Sådan opretter du en kontakt (kunder, leverandører, medlemmer)

  • Læsetid: 5 min.

  • Sidst opdateret 05/03/2024


Har du købt noget af en privatperson, en virksomhed fra udlandet, som er momsregistreret i Danmark, eller noget helt tredje? I guiden gennemgår vi, hvordan du opretter forskellige kontakter – både manuelt og via CVR.

Det kan nemlig være godt at vide, hvordan du gør, hvis du fx handler med større udenlandske virksomheder, som er momsregistreret enten i Danmark eller i EU – her skal du nemlig sørge for at få oprettet kontakten, så momsen bliver håndteret korrekt.

Når du skal oprette en kontakt, kan du klikke på det blå plus oppe i højre hjørne og herefter på Ny kontakt eller under fanen Kontakter i venstre side Opret ny kontakt.

Se her, hvordan du opretter de forskellige typer af kontakter

Hvis virksomheden er fra Danmark, kan du oprette kontakten automatisk ved enten at søge på firmanavnet eller CVR-nummeret. Dinero søger i CVR-registeret og foreslår herefter en virksomhed. Hvis Dinero kan finde virksomheden, kan du klikke på forslaget, og så udfyldes så meget information som muligt.

Hvis ikke der kan findes noget automatisk, kan du oprette kontakten manuelt ved at klikke på Indtast firma manuelt.

Når de nødvendige oplysninger er udfyldt, kan du klikke på Opret firma nederst til højre.

Når du skal oprette en privatperson, skal du på samme måde oprette en kontakt. Her kan du skifte kontakttypen oppe i højre hjørne. Her kan du vælge mellem firma og privatperson.

Når du har skiftet kontakttypen til en privatperson, kan du herefter udfylde de nødvendige oplysninger.

OBS det er vigtigt, at uanset hvilket land privatpersonen er fra, skal du blot vælge Danmark som land. Det skyldes, at når du køber noget fra en privatperson, må de ikke opkræve moms, og disse køb skal derfor bogføres helt uden moms.

Hvis du opretter privatpersonen og vælger, at de er fra udlandet, så forsøger Dinero at bogføre med momskoder vedrørende køb fra EU og Verden, hvilket giver bøvl med bogføringen, da det netop kun relaterer sig til handel med virksomheder fra udlandet – ikke privatpersoner.

Så hvis du har købt noget fra en privatperson, og skal bogføre dit kreditkøb, skal du oprette kontakten og vælge, at personen er fra Danmark, uagtet hvor de er fra, og så bogføre det uden moms. Du kan læse mere om, hvordan du bogfører et køb fra en privatperson under punkt 1 her.

Når du skal oprette et udenlandsk firma som kontakt, skal det oprettes manuelt, da Dinero kun kan søge i det danske CVR-register. Tryk på Opret → Ny kontakt, og klik på Indtast firma manuelt.

Indtast alle oplysninger under firmadetaljer og eventuelt også oplysningerne under kontaktoplysninger.

Det er vigtigt, at du husker at udfylde både land og CVR-nummer. I eksemplet her sælger vi til en virksomhed i Tyskland, og kunden har oplyst, at deres VAT-nummer er DE12345678.

Udenlandske virksomheder har to bogstaver foran i VAT-nummeret, som angiver deres landekode. Disse skal ikke medtages, når kontakten oprettes. Dinero finder nemlig selv ud af, hvilken landekode det er, når du vælger, hvilket land kontakten er fra.

Opret kontakt2

Når alle oplysningerne er indtastet korrekt, skal du trykke på Opret firma. Herefter kan du fx prøve at oprette en faktura, og du vil se, at landekoden automatisk fremgår foran VAT-nummeret.

Nu er du klar til at fakturere dine udenlandske kunder eller bogføre udgifter fra dine udenlandske leverandører.

Se, hvordan du fakturerer dine udenlandske kunder her i 2. del, og hvordan du bogfører dine køb fra udenlandske virksomheder i guiden her.

Flere af de store udenlandske virksomheder (fx Apple, Amazon og Vistaprint) sender dig nogle gange regninger med dansk købsmoms. Det gør de, fordi de sælger så meget til Danmark, at de skal være momsregistreret her i landet. Den kan fx se sådan ud:

momsnummer - landekode

Læg mærke til, at der står DK foran VAT-nummeret, hvilket betyder, at de er momsregistrerede i Danmark.

Har du modtaget en af disse fakturaer i din virksomhed, er det altså fordi, den virksomhed, du handler med, sælger så meget i Danmark, at de er momsregistreret her. Du har derfor naturligvis fradrag for den moms, der er på bilaget.

Hertil skal kontakten oprettes korrekt, så du får dit rigtige momsfradrag.

Klik på det blå plus oppe i højre hjørne og herefter på Ny kontakt.

Vi kan ikke finde Amazon igennem CVR, selvom de har et dansk momsnummer, så vi må indtaste firmaet manuelt.

Det eneste som nu er vigtigt er, at vi får skrevet Amazon og vi får skrevet land: Danmark.

Så er kontakten klar til brug i din bogføring.

Har du modtaget en faktura fra en virksomhed udenfor EU, hvor der fremgår et EU-momsnummer? Nogle virksomheder, som befinder sig uden for EU, kan være forpligtet til at have et EU-momsnummer. Det har de, fordi de sælger til flere EU-lande, og derfor skal de momsregistreres i EU. En faktura kan fx se sådan ud:

Bemærk, at der står EU foran VAT-nummeret. Dette betyder altså at købet fra denne leverandør skal behandles, som var det et køb fra EU.

Hertil skal kontakten oprettes, så momsen bliver håndteret korrekt.

Klik på det blå plus oppe i højre hjørne og herefter på Ny kontakt → Indtast firma manuelt.

Det eneste som nu er vigtigt er, at du får skrevet firmanavnet og vælger et land, som er med i EU, da købet netop skal behandles, som var det et køb fra EU. I det her tilfælde har vi valgt Irland, men du kan vælge et hvilket som helst andet EU land (dog ikke Danmark, da den så bogfører med dansk moms).

Så er kontakten klar til brug i i din daglige bogføring.

For at oprette et medlem skal du have foreningsversionen af Dinero. Du kan se, hvordan du opretter en forening her. For at oprette et medlem kan du klikke ind på fanen Kontakter → Opret ny kontakt eller på det blå plus oppe i højre hjørne → Opret medlem.

Indtast al information på medlemmet, og klik på Opret medlem.

Når medlemmet er oprettet, har du mulighed for at tilføje det på dine kontingentopkrævninger. Se, hvordan du laver en kontingentopkrævning, her.

Tips & bonusinfo

  • Hvad med foreninger, som ikke har et momsnummer? Nogle organisationer i DK og udlandet er ikke momsregistrerede. Det vil sige, at de ikke må opkræve moms. De skal derfor behandles på samme måde som privatpersoner, når du bogfører køb fra dem – se under punkt 2, hvordan du opretter en privatperson.
  • Har du købt noget af en momsfritaget virksomhed? Se, hvordan du bogfører det, her.
  • Du kan her læse, hvordan du bogfører køb fra udenlandske virksomheder.
Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram