Kapitalafkastordning

Kapitalafkastordningen er en beskatningsmetode, der forkortes KAO. Det er et alternativ til virksomhedsordningen og beskatning efter almindelige regler, og KAO kan frit benyttes af selvstændige erhvervsdrivende og personer, der udlejer fast ejendom.

  • Læsetid: 2 min.

  • Sidst opdateret 20/12/2023


Hvad er en kapitalafkastordning?

Når du er virksomhedsejer, er der forskellige måder, som du kan blive beskattet på. Det samme gør sig gældende, hvis du ejer fast ejendom, som du lejer ud. En af disse metoder er kapitalafkastordningen, som også forkortes KAO.

Kapitalafkastordningen er et alternativ til beskatningsmetoderne med navnene virksomhedsordningen og beskatning efter almindelige regler.

Anvender du kapitalafkastordningen, kan du høste mange af de samme fordele, som du kan med virksomhedsordningen, og så er det en metode, der er langt nemmere at håndtere uden specifikke krav i forhold til bogføring.

Kapitalafkastordningen er en frivillig metode, som du selv kan fravælge eller tilvælge.

Hvilke beskatningsmetoder findes der?

Der findes helt grundlæggende tre beskatningsmetoder:

Hvem kan anvende kapitalafkastordningen?

Når du er selvstændigt erhvervsdrivende eller udlejer fast ejendom, har du mulighed for at gøre brug af kapitalafkastordningen. Du bestemmer selv, om du vil anvende den.

Privatpersoner kan som udgangspunkt ikke anvende kapitalafkastordningen. Men ejer du et hus eller en lejlighed, som du anvender til udlejning, kan du godt. Udlejning af fast ejendom bliver nemlig betragtet som erhvervsmæssig virksomhed, når det kommer til beskatning.

Regler for udlejning af bolig

Har du en ejendom eller lejlighed, du gerne vil leje ud? Vi har lavet en guide med alle krav og regler for erhvervsmæssig og privat udlejning.
Læs mere her.

Virksomhedsordningen versus kapitalafkastordningen

Virksomhedsordningen og kapitalafkastordningen er de to skatteberegningsmetoder, der findes specielt for erhvervsdrivende.

Driver du et interessentskab eller en enkeltmandsvirksomhed, kan du gøre brug af virksomhedsordningen, og uanset hvilken type af selvstændig erhvervsdrivende du er, kan du frit benytte kapitalafkastordningen. Det samme gælder, hvis du udlejer fast ejendom. Men hvad er fordelene ved at vælge enten den ene eller den anden metode?

Kapitalafkastordningen bliver omtalt som en forenklet udgave af virksomhedsordningen. Du får her nogle af de samme fordele, men der bliver ikke stillet nær så store krav til dig, når det kommer til det bogføringsmæssige aspekt. Især udlejere kan drage nytte af at vælge KAO.

Hvad er virksomhedsordningen (VSO)?

Normalvis bliver du som virksomhedsejer beskattet af hele det årlige overskud i din virksomhed. Det ryger med på selvangivelsen og bliver ganske enkelt beskattet som en helt ordinær lønindkomst. Anvender du derimod virksomhedsskatteordningen, kan du vælge at spare nogle af pengene op i din virksomhed.

De penge, du sparer op i virksomheden, vil kun blive beskattet med en sats på 22%. Vil du bruge pengene til at gøre nye investeringer i din virksomhed, er det en klar fordel.

Vælger du virksomhedsordningen, er der en række krav til, hvordan du griber din bogføring og dit regnskab an. Det er ikke et krav, at du får hjælp af en revisor, men det kan være nødvendigt for at være sikker på, at du imødekommer alle de krav, som du bliver pålagt.

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram