Fordele og ulemper ved operationel leasing

Hvis du overvejer at lease, er der forskellige typer af leasing, du kan vælge. Derfor er det en god idé at sætte dig ind i, hvilke fordele og ulemper der er ved de forskellige typer. I dette blogindlæg kan du blive klogere på ulemper og fordele ved operationel leasing.  


Hvad er operationel leasing?

Operationel leasing er en form for leasing, hvor leasingselskabet eller forhandleren tager sig af de omkostninger, der er forbundet med leasingen. 

Du kan lease ved operationel leasing både som privat eller som erhvervsleasing. Operationel leasing kan på mange måder sammenlignes med at leje, da du betaler en månedlig ydelse for at lease en genstand, som du afleverer tilbage efter en aftalt periode. 

Operationel leasing anvendes bl.a. ved leasing af biler. Hvis du leaser en bil, kan omkostningerne fx være serviceomkostninger, vægtafgift eller forsikringer. 

Fordele ved operationel leasing

Der er flere fordele ved operationel leasing, som du kan læse mere om her. Når du leaser ved operationel leasing, slipper du for en række bekymringer, da det er leasingselskabet, der står med risikoen. Du skal ikke tænke på de omkostninger, der er forbundet med leasing, og du binder dermed ikke likviditet i leasingaftalen. Det giver dig en stor økonomisk tryghed. 

Derudover kan du blot aflevere genstanden tilbage uden at skulle bekymre dig om at købe den. Ved operationel leasing stilles der nemlig ingen krav om, at genstanden skal købes efter leasingperioden, hvilket fx er tilfældet ved finansiel leasing.

Hvis du leaser en bil ved finansiel leasing, vil bilen have en restværdi, som er den værdi, bilen har efter leasingperioden. Bilen skal handles til denne restværdi. Når du derimod leaser ved operationel leasing, behøver du ikke bekymre dig om restværdien, og om den er rimelig. 

Når du skal lease for en kort periode, er der mange fordele ved operationel leasing. Du har derudover mulighed for at komme ud af leasingaftalen før tid, hvis du ønsker det. 

Fordele ved operationel leasing

 • Leasingselskabet står for driftsomkostningerne
 • Du kan aflevere genstanden tilbage efter leasingperioden
 • Ingen bekymring om restværdi
 • Du binder ikke likviditet i aftalen
 • Du behøver ikke finde en køber efter leasingperioden
 • Du kan komme ud af leasingaftalen før tid

Ulemper ved operationel leasing

Der er ikke udelukkende fordele ved operationel leasing. Der er også en række potentielle ulemper, du skal være opmærksom på. Når du ikke ejer genstanden og har fuldt ejerskab, har du ikke samme ejerfornemmelse over genstanden, som hvis du ejede den. Derudover kan en leasingaftale i nogle tilfælde være en dyrere løsning end et køb.

I forbindelse med operationel leasing skal du også være opmærksom på kontrakten og sikre, at denne er fleksibel, så du kan komme ud af den igen, hvis der skulle opstå noget. 

Ulemper ved operationel leasing

 • Du ejer ikke genstanden
 • Ingen ejerfornemmelse over genstanden
 • Oftest dyrere end at købe 
 • Du skal sætte dig godt ind i kontrakten

Hvilken type leasing skal du vælge?

Det er altid en god idé at kigge på flere forskellige typer af leasing, når du har besluttet dig for at lease en genstand. Der er forskellige fordele og ulemper ved typer af leasing, og det afhænger ofte af, hvad du ønsker at lease, og hvor meget det må koste.

Hvis du skal lease en bil, kan det være en god idé at sammenligne operationel og finansiel leasing, som er de leasingtyper, der oftest anvendes til leasing af biler. 

Oftest stillede spørgsmål

Operationel leasing er en leasingtype, hvor leasingselskabet eller forhandleren står for de udgifter, der er forbundet med leasingen. Du betaler en månedlig ydelse for at lease genstanden, og afleverer den tilbage efter en aftalt periode.

En af de mest centrale fordele ved operationel leasing er, at der er lav økonomisk risiko, da det er leasingselskabet, der står for omkostningerne. Derudover behøver du ikke at finde en køber, når leasingperioden er slut.

En af de største ulemper ved operationel leasing er, at du ikke ejer genstanden, og dermed ikke har ejerfornemmelse over genstanden. Operationel leasing er også oftest dyrere end at købe.

Portræt af Laura Vestmark
Laura Juul Vestmark
Laura er vores Marketing Assistant. Hun hjælper bl.a. med at producere indhold om regnskabsrelaterede begreber og regler til dig, som ønsker at blive klogere på regnskab på en let forståelig måde.

Skriv en kommentar

2 kommentarer

  1. Hej Savas

   Det afhænger selvfølgelig af situationen og – særligt – kontrakten. Men ofte er udgifterne høje, og du har heller ikke ejerskab over aktivet.

   De bedste hilsner

   Lasse fra Dinero

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram