Frokostordning & skat – egenbetaling & moms ved kantineordning

Har du planer om at indføre en frokostordning eller kantineordning i din virksomhed? Eller vil du bare gerne kende reglerne for frokostordning og beskatning? Så er du kommet til det rette sted.


I indlægget her gennemgår vi blandt andet reglerne for bespisning af medarbejdere, egenbetaling og frokostordning samt reglerne for skat på området.

Bespisning af medarbejdere

Når vi snakker om bespisning af medarbejdere, er der ofte tale om en frokostordning eller en egentlig kantineordning. Sådan en ordning kan du som virksomhedsejer stille dine medarbejdere i udsigt ved eventuel ansættelse i din virksomhed.

Men har du bespisning af medarbejdere i din virksomhed, er der en række definitioner og sondringer, du lige skal være opmærksom på. Det har nemlig blandt andet indflydelse på skat og moms.

Får dine medarbejdere fx gratis mad via en frokost- eller kantineordning, er det skattepligtigt, og værdien sættes til det beløb, medarbejdere sparer i privatforbruget ud fra markedsværdien.

Skat ved egenbetaling til frokostordning

Har dine medarbejdere omvendt en vis egenbetaling ved en frokostordning, afgøres spørgsmålet om skat på en lignende måde.

Dine medarbejdere er, som nævnt, i udgangspunktet skattepligtige af frokost- og kantineordninger betalt af dig som arbejdsgiver. For da du betaler for medarbejderens frokostordning og bespisning, er der altså tale om et sparet privatforbrug.

Er egenbetalingen til frokostordningen lavere end markedsværdien, er der dog ikke nogen beskatning. Det er fx tilfældet, hvis arbejdsgiverens/virksomhedens tilskud er af en uvæsentlig værdi. 

Skattestyrelsen har i en vejledning vedrørende den skattemæssige behandling af kantineordninger taget stilling til, hvad der kan anses som tilskud af ”uvæsentlig værdi”.

Her står, at der ikke skal betales skat af arbejdsgiverens tilskud til kantineordningen, hvis medarbejderen betaler mindst 15 kr. for et standardmåltid uden drikkevarer eller 20 kr. inkl. drikkevarer.

Er egenbetalingen i stedet under disse standardsatser, skal der betales skat af forskellen mellem markedsværdien og det, medarbejderen selv betaler. Satserne gælder også, hvis medarbejderen betaler for maden månedligt – fx fra en ekstern leverandør, eller hvis virksomheden sætter mad frem til medarbejdere.

Frokostordning regler

Som du nok allerede har gennemskuet, er der mange regler for frokostordninger. Reglerne afhænger især af, hvilken type ordning du vælger, og hvor meget du som arbejdsgiver yder til ordningen. 

For at medarbejderen ikke er skattepligtig, skal dit tilskud som arbejdsgiver – udover at være af uvæsentlig værdi – være stillet til rådighed på arbejdspladsen som en en del af den almindelige personalepleje. Det går altså ikke, hvis det er en “service” til den enkelte medarbejder.

Skat – beskatning af fri mad

Hvis maden indgår som en del af lønnen, er det i stedet reglerne for fri kost, der er på spil. 

Altså gælder de tidligere regler om frokostordning og skat kun, når tilskuddet ikke indgår i lønfastsættelsen. Det betyder, at lønnen skal være det samme, uanset om medarbejderen indtager sin egen mad eller kantinemaden. 
Ved kantineordninger betales maden med beskattede midler i modsætning til fri kost, hvor kosten indgår som en naturlig del af lønnen.

Er du interesseret i at tilbyde fri kost, kan du se de gældende satser her:

Betaling fra arbejdsgiver20212020
Fuld kost og logi per måned3.434,17 kr.3.412,50 kr.
Fuld kost per dag80 kr.80 kr.
2 måltider per dag65 kr.65 kr.
1 måltid per dag45 kr.45 kr.

Moms ved kantineordninger

Når snakken falder på kantineordning og moms, skal du være obs på, at du som virksomhed ikke har fradragsret for momsen på indkøb af kost til hverken virksomhedens personale eller indehaver. Hvis din virksomhed i stedet driver sin egen kantine, hvorfra virksomhedens medarbejdere køber mad og drikkevarer, har du dog ret til fuld fradragsret for moms af indkøb mv.

Uanset om din virksomhed tager momsfradrag for udgifterne til kantinen eller ej, skal der beregnes kantinemoms, hvis medarbejderen betaler for maden. Hvis maden gives gratis til medarbejderne, er der dog ikke tale om en fradragsberettiget udgift til bespisningen.

Portræt af Nicklas Aabech
Nicklas Aabech Dinero
Nicklas er Digital Marketing Manager hos Dinero. Han sørger for, at vores løsninger og relevante tilbud når ud til såvel nuværende som potentielle Dinero-brugere, og hjælper i ny og næ til med at producere brugbart indhold til såvel Dinero-brugere og andre, der sidder med gode spørgsmål derude.

Skriv en kommentar

2 kommentarer

  1. Jeg er ejer af et ApS men det er også mig der laver arbejdet, jeg er konsulent. Hvis jeg betaler 15 kr til mit firma kan firmaet så dække min frokost omkostning den er på 76,25 kr. Det er et catering firma der laver mad til flere firmaer.

    1. Hej Laurids

      Jeg vil ikke mene du har ret til at lade dig beskatte også lade virksomheden betale, som ejer i dit ApS uden ansatte. Jeg er ret sikker på reglerne forskriver det skal være til ansatte og du så kan være med i ordningen, hvis der også er ansatte der benytter sig af løsningen.

      Jeg vil dog altid anbefale du lige vender det med SKAT og får et helt konkret svar i sådan tilfælde.

      De bedste hilsner, Lasse – Dinero Support

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram