Spring til indholdet

Læsetid: 3 minutter

Værdikæde

En værdikæde er et analyseredskab, hvor en virksomheds aktiviteter vises som en forbundet kæde, der i fællesskab skaber en værdi for kunden. Den mest anvendte værdikæde er Porters værdikæde.

Hvad er en værdikæde?

Med en værdikæde kan du analysere alle virksomhedens aktiviteter (værdikædeanalyse). Den indeholder i alt ni forskellige aktiviteter, som tegner et overordnet billede af din virksomhed. Disse aktiviteter deles op i primære- og støtteaktiviteter, og det er netop her dit produkt får tilført værdi, som dine kunder kan nyde godt af.

Aktiviteterne danner tilsammen en kæde, men ved at opdele dem enkeltvis er det lettere at få overblik over, hvordan de alene er med til at skabe produktet værdi i forhold til dens omkostninger.

Hvad er værdikædeanalyse?

En værdikædeanalyse kan give en idé om din virksomheds konkurrenceevne. Ved at undersøge de primære aktiviteter og støtteaktiviteter og deres indbyrdes forhold kan du få overblik over, hvor konkurrencedygtig du i virkeligheden er. Det handler derfor om at finde frem til det svageste led i kæden, så kæden kan blive så stærk og konkurrencedygtig som muligt.

Værdikædens aktiviteter

I værdikædens i alt ni aktiviteter er fire af dem støtteaktiviteter, mens de resterende fem er primære aktiviteter.

Porters værdikæde
Porters værdikæde

Primære aktiviteter

De primære aktiviteter står i direkte forbindelse med din vare eller service. Det er nemlig de aktiviteter, som giver produktet værdi, mens det går gennem kædens led. De primære aktiviteter dækker over indgående logistik, produktion, udgående logistik, salg og markedsføring og service. Værdien opstår som følge af kundernes positive oplevelser med et produkt eller en serviceydelse.

Indgående logistik dækker over alle indkøbs- og lagerstyringsaktiviteter i forbindelse med de elementer og råvarer, som virksomheden skal bruge til sit produkt eller service.

Produktion omfatter alle de processer, som transformere råvarer til færdigvarer. Dette kan eksempelvis være design og udvikling af produktet.

Udgående logistik håndterer de færdigproducerede varer, lagring, pakning og distribution af varerne. Den udgående logistik dækker også over ordremodtagelse fra kunderne.

Salg og markedsføring omfatter alle de aktiviteter, som giver kunderne lyst til at købe et produkt eller en ydelse. Det dækker altså over reklamer, annoncer og kommunikation, der alt sammen skal henvende sig til kunderne med henblik på at få dem til at købe.

Service gælder alle aktiviteter, der kan opstå efter et salg, og er en måde at sætte prikken over i’et på kundernes fulde værdioplevelse. Det kan eksempelvis være garanti, reklamation, installationer og reparationer eller kundeservice- og vejledning.

Støtteaktiviteterne

Disse led i din værdikæde er ikke på samme måde som de primære aktiviteter i direkte berøring med varen. Som navnet antyder, støtter de op om de primære aktiviteter, og de er derfor afgørende for at få alt til at forløbe gnidningsfrit. De er derfor en vigtig del af at skabe værdi for kunderne.

Virksomhedens infrastruktur skal understøtte kædens andre aktiviteter. Det er derfor en beskrivelse af hele strukturen i virksomheden med økonomisystemer, planlægning og den generelle drift i hele virksomheden.

Menneskelige ressourcer også kaldet HR (Human Ressource) er idéen om, at det rigtige match mellem medarbejdere og virksomhed skaber det stærkeste grundlag for, at de primære aktiviteter spiller optimalt. Formålet er her at udvikle, motivere, uddanne og fastholde de ansatte, der bidrager til værdiskabelsen.

Teknologisk udvikling handler om at have den rigtige sammensætning af etablerede og nye produkter. Netop dette, skal sikre høj effektivitet og kvalitet i produktionen. Den teknologiske udvikling omfatter derfor også, at virksomheden skal vedligeholde produktionsudstyr. Ligesom den også skal sørge for at være med fremme på første parket i den teknologiske udvikling, så produktionen altid er fuldt ud effektiv og kvalitetssikret.

Indkøb dækker over alle aktiviteter i forbindelse med indkøb til virksomheden (eksempelvis maskiner, lokaler og inventar) og valg af leverandører.

Hvem kan bruge værdikæden?

En værdikæde er som udgangspunkt designet som et analyseredskab til brug i produktionsvirksomheder. Dog er det i langt de fleste tilfælde nødvendigt for en virksomhed at tilpasse delene til sin egen situation.

Derfor kan andre end produktionsvirksomheder også tilpasse modellen, så den passer til de aktiviteter, som den enkelte virksomhed står overfor.

Læs også Supply Chain Management

Spørgsmål & svar

Hvad er en værdikæde?

En værdikæde er en kæde af alle de værdiskabende områder af din virksomhed – den er delt op i primære aktiviteter og støtteaktiviteter.

Hvad er forskellen på en primær aktivitet og en støtteaktivitet i henhold til Porters værdikæde?

De primære aktiviteter står i direkte forbindelse med din vare eller service. Støtteaktiviteterne er modsat – ikke direkte i forbindelse med din vare eller service.

Hvad er formålet med en værdikæde?

Formålet med en værdikæde er, at kunne analysere hvilke led i kæden af virksomhedens aktiviteter, der bliver skabt højest værdi.

Hvordan laver man værdikæde?

En værdikæde er bygget op omkring primære aktiviteter og støtteaktiviteter. Se en illustration på indlægget.

  • Var denne artikel nyttig?
  • JaNej

Sidst opdateret: 19/01/2021

0

... har allerede tilmeldt sig dinero!

Vidste du, at der er sendt 0 fakturaer fra Dinero?