Underskud – Hvad er det?

Et underskud er inden for regnskabsvæsen det, at dine omkostninger er større end din omsætning. Her optræder altså en negativ forskel i resultatopgørelsen.

  • Læsetid: under 2 min.

  • Sidst opdateret 11/11/2022

Med Dinero kan du let holde overblik over dit resultat og dermed et eventuelt underskud direkte på dit overblik, når du logger ind.

Hvad er et underskud?

Du kan opleve underskud både i de hjemlige finanser og i din virksomhed. Her drejer det sig kort fortalt om, at omkostningerne er større end dine indtægter.

Hvis du eksempelvis får udbetalt 15.000 kroner om måneden og skal betale mere end dette for dine faste og variable omkostninger om måneden, vil du opleve, at din konto kommer i minus. For at ændre på det bliver du nødt til enten at tjene flere penge eller ændre på dine omkostninger.

Når du har en virksomhed, og du oplever et underskud. Så er det nogle af de samme faktorer, der gør sig gældende. Her bruger du en vis mængde kapital for at drive din virksomhed, og hvis den del af finanserne er større end den del, som du tjener, vil din virksomhed ende med underskud.

Men ikke kun i virksomheders og private personers økonomi kan man tale om underskuddet. Der kan være underskuddet på eksempelvis de offentlige finanser og den statslige betalingsbalance. Men hvad betyder det?

Underskud på betalingsbalancen og de offentlige finanser

Betalingsbalancen er en opgørelse over Danmarks økonomiske transaktioner med udlandet indenfor en vis periode og handler altså om forholdet mellem Danmarks eksport og import.

Historisk havde Danmark underskud på betalingsbalancen fra 1960 til 1989, mens vi siden 1990 tilsvarende har haft overskud. Betalingsbalancen kan altså både være i nul, være i minus og være i plus.

De offentlige finanser er hele Danmarks husholdningsbudget og bruges, når der skal laves finanslov. Her kigger politikerne på, hvad der skal bruges af penge på en lang række af forskellige poster både kort- og langsigtet. Nøjagtig som den familie, der er nødt til at lægge et budget for at få pengene til at strække til udgifterne, så de ikke ender op med et underskud.

Underskuddet og skat

Men lad os vende tilbage til virksomheden og dennes håndtering af et underskud. For i modsætning til hele Danmarks økonomi kan du selv her vende underskuddet til noget positivt. I hvert fald i nogle tilfælde.

Hvis du har et kapitalselskab som et aktieselskab eller et anpartsselskab, skal underskuddet overføres til egenkapitalen, der så vil blive mindre. Men du kan modregne årets underskud i følgende års overskud.

Ser vi nærmere på et interessentselskab eller en enkeltmandsvirksomhed, er billedet anderledes. Her får du nemlig mulighed for at modregne årets underskud i din personlige indkomst, og det vil føre til, at du får et større fradrag og derfor skal betale mindre i skat.

Sådan håndterer du underskud i en enkeltmandsvirksomhed.

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram