Kryptovaluta

Kryptovaluta er en digital valuta, som du kan bruge som middel til udveksling af tjenester eller ydelser på baggrund af kryptografi. Der findes tusinder af forskellige kryptovalutaer, hvor nogle har større succes end andre

  • Læsetid: 4 min.

  • Sidst opdateret 02/05/2023


Bitcoin kryptovaluta

Hvad er kryptovaluta?

De sidste år har der været meget snak om de såkaldte kryptovalutaer. Hvor der på den ene side er fortalerne og på den anden side de mennesker, der advarer mod denne form for valuta. Kort sagt er kryptovaluta en digital valuta, som ikke reguleres eller på anden vis styres af centralbanker eller pengeinstitutter.

Det er dog stadig muligt at handle med kryptovaluta. Da der findes dedikerede børser rundt omkring i verden, hvor netop de forskellige kryptovalutaer er på markedet. Her er det værd at lægge mærke til, at der findes en utrolig stor mængde af forskellige kryptovalutaer, hvor den mest kendte for tiden måske er bitcoin.

Hvad kan du bruge denne valuta til?

Den etablerede økonomi og det enkelte lands retssikkerhed har spillet en stor rolle i diskussionen om kryptovaluta. Det er nemlig sådan, at denne slags valuta i udgangspunktet er umulig at spore tilbage til ejermanden. Hvilket også har det skabt en (naturlig) frygt for, at kryptovalutaen primært ville blive brugt på det dybe net. Hvor tjenester af enhver art – også ulovlige – er til salg. Det betyder, at køberen kan beskytte sig selv mod at blive opdaget til trods for dennes bestilling af eksempelvis våben eller stoffer.

Her skal det dog tilføjes, at der eksisterer webshops. Hvor du kan betale med kryptovaluta på samme vis, som hvis du ønsker at køre dit Dankort igennem og erhverve dig en ganske ordinær og lovlig vare. Du skal i øvrigt huske på, at denne valuta udelukkende eksisterer digitalt. Du opbevarer din valuta i en såkaldt wallet, hvorfra du både kan sende og modtage eksempelvis bitcoins.

At mine kryptovaluta

For at nå til en dybere forståelse af begrebet kryptovaluta skal du kende til begrebet mining. Det er nemlig sådan, at alle kan gå i gang med at lave kryptovalutaen på deres egen computer – det kræver dog en kraftig PC, ligesom du som privatperson vil opleve, at din elregning vil stige så meget, at du ikke kommer til at tjene på det.

Derfor er mining blevet til professionel business, hvor stærke computere medvirker til at løse kryptografiske puslespil, der er nødvendige for at godkende transaktioner og senere logge disse i den såkaldte blockchain. Blockchain er en meget sikker teknologi, der gør det umådeligt svært at snyde, og derfor er teknologien også interessant for andre end blot folk, der beskæftiger sig med kryptovaluta.

Kryptovaluta kurser

Nedenstående kurser er blot et indblik i, hvordan kryptovaluta-kurser har været en enkelt dag i maj 2021. Brug den som inspiration til, hvordan de ligger over/under hinanden, men søg mere opdateret information, inden du tager handling.

ValutaKurs
WRAPPED BITCOIN58.209,67
BITCOIN58.065,23
BITCOIN BEP257.957,57
RENBTC55.702,27
YEARN.FINANCE55.050,83
MAKER5.277,89
ETHEREUM4.115,76
INCENT3.567,88
DFI.MONEY2.492,91
PAX GOLD1.948,65
Kilde: euroinvestor.dk (10/05-21)

Eksempler på kryptovaluta

Der findes mange forskellige kryptovalutaer, og der kommer hele tiden flere. I det følgende ses nogle af de mest handlede.

Bitcoin

Bitcoin blev udviklet af Satoshi Nakamoto og udgivet i 2009. Bitcoin var den første kryptovaluta, og er stadig den mest handlede.

Ethereum

Ethereum blev offentliggjort i 2014, og er en åben software platform, hvor udviklere kan opbygge applikationer. Ethereum-netværket har dets egen kryptovaluta, som kaldes Ether, og handles online.

Litecoin

Litecoin blev skabt i 2011, og minder på mange måder om Bitcoin. Valutaen er brugervenlig, og du skal som modtager af et beløb ikke vente så lang tid.

Kryptovaluta handel

Når det kommer til kryptovaluta handel, så skal du først og fremmest undersøge hvilken kryptovaluta du ønsker at handle. Før du undersøger dette, skal du selvfølgelig også have gjort op med dig selv, hvorfor du ønsker at handle med kryptovaluta, og derefter se om du kan finde en valuta der passer til dine behov og ønsker.

For at komme videre med din kryptovaluta handel, skal du finde den rette platform til at handle og oprette en konto. Nogle af de mest kendte handelsplatforme er Binance, Coinify og eToro.

Inden du handler din kryptovaluta bør du desuden vælge og hente en Wallet, så du har et sted at opbevare dem. Alle ovenstående platforme har deres egne wallets, hvis du ønsker at hente fra samme sted som du skal handle.

Du skal betale skat af kryptovaluta (fx bitcoins og ethereum)

Du skal som hovedregel oplyse Skattestyrelsen om tab og fortjeneste på din handel med kryptovalutaer. Det skal du gøre på din årsopgørelse.

Det bliver nemlig betragtet som spekulation, når du som privatperson køber og sælger kryptovaluta (fx bitcoins). Spekulation bruges om ting, der er købt med henblik på at opnå fortjeneste ved et videresalg – ligesom med blandt andet aktier.

Når du skal opgøre handlen, foregår det via First In First Out-princippet, hvis du sælger en del af den samme type kryptovaluta. Det gælder fx, hvis du har 10 bitcoins og sælger 5 af dem.

Hvis du derimod sælger alle 10 bitcoins på én gang, skal du i stedet bruge den samlede købspris for hele beholdningen i opgørelsen af din fortjeneste eller tab.

Hver handel skal opgøres hver for sig. Det vil sige, at du fx ikke må medregne tab fra én handel i en fortjeneste ved en anden handel. Bliv klog på reglerne for skat af krypto via linket, hvor vi har samlet alle regler.

Er det lovligt?

Umiddelbart er svaret ja. I de seneste år har vi nemlig set, at interessen er vokset, og som det har gjort sig gældende med bitcoin, er der sket en mangedobling af værdien på de fleste valutaer. Det betyder, at der pludselig er blevet rejst et skattemæssigt spørgsmål. Hvor man har været interesseret i at finde ud af, om gevinsten på kryptovalutaen er skattepligtig. Her er den korte version. Hvis du har købt det for at spekulere i kursstigninger, er du forpligtet til at betale skat af din gevinst.

Spørgsmål & svar

Hvad er kryptovaluta?

Kryptovaluta er digital valuta, som ikke reguleres eller på anden vis styres af centralbanker eller pengeinstitutter.

Hvor handler man kryptovaluta?

Der findes forskellige platforme til køb og salg af kryptovaluta. Coinify er en af de større handelsplatforme.

Hvilken kryptovaluta skal man investere i?

Der kommer hele tiden nye kryptovalutaer til, og det er derfor svært at spå om hvilke(n) der kommer til at stige i fremtiden.

Hvordan produceres kryptovaluta?

Kryptovaluta skabes ved at man “miner”. Det er en meget tung teknisk proces, og kræver dyr computerhardware.

Hvordan tjener man penge på kryptovaluta?

Du kan tjene penge på kryptovaluta, på samme måde som med almindelig valutahandel. Køb billigt og sælg dyrt.

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram