Som selvstændig er du vant til at være din egen chef – og derfor nok også vant til at holde dig orienteret om regler og nødvendige regler for selvstændige. Uanset om det så drejer sig om salg, lager og varer, regnskab eller lignende, har du højst sandsynligt selv nogenlunde tjek på det.
Visse situationer og lykkelige omstændigheder kræver dog særlig viden – corona-situation eller ej. Er du så heldig at stå overfor en familieforøgelse og skulle på barsel, og er det en helt ny situation for dig – om ikke andet som selvstændig? Så find hjælp i indlægget her, hvor vi forsøger at gøre det så nemt som muligt for dig at forberede din kommende barsel og klare de detaljer, du skal være opmærksom på.
Vi har samlet en liste med fem “detaljer”, du skal være opmærksom på som selvstændig på (vej på) barsel. Det er vores håb, at det gør reglerne og processen en tand mere overskuelig 🙂
1. Ansøgningsfrist: Hvornår skal selvstændige søge barsel?
En af de første regler, du skal have styr på, er selvfølgelig fristen for ansøgning til barselsdagpenge som selvstændig på barsel.
For, at du kan få barselsdagpenge, skal du have ansøgt senest otte uger efter, at dit barn er født. Starter din orlov efter fødslen, skal du søge senest otte uger efter første orlovsdag.
Er du sent ude og får søgt efter fristen, kan du først få barselsdagpenge fra det tidspunkt, hvor Udbetaling Danmark modtager ansøgningen. Svartiden på din ansøgning afhænger af, om du søger som ansat i egen virksomhed eller som virksomhed. Afhængig af typen svarer Udbetaling Danmark inden for tre uger fra dagen, hvor de modtager din ansøgning, hvis du søger som ansat i egen virksomhed – og indenfor XX? uger, hvis du søger som virksomhed.
2. Hvor lang tid kan jeg få orlov med barselsdagpenge?
Når det kommer til planlæggelse af din eller jeres orlov, er det vigtigt at sætte sig ind i de forskellige stadier, hvor det er muligt at få barselsdagpengene. Tjek punkterne herunder:
- Graviditetsorlov til moderen: Fire uger før forventet fødsel.
- Barselsorlov til moderen: 14 uger efter fødslen
- Fædreorlov i to uger indenfor 14 uger efter, at barnet er født.
- Forældreorlov i 32 uger, som forældrene kan dele.
Borger.dk har lavet en rigtig fin guide til, hvordan du/I kan fordele og planlægge barselsorlov, ligesom de har lavet en vejledende beregner, som du finder her.
3. Hvor meget kan jeg få udbetalt som selvstændig på barsel?
Som selvstændig afhænger beløbet, du kan få i lommerne som barselsdagpenge, af tre forhold. Der beregnes ud fra:
- Overskuddet i virksomheden
- En eventuel indtægt, som er overført til medarbejdende ægtefælle
- Egne syge- og barselsdagpenge.
Du får maksimalt 4.460 kr. om ugen før skat (i 2021), og så skal dit overskud minimum være på 231.920 kr. (i 2021), før at du kan få det fulde beløb af barselsdagpenge.
Såfremt du intet overskud har, og du desuden ikke har tegnet forsikring, er det ikke muligt at få barselsdagpenge. Du skal altså være opmærksom på, om du opfylder kravene og kan få udbetaling, så du har mulighed for at planlægge efter det
Hvis du er ny selvstændig og ikke har været selvstændig i seneste indkomstår, lægger man enten den seneste personlige årsopgørelse eller et regnskab for et helt år underskrevet af revisor til grund for udregningen.
Hvis der ikke er betalt A-skat af pengene, skal udbetaleren indberette det som B-indkomst.
4. Kan jeg arbejde under barslen?
Hvis du som selvstændig ønsker at arbejde, imens du er på barsel, har du tre muligheder: Alle mulighederne påvirker selvfølgelig din udbetaling af barselsdagpengene, og det skal du have in mente, når du beslutter, om du skal arbejde under barselsorlov.
> Mulighed 1: Du arbejder op til 25% ugentligt og holder orlov 75% af ugen. Du får dermed 75% udbetalt af dine mulige barselsdagpenge.
> Mulighed 2: Du arbejder 25-50% ugentligt og holder orlov 50% af ugen. Dermed får du udbetalt halvdelen af din mulige udbetaling.
> Mulighed 3: Du arbejder mere end 50% ugentligt og dropper at få udbetalt barselsdagpenge.
Hvis du vælger at arbejde under barselsorlov, skal du oplyse hvor meget til Udbetaling Danmark.
5. Hvad så, hvis der sker ændringer i min barsel som selvstændig?
Det sidste punkt på listen er også utrolig vigtigt – det kan nemlig have stor betydning for, om du skal betale penge tilbage. Hvis du oplever ændringer relateret til dine barselsforhold, er det vigtigt, at du melder ændringerne til Udbetaling Danmark. Det sikrer, at du får det helt rette tilbage og ikke ender med at modtage en opkrævning, pga. for stor udbetaling.
Ændringer, der har betydning, og som du derfor skal informere Udbetaling Danmark omkring, er blandt andet:
- Ændringer i din arbejdstid
- At du stopper din barselsorlov før planlagt tid
- Hvis ferie holdes med løn eller feriepenge
Er du i tvivl, om eventuelle ændringer har betydning? Så kan du få svaret og angive ændringerne lige her i “Min Barsel”.