Køb og salg af virksomhed

Køb og salg af virksomhed beskæftiger sig med de juridiske og økonomiske forhold, der gør sig gældende, når du enten ønsker at købe eller sælge en virksomhed.

  • Læsetid: 2 min.

  • Sidst opdateret 28/08/2023


Hvad er køb og salg af virksomhed?

Ved Køb og salg af virksomhed, er der en række forhold, som du skal være opmærksom på. Det er nemlig en indviklet opgave både at sælge og at købe en virksomhed, og der er både juridiske, økonomiske og personlige forhold, som du skal tænke over. Derfor er det også en god idé, at du allierer dig med en advokat, som har forstand på alle de spørgsmål, som helt sikkert vil melde sig.

Rådgivning til salg af virksomhed

Vi har et samarbejde med Lexly, så du kan få professionel rådgivning og sparring omkring køb og salg af virksomhed af erfarne jurister.
Som Dinero-bruger får du 10% med nedenstående rabatkode:
RABATKODE: dinero20lh.

Sådan køber du en virksomhed

For det første skal du sørge for at købe den rette virksomhed. Her skal du finde en virksomhed, der passer ind i din forretningsplan og eventuelt til de andre aktiviteter, som du har. Det kan godt være, at en virksomhed umiddelbart ser interessant ud, men du skal sørge for, at den matcher dig på en lang række af parametre. Du kan spørge dig selv, om virksomheden beskæftiger sig med noget, som du finder interessant, eller om din interesse blot er af økonomisk art.

Når du har fundet den virksomhed, som opfylder alle de krav, du har stillet, skal de reelle forhandlinger til at begynde. Det meget vigtigt, at du på forhånd har gjort dig tanker om, hvor meget du maksimalt vil byde for virksomheden. Du bliver nemlig meget let forelsket i en virksomhed, hvorefter den rationelle tilgang til købet kan blive mindsket. Det skal du undgå.

Due diligence er et vigtigt begreb i forhold til at købe en virksomhed. Det betyder simpelthen, at virksomhedens bøger skal gås igennem, så du kan danne dig et indtryk af regnskaberne og de juridiske forpligtelser, som virksomheden har. Netop ved denne gennemgang kan du som køber få en mulighed for at presse prisen yderligere, da det kan vise sig, at virksomheden står svagere end først antydet.

Det er også vigtigt at have styr på, hvordan købet skal finansieres. Det kan fx gøres gennem banklån, earn out-aftaler, investorer/partnere eller selvfinansiering, hvis du har mulighed for det. 

Sådan sælger du en virksomhed

Hvis du ønsker at sælge din virksomhed, får du her en række gode råd. Disse råd kan optimere din position og få det bedste ud af salget:

  • Sørg for, at der er orden på både de økonomiske aftaler og de juridiske forhold. Det vil lette dig i forhold til købers gennemgang af blandt andet regnskabsbøger. Vedkommende vil ikke efterfølgende kunne presse prisen
  • Sørg for at få videregivet din viden. Både skriftligt og mundtligt. I en virksomhed er viden altafgørende, både når det kommer til arbejdsgange og indgroede vaner
  • Sørg for at få optimeret alle dine aktiver. Hvis du har elementer i din virksomhed, der ikke på nogen måde skaber værdi, skal de væk

Der er derudover en lang række af skattemæssige og juridiske forhold, som du skal have tjek på. Allier dig med en advokat, som kan hjælpe dig med værdiansættelsen af din virksomhed. Sørge så for, at virksomhedssalget giver dig det største udbytte – også efter skat.

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram