Spring til indholdet

Læsetid: 2 minutter

Kryptovaluta

Kryptovaluta er en digital valuta, som du kan bruge som middel til udveksling af tjenester eller ydelser på baggrund af kryptografi. Der findes tusinder af forskellige kryptovalutaer, hvor nogle har større succes end andre

Hvad er kryptovaluta?

De sidste år har der været meget snak om de såkaldte kryptovalutaer. Hvor der på den ene side er fortalerne og på den anden side de mennesker, der advarer mod denne form for valuta. Kort sagt er kryptovaluta en digital valuta, som ikke reguleres eller på anden vis styres af centralbanker eller pengeinstitutter.

Det er dog stadig muligt at handle med kryptovaluta. Da der findes dedikerede børser rundt omkring i verden, hvor netop de forskellige kryptovalutaer er på markedet. Her er det værd at lægge mærke til, at der findes en utrolig stor mængde af forskellige kryptovalutaer, hvor den mest kendte for tiden måske er bitcoin.

Hvad kan du bruge denne valuta til?

Den etablerede økonomi og det enkelte lands retssikkerhed har spillet en stor rolle i diskussionen om kryptovaluta. Det er nemlig sådan, at denne slags valuta i udgangspunktet er umulig at spore tilbage til ejermanden. Hvilket også har det skabt en (naturlig) frygt for, at kryptovalutaen primært ville blive brugt på det dybe net. Hvor tjenester af enhver art – også ulovlige – er til salg. Det betyder, at køberen kan beskytte sig selv mod at blive opdaget til trods for dennes bestilling af eksempelvis våben eller stoffer.

Her skal det dog tilføjes, at der eksisterer webshops. Hvor du kan betale med kryptovaluta på samme vis, som hvis du ønsker at køre dit Dankort igennem og erhverve dig en ganske ordinær og lovlig vare. Du skal i øvrigt huske på, at denne valuta udelukkende eksisterer digitalt. Du opbevarer din valuta i en såkaldt wallet, hvorfra du både kan sende og modtage eksempelvis bitcoins.

At mine kryptovaluta

For at nå til en dybere forståelse af begrebet kryptovaluta skal du kende til begrebet mining. Det er nemlig sådan, at alle kan gå i gang med at lave kryptovalutaen på deres egen computer – det kræver dog en kraftig PC, ligesom du som privatperson vil opleve, at din elregning vil stige så meget, at du ikke kommer til at tjene på det.

Derfor er mining blevet til professionel business, hvor stærke computere medvirker til at løse kryptografiske puslespil, der er nødvendige for at godkende transaktioner og senere logge disse i den såkaldte blockchain. Blockchain er en meget sikker teknologi, der gør det umådeligt svært at snyde, og derfor er teknologien også interessant for andre end blot folk, der beskæftiger sig med kryptovaluta.

Er det lovligt?

Umiddelbart er svaret ja. I de seneste år har vi nemlig set, at interessen er vokset, og som det har gjort sig gældende med bitcoin, er der sket en mangedobling af værdien på de fleste valutaer. Det betyder, at der pludselig er blevet rejst et skattemæssigt spørgsmål. Hvor man har været interesseret i at finde ud af, om gevinsten på kryptovalutaen er skattepligtig. Her er den korte version. Hvis du har købt det for at spekulere i kursstigninger, er du forpligtet til at betale skat af din gevinst.

Spørgsmål & svar

Hvad er kryptovaluta?

Kryptovaluta er digital valuta, som ikke reguleres eller på anden vis styres af centralbanker eller pengeinstitutter.

Hvor handler man kryptovaluta?

Der findes forskellige platforme til køb og salg af kryptovaluta. Coinify er en af de større handelsplatforme.

Hvilken kryptovaluta skal man investere i?

Der kommer hele tiden nye kryptovalutaer til, og det er derfor svært at spå om hvilke(n) der kommer til at stige i fremtiden.

Hvordan produceres kryptovaluta?

Kryptovaluta skabes ved at man “miner”. Det er en meget tung teknisk proces, og kræver dyr computerhardware.

Hvordan tjener man penge på kryptovaluta?

Du kan tjene penge på kryptovaluta, på samme måde som med almindelig valutahandel. Køb billigt og sælg dyrt.

  • Var denne artikel nyttig?
  • JaNej

Sidst opdateret: 19/03/2021

0

... har allerede tilmeldt sig dinero!

Vidste du, at der er sendt 0 fakturaer fra Dinero?