Sidst opdateret 23/04/2019

Momsfritaget virksomhed – Hvordan gør jeg?

Er din virksomhed fritaget for moms? Så kan Dinero være et rigtig godt valg af regnskabsprogram for dig!

Inden vi går igang med at vise, hvordan vores momsfritagede version fungerer, så lad os kigge på, hvilke virksomhedstyper der typisk er momsfritaget.

Hvilke virksomheder er typisk fritaget for moms?

• Personlig Mindre Virksomhed (PMV) – er per definition momsfritaget
  • Foreninger – de fleste foreninger i Danmark er momsfritaget
  • Behandlere (f.eks. fysioterapeuter, læger, massører, psykologer mv.) – behandlinger er typisk momsfritaget
  • Virksomheder med omsætning under 50.000 DKK ex. moms indenfor en periode på 12 måneder, kan vælge at være momsfritaget – man kan dog også vælge at blive momsregistreret, selvom man omsætter for under 50.000 DKK ex. moms indenfor perioden på 12 måneder. Med andre ord betyder det også, at du SKAL momsregistreres, hvis du omsætter for over 50.000 DKK ex. moms indenfor en periode på 12 måneder.

Tip – er du i tvivl om, hvorvidt din virksomhed er fritaget for moms? Du kan slå dit CVR-nummer op i dette link. Vil du gerne momsregistrere din virksomhed kan du gøre det i dette link.

Sådan bruger du Dinero som momsfritaget

Automatisk oprettelse via CVR-registreret

Hvis du er oprettet i CVR-registeret opretter vi dig automatisk i Dinero. Du skal dog selv lige fortælle os, at du er momsfritaget.

Når du kommer ind i Dinero skal du klikke på Indstillinger (tandhjulet i højre hjørne) -> Firmaoplysninger -> Sæt flueben i boksen “Jeg er momsfritaget, og der skal ikke beregnes moms på alle mine salg og køb”.

Momsfri

Manuel oprettelse i Dinero

Er du ikke oprettet i CVR-registreret skal du oprette dig manuelt i Dinero. Det gør du ved at trykke “klik her for at oprette dig manuelt” -> Svar herefter nej til, at du er momsregistreret.

Momsfritaget

Vi sender dig en mail

Vi sender dig en mail, hvis vi finder frem til, at du er momsregistreret. Vi tjekker nemlig alle nye virksomheder, for om de er momspligtige eller momsfritaget. Er du momsfritaget får du en mail med information om, hvordan du bruger Dinero som momsfritaget 🙂

Hvad enten din virksomhed bliver bliver oprettet manuelt eller automatisk, får du automatisk givet en kontoplan helt uden moms. Det kan du læse mere om i guidens 2. del.

Som du kunne læse til sidst i guidens 1. del laver vi automatisk en momsfri kontoplan til dig, når du oprettet din momsfritagede virksomhed i Dinero.

Din kontoplan kan du se under Regnskab –> Kontoplan.

Her er det muligt at tilføje nye konti, hvis du har behov for det – men også at skjule dem, du selv har oprettet. Sidstnævnte er især relevant for dig, der har brugt Dinero til din momsfrie virksomhed, før vi kom med den momsfrie version af Dinero (6/8/2018).

Sådan fungerer skjul konto

For at skjule en konto skal du klikke på Mere –> Skjul konto. De skjulte konti vil så ikke længere fremgå i Dinero, hvorfor det ikke vil være muligt at bogføre på dem.

Skjul konto

Ønsker du at gendanne en skjult konto kan du selvfølgelig også det. Det gør du ved at få vist skjulte konto –> Trykker på Mere –> Aktiver konto. Herefter kan der bogføres på kontoen igen.

Aktiver konto

Bogføring af salg (indtægter)

Al bogføring af dine salg foregår i fanen “Salg”. Det er her du opretter dine fakturaer.

Når du opretter dine fakturaer vil der på fakturalinjen stå, hvilken konto dit salg vil blive bogført på. Vi har som standardkonto valgt 1050 – Salg af varer ydelser u/moms.

Momsfri faktura

Du kan også vælge at oprette standard-produkter, som du så kan tilføje til fakturaen hver gang, du skal bruge dem. Her kan du vælge at bruge konto 1050 – Salg af varer/ydelser u/moms som standardkonto. Læs mere om oprettelse af konto her.

Oprettelse af køb (udgifter)

Alle dine køb skal du bogføre i fanen Bogføring -> Skabeloner -> Køb.

Her kommer det smarte! Du kan nemlig søge på, hvad du har købt – og så hjælper Dinero dig med at bogføre dine køb korrekt.

I eksemplet nedenfor har vi købt blomster. I feltet “Beskriv hvad du har købt..” skriver du blomster og vælger det scenarie, der passer til det, du skal bruge blomsterne til. Tilbage er nu blot at trykke på “Godkend”, hvorefter dit køb er bogført.

På samme måde kan du gøre det, hvis du f.eks. har købt varer til videresalg. Her søger du blot på “Varekøb”.

Momsfri bogføring

Funktionen til at bogføre dine køb hedder Dinero Crowd – den kan du læse mere om her.

Det har vi også gjort super nemt!

Du skal gå til Indstillinger (tandhjulet i højre hjørne) –> Firmaoplysninger. Her kan du slå til og fra, om du er momsregistreret eller momsfritaget.

På baggrund af dit valg her, sørger vi automatisk for, at sætte alle indstillinger korrekt for dig.

Momsfri

Tips og bonusinfo:

• Integration til Dinero: Når du går fra momspligtig til momsfri i Dinero, skal du huske at tjekke hos din integrationspartner, at det hele er sat ordentlig op.
  • Hvad hvis jeg i min virksomhed er både momspligtig og momsfri? Så skal du IKKE bruge vores momsfrie version – her skal du i stedet bruge den almindelige version af Dinero.
  • Hvis du ikke ved hvad du skal gøre, når du køber fra en ikke-momsregistreret virksomhed, så klik her.
  • Hvis du har under 50.000 i omsætning, og bruger Dinero, læs med her.