Branchekode

En branchekode består af seks cifre. Det er en international kode, der indikerer, hvilken branche din virksomhed beskæftiger sig indenfor. Alle danske virksomheder skal have en branchekode. Du skal vælge en branchekode, når du registrerer din virksomhed og får tildelt et cvr-nummer.

  • Læsetid: 2 min.

  • Sidst opdateret 21/12/2023


Hvad er en branchekode?

En branchekode er en international kode, der indeholder seks tal. Når du registrerer din virksomhed hos Erhvervsstyrelsen for at få et cvr-nummer, bliver du automatisk bedt om at vælge en branchekode.

Branchekoderne har til formål at angive, hvilken branche din virksomhed arbejder indenfor. Det gør det muligt efterfølgende at udforme statistikker over, hvilke typer af virksomheder der findes i de forskellige lande. 

Dinero er et godkendt regnskabsprogram

Alle pakker i Dinero er certificeret af Erhvervsstyrelsen. Du har fx mulighed for upload af bilag i skyen, bankafstemning og modtage og sende EAN-fakturaer. Fokusér 100% på virksomheden i stedet for støvede paragraffer. Læs mere her.

Branchekoderne bliver anvendt i statistikker 

Er du i tvivl om, hvilken branchekode du skal vælge, eller kommer du til at vælge den forkerte branchekode, når du registrerer din virksomhed? Så kan du trøste dig med, at branchekoderne udelukkende bliver anvendt til at føre statistikker over, hvilke virksomheder der bliver etableret i de forskellige lande.

Det er altså ikke noget, der som sådan får betydning for din virksomhed. Heller ikke hvis du senere kommer efter, at du i stedet burde have valgt en anden type af branchekode. 

Kan du ændre din branchekode?

Fortryder du dit valg, kan du til enhver tid logge dig ind på Virk.dk og ændre din virksomheds branchekode. Det tager kun nogle få minutter, og det er ikke noget, der ellers kommer til at influere din virksomhed.

Kan du have flere branchekoder?

Du kan i princippet godt have flere branchekoder, ja. Det kræver dog, at din virksomhed har en vis størrelse, og at den opererer inden for flere brancher. Har din virksomhed en række af bi-aktiviteter, og har du en omsætning, der overstiger 300.000 kroner, har du mulighed for at vælge flere branchekoder.

Du skal dog være opmærksom på, at hvert enkelt bi-aktivitet, som du gerne vil have en ekstra branchekode til, skal udgøre minimum 10% af din virksomheds samlede omsætning.

Hvilke branchekoder findes der?

Der findes mange forskellige branchekoder. Du kan blandt andet vælge mellem detailhandel, vejgodstransport, fremstillingsvirksomhed, forlystelsesparker og meget andet.

Når du er i gang med at registrere din virksomhed og skal vælge mellem branchekoder, kan du finde en beskrivelse af dem alle. Det gør det nemmere for dig at vælge den rette branchekode til netop din virksomhed. I næste afsnit er der link til en oversigt over alle branchekoder på virk.dk. Nedenfor er en oversigt over hovedafdelingerne.

HovedafdelingHovedgrupperAntal brancher
Landbrug, jagt, skovbrug for fiskeri01-0341
Råstofudvinding05-0915
Fremstillingsvirksomhed10-33237
El-, gas- fjernvarmeforsyning358
Vandforsyning, kloakvæsen, affaldshåndtering mv.36-3910
Bygge- og anlægsvirksomhed41-4324
Engros og detail.; rep. af motorkøretøjer og -cykler45-47136
Transport og godshåndtering49-5331
Overnatningsfaciliteter og restaurationsvirksomhed55-5610
Information og kommunikation58-5328
Pengeinstitut- og finansvirksomhed mv.64-6627
Fast ejendom689
Liberale, videnskabelige og tekniske tjenesteydelser69-7530
Administrative tjenesteydelser og hjælpetjenester77-8235
Offentlig forvaltning og forsvar; socialsikring849
Undervisning8513
Sundhedsvæsen og sociale foranstaltninger86-8830
Kultur, forlystelser og sport90-9318
Andre serviceydelser94-9621
Private husholdninger med ansat medhjælp mv.97-983
Ekstraterritoriale organisationer og organer99.00.001
Uoplyst99.99.991

Som du kan se, er der mange brancher under de fleste hovedafdelinger. Der er en nærmere beskrivelse af de forskellige brancher på virk.dk, som du kan læse, når du skal finde ud af, hvilken branche virksomheden skal registreres med.

Her kan du finde en komplet oversigt over de forskellige branchekoder

Vil du gerne se en oversigt over de mange forskellige branchekoder, der findes? Så kan du finde en oversigt over alle branchekoder på virk.dk.

Her kan du finde en kort beskrivelse af hver branchekode og få en idé om, hvilken kode der passer bedst til din virksomhed.

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram