Elasticitet

Begrebet elasticitet hører hjemme inden for økonomisk teori. Elasticitet omhandler den påvirkning, som en eventuel prisændring eller ændring i indkomst har på afsætningen af en vare. Elasticitet hænger tæt sammen med termerne udbud og efterspørgsel.

  • Læsetid: under 2 min.

  • Sidst opdateret 16/11/2022


Elasticitet ved luksusgoder

Hvad er elasticitet?

Elasticitet er et begreb, som har at gøre med, hvad der sker med en vare, når der enten finder en prisændring eller en ændring i indkomst sted. Hvad sker der med afsætningen af x, når prisen stiger? Eller hvad sker der med afsætningen af x, når indkomstniveauet i samfundet daler?

De varer, der er prisfølsomme, siges at have en elastisk afsætning, mens de varer, der ikke er følsomme for prisændringer, siges at have en uelastisk afsætning.

Hvad betyder elastisk afsætning?

At have en elastisk afsætning vil sige, at der enten vil blive solgt færre eller flere eksemplarer af en vare, hvis der forekommer prisændringer. Charterrejser er et godt eksempel på et produkt, der har en elastisk afsætning.

Bliver prisen sat ned på en charterrejse, vil efterspørgslen typisk stige. Der vil altså blive solgt endnu flere rejser. Bliver prisen derimod sat op, så vil der være en tendens til, at der vil blive solgt færre rejser. Efterspørgslen bliver altså med andre ord mindre ved en prisstigning. 

Det samme gælder, hvis der er økonomisk krise i et samfund. Så vil det luksusgode, som en charterrejse er, typisk blive valgt fra. Er der knap penge til de mest nødvendige varer som mad og medicin, vil der naturligt blive brugt færre penge på charterrejser. Det er en luksus – ikke en decideret nødvendighed. 

Hvad betyder uelastisk afsætning?

At have en uelastisk afsætning vil sige, at prisen på den pågældende vare ikke influerer på, hvor mange eksemplarer af varen der vil blive afsat. Det vil altså med andre ord sige, at efterspørgslen ikke ændrer sig, hvad enten der forekommer en prisstigning eller et prisfald. 

Nødvendighedsvarer har typisk en uelastisk afsætning. Medicin er et godt eksempel på en nødvendighedsvare, som ikke er prisfølsom. Hvad enten prisen på en bestemt type medicin falder eller stiger, vil der blive solgt det samme antal alligevel. For der er jo nogle, der har brug for den eksakte type af medicin – også selvom prisen ændrer sig.

Det samme gælder ved en vare som eksempelvis benzin. En prisstigning vil sjældent få en bilejer til at køre færre kilometer i sin bil eller til helt at stoppe med at køre i den. Lige så vel som et prisfald heller ikke vil få bilejeren til at køre dobbelt så mange kilometer i sin bil.

Her er der altså tale om en nødvendighedsvare, som bliver afsat – uanset potentielle prisændringer.

Falder indkomstniveauet, er det ikke medicinen eller benzinen, der vil blive sparet på. Det vil nærmere være luksusgoder som rejser eller designermøbler, der vil stå for skud.

Var denne artikel nyttig?

Relaterede ord

Herunder finder du relaterede ord fra vores regnskabsordbog der relaterer sig til Elasticitet

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram