se om de beløb, som bliver bogført, er i overensstemmelse med de faktiske udbetalinger og indbetalinger. Netop denne afstemning er vigtig at foretage løbende og gerne hver eneste måned. Du gør det ved at tjekke, at den bankkonto, som du bogfører på, stemmer overens med kontoudtoget fra banken.

Hvorfor er det nødvendigt at afstemme?

For at undgå fejl. Det er vigtigt, at du leverer et retvisende og korrekt regnskab hvert eneste år. Og med afstemning af alle dine poster kan du være sikker på, at du har fået alt med, og at du har fået ført alle poster korrekt.

Læs mere om bankafstemning i Dinero

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram