Iværksætterydelse

Tidligere fandtes der et offentligt tilskud med navnet iværksætterydelse. Her kunne du som iværksætter få et tilskud fra staten, hvis du gerne ville starte en ny virksomhed op. Iværksætterydelsen blev afskaffet i 1997.

  • Læsetid: under 2 minutter

  • Sidst opdateret 14/10/2020


Hvad er en iværksætterydelse?

For nogle år tilbage kunne du som iværksætter søge om et tilskud fra det offentlige til at starte din egen virksomhed op. Det tilskud, der her er tale om, har navnet iværksætterydelse. Iværksætterydelsen blev afskaffet i 1997, så du kan altså i dag ikke længere søge om det.

Der er i dag ingen økonomisk hjælp at hente fra det offentlige, hvis du gerne vil i gang som iværksætter. Til gengæld kan du få råd og vejledning i langt de fleste af landets kommuner. Genindførelsen af et iværksætter tilskud har været oppe at vende, men er endnu ikke blevet vedtaget.

Hvem henvendte iværksætterydelsen sig til?

Alle, der gerne ville starte en virksomhed op, kunne søge om den såkaldte iværksætterydelse. Om der var tale om en enkeltmandsvirksomhed, et interessentskab eller en helt tredje selskabsform var irrelevant. Ordningen eksisterede for at hjælpe iværksættere i gang, og alle kunne søge om det samme beløb.

Iværksætterydelsen blev indført i 1987 og blev flittigt brugt, indtil den blev afskaffet igen i 1997.

Hvor stort et beløb er der tale om?

Iværksætterydelsen gav alle, der gerne ville starte en virksomhed op frem for at tage et lønmodtagerjob, mulighed for at få økonomisk støtte.

Iværksætterydelsen fungerede på den måde, at du som arbejdsløs kunne søge om at modtage den halve dagpengesats, hvis du startede en virksomhed op. På den måde kunne de arbejdsløse bedre skaffe sig selv et job ved at starte deres egen forretning. De fik en sum penge med sig i ryggen, som de kunne leve af, mens de forsøgte at slå igennem med deres nye virksomhed.

Iværksætterne kunne ansøge om iværksætterydelsen i op til tre år og seks måneder. Derefter var der ikke flere penge at hente, og iværksætterne måtte så derefter tjene alle deres penge selv.

Hvorfor er iværksætterydelsen afskaffet?

Iværksætterydelsen fik rigtig mange til at starte sin egen virksomhed. Desværre var der en stor andel af de nye mange virksomheder, der ikke kunne løbe rundt alligevel. Et af argumenterne for at afskaffe ordningen var, at de ildsjæle, der er passionerede omkring det at starte egen virksomhed, alligevel nok skulle starte op. Om så der var et økonomisk tilskud at ansøge om eller ej.

Det var også problematisk, at iværksætterydelsen havde et konkurrenceforvridende aspekt. Mange mindre butikker, frisører, håndværkere med videre, som allerede var startet op, modtog ikke på samme vis støtte fra det offentlige, som de nye, der gerne ville starte op med økonomisk hjælp i ryggen fra staten.

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram