Skift regnskabsprogram til Dinero - vi flytter dit regnskab HELT GRATIS - Læs mere her
X

Opret gratis konto

Tilbage til regnskabsordbogen Sidst opdateret: 10/09/2018

Værdikæde

En værdikæde er et analyseredskab, hvor en virksomheds aktiviteter vises som en forbundet kæde, der i fællesskab skaber en værdi for kunden. Den mest anvendte værdikæde er Porters værdikæde.

Hvad er en værdikæde?

Med en værdikæde kan du analysere alle virksomhedens aktiviteter. Den indeholder i alt ni forskellige aktiviteter, som tegner et billede af din virksomhed og af de aktiviteter. Som skaber dit produkts eller din ydelses værdi for kunderne. Aktiviteterne deles op i primære aktiviteter og støtteaktiviteter.

Aktiviteterne danner tilsammen en kæde, men ved at opdele dem enkeltvis er det lettere at få overblik over. Hvordan de alene er med til at skabe værdi for din serviceydelse eller vare i forhold til deres omkostninger.

En analyse af værdikæden kan give en idé om din virksomheds konkurrenceevne. Ved at undersøge de primære aktiviteter og støtteaktiviteter og deres indbyrdes forhold kan du få overblik over, hvor konkurrencedygtig du i virkeligheden er. Det handler derfor om at finde frem til det svageste led i kæden, så kæden kan blive så stærk og konkurrencedygtig som muligt.

Værdikædens aktiviteter

I værdikædens i alt ni aktiviteter er fire af dem støtteaktiviteter, mens de resterende fem er primære aktiviteter.

Support-aktiviteter Virksomhedens administrative opbygning:
Medarbejderudvikling (Human Ressource Management):
Teknologisk udvikling:
Indkøb:
Primære aktiviteter Indgående logistik: Produktion: Udgående logistik: Salg og markedsføring: Service:

Primære aktiviteter

De primære aktiviteter står i direkte forbindelse med din vare eller service. Det er nemlig de aktiviteter, som giver produktet værdi, mens det går gennem kædens led. De primære aktiviteter dækker over indgående logistik, produktion, udgående logistik, salg og markedsføring og service. Værdien opstår som følge af kundernes positive oplevelser med et produkt eller en serviceydelse.

Indgående logistik dækker over alle indkøbs- og lagerstyringsaktiviteter i forbindelse med de elementer og råvarer, som virksomheden skal bruge til sit produkt eller service.

Produktion omfatter alle de processer, eksempelvis design og udvikling, de indkøbte råvarer eller komponenter er igennem, inden de produceres til færdiglavede varer.

Udgående logistik håndterer de færdigproducerede varer, lagring, pakning og distribution af varerne. Den udgående logistik dækker også over ordremodtagelse fra kunderne.

Salg og markedsføring omfatter alle de aktiviteter, som giver kunderne lyst til at købe et produkt eller en ydelse, og som derfor kan forøge salget. Det dækker altså over reklamer, annoncer og kommunikation, der alt sammen skal henvende sig til kunderne med henblik på at få dem til at købe.

Service gælder alle aktiviteter, der kan opstå efter et salg, og er en måde at sætte prikken over i’et på kundernes fulde værdioplevelse af et produkt. Det kan eksempelvis være garanti, reklamation, installationer og reparationer eller kundeservice- og vejledning.

Støtteaktiviteter

Disse led i værdikæden er ikke på samme måde som de primære aktiviteter i direkte berøring med varen. Som navnet antyder, støtter de op om de primære aktiviteter, og de er derfor afgørende for at få alt til at forløbe gnidningsfrit. De er derfor en vigtig del af at skabe værdi for kunderne.

Virksomhedens infrastruktur skal understøtte kædens andre aktiviteter. Det er derfor en beskrivelse af hele strukturen i virksomheden med økonomisystemer, planlægning og den generelle drift i hele virksomheden.

Menneskelige ressourcer også kaldet HR (Human Ressource) er idéen om, at det rigtige match mellem medarbejdere og virksomhed skaber det stærkeste grundlag for, at de primære aktiviteter spiller optimalt. Formålet er her at udvikle, motivere, uddanne og fastholde de ansatte, der bidrager til værdiskabelsen.

Teknologisk udvikling handler om at have den rigtige sammensætning af etablerede og nye produkter på markedet for at sikre høj effektivitet og kvalitet i produktionen. Den teknologiske udvikling omfatter derfor også, at virksomheden skal vedlige produktionsudstyr, ligesom den skal sørge for at være med fremme på første parket i den teknologiske udvikling, så produktionen altid er fuldt ud effektiv og kvalitetssikret.

Indkøb dækker over alle aktiviteter i forbindelse med indkøb til virksomheden (eksempelvis maskiner, lokaler og inventar) og valg af leverandører.

Hvem kan bruge værdikæden?

Værdikæden er som udgangspunkt designet som et analyseredskab til brug i produktionsvirksomheder. Dog er det i langt de fleste tilfælde nødvendigt for en virksomhed at tilpasse delene til sin egen situation.

Derfor kan andre end produktionsvirksomheder også tilpasse modellen, så den passer til de aktiviteter, som den enkelte virksomhed står overfor.

  • Var denne artikel nyttig?
  • JaNej

Gør som andre virksomheder!

Få en Dinero konto og få styr på dit regnskab - det er helt gratis og uden binding