Udgivet 20/04/2020

Selvstændig på barsel – her er dine muligheder

Hvilke muligheder har du som selvstændig for at holde barsel? Og hvornår og hvordan søger du om barselsdagpenge? Bliv klogere her.

Portræt af Nicklas Aabech
Skrevet af Nicklas Aabech
Læsetid: 4 min.

Nye regler for barsel som selvstændig

Er dit barn født før d. 2. august, skal du være opmærksom på, at der gælder andre regler end dem, der er beskrevet i dette indlæg. Vi har skrevet et blogindlæg om, hvordan du søger om barselsdagpenge, hvis dit barn er født efter d. 2. august. Det kan du læse mere om ved at klikke på linket.

Som selvstændig er du vant til at være din egen chef – og derfor nok også vant til at holde dig orienteret om regler og nødvendige regler for selvstændige. Uanset om det så drejer sig om salg, lager og varer, regnskab eller lignende, har du højst sandsynligt selv nogenlunde tjek på det.

Visse situationer og lykkelige omstændigheder kræver dog særlig viden – corona-situation eller ej. Er du så heldig at stå overfor en familieforøgelse og skulle på barsel, og er det en helt ny situation for dig – om ikke andet som selvstændig? Så find hjælp i indlægget her, hvor vi forsøger at gøre det så nemt som muligt for dig at forberede din kommende barsel og klare de detaljer, du skal være opmærksom på.

Vi har samlet en liste med fem “detaljer”, du skal være opmærksom på som selvstændig på (vej på) barsel. Det er vores håb, at det gør reglerne og processen en tand mere overskuelig 🙂

1. Ansøgningsfrist: Hvornår skal selvstændige søge barsel? 

En af de første regler, du skal have styr på, er selvfølgelig fristen for ansøgning til barselsdagpenge som selvstændig på barsel. 

For, at du kan få barselsdagpenge, skal du have ansøgt senest otte uger efter, at dit barn er født. Starter din orlov efter fødslen, skal du søge senest otte uger efter første orlovsdag. 

Er du sent ude og får søgt efter fristen, kan du først få barselsdagpenge fra det tidspunkt, hvor Udbetaling Danmark modtager ansøgningen. Svartiden på din ansøgning afhænger af, om du søger som ansat i egen virksomhed eller som virksomhed. Afhængig af typen svarer Udbetaling Danmark inden for tre uger fra dagen, hvor de modtager din ansøgning, hvis du søger som ansat i egen virksomhed – og indenfor XX?  uger, hvis du søger som virksomhed.

2. Hvor lang tid kan jeg få orlov med barselsdagpenge?

Når det kommer til planlæggelse af din eller jeres orlov, er det vigtigt at sætte sig ind i de forskellige stadier, hvor det er muligt at få barselsdagpengene. Tjek punkterne herunder:

  • Graviditetsorlov til moderen: Fire uger før forventet fødsel.
  • Barselsorlov til moderen: 14 uger efter fødslen
  • Fædreorlov i to uger indenfor 14 uger efter, at barnet er født.
  • Forældreorlov i 32 uger, som forældrene kan dele.

Borger.dk har lavet en rigtig fin guide til, hvordan du/I kan fordele og planlægge barselsorlov, ligesom de har lavet en vejledende beregner, som du finder her.

3. Hvor meget kan jeg få udbetalt som selvstændig på barsel?

Som selvstændig afhænger beløbet, du kan få i lommerne som barselsdagpenge, af tre forhold. Der beregnes ud fra:

  • Overskuddet i virksomheden
  • En eventuel indtægt, som er overført til medarbejdende ægtefælle
  • Egne syge- og barselsdagpenge.

Du får maksimalt 4.460 kr. om ugen før skat (i 2021), og så skal dit overskud minimum være på 231.920 kr. (i 2021), før at du kan få det fulde beløb af barselsdagpenge. 

Såfremt du intet overskud har, og du desuden ikke har tegnet forsikring, er det ikke muligt at få barselsdagpenge. Du skal altså være opmærksom på, om du opfylder kravene og kan få udbetaling, så du har mulighed for at planlægge efter det

Hvis du er ny selvstændig og ikke har været selvstændig i seneste indkomstår, lægger man enten den seneste personlige årsopgørelse eller et regnskab for et helt år underskrevet af revisor til grund for udregningen.  

Hvis der ikke er betalt A-skat af pengene, skal udbetaleren indberette det som B-indkomst.

4. Kan jeg arbejde under barslen?

Hvis du som selvstændig ønsker at arbejde, imens du er på barsel, har du tre muligheder: Alle mulighederne påvirker selvfølgelig din udbetaling af barselsdagpengene, og det skal du have in mente, når du beslutter, om du skal arbejde under barselsorlov. 

> Mulighed 1: Du arbejder op til 25% ugentligt og holder orlov 75% af ugen. Du får dermed 75% udbetalt af dine mulige barselsdagpenge.
> Mulighed 2: Du arbejder 25-50% ugentligt og holder orlov 50% af ugen. Dermed får du udbetalt halvdelen af din mulige udbetaling.
> Mulighed 3: Du arbejder mere end 50% ugentligt og dropper at få udbetalt barselsdagpenge.

Hvis du vælger at arbejde under barselsorlov, skal du oplyse hvor meget til Udbetaling Danmark. 

5. Hvad så, hvis der sker ændringer i min barsel som selvstændig?

Det sidste punkt på listen er også utrolig vigtigt – det kan nemlig have stor betydning for, om du skal betale penge tilbage. Hvis du oplever ændringer relateret til dine barselsforhold, er det vigtigt, at du melder ændringerne til Udbetaling Danmark. Det sikrer, at du får det helt rette tilbage og ikke ender med at modtage en opkrævning, pga. for stor udbetaling. 

Ændringer, der har betydning, og som du derfor skal informere Udbetaling Danmark omkring, er blandt andet:

  • Ændringer i din arbejdstid
  • At du stopper din barselsorlov før planlagt tid
  • Hvis ferie holdes med løn eller feriepenge

Er du i tvivl, om eventuelle ændringer har betydning? Så kan du få svaret og angive ændringerne lige her i “Min Barsel”.

Portræt af Nicklas Aabech
Nicklas Aabech Dinero
Nicklas er Digital Marketing Manager hos Dinero. Han sørger for, at vores løsninger og relevante tilbud når ud til såvel nuværende som potentielle Dinero-brugere, og hjælper i ny og næ til med at producere brugbart indhold til såvel Dinero-brugere og andre, der sidder med gode spørgsmål derude.

Skriv en kommentar

26 kommentarer

  1. Hej.

    Jeg er lidt i tvivl om bogføring af barselsdagpenge + tilskud fra barsel.dk. Jeg kan læse mig frem til at de skal beskattes som B-skat. Hvordan fungerer det med bogføring, når jeg til min enkeltmandsvirksomhed har en erhvervskonto men får udbetalt barselsdagpenge på min private konto. Skal jeg skrive det ind i dinero, således den kan udregne min skat og lave årsopgørelsen og i så fald, hvordan bogfører jeg det.

    Mvh. Victor

    1. Hej Victor

      Umiddelbart skal du ikke bogføre barselsdagpengene eller tilskuddet i virksomheden. Det er helt korrekt, at pengene er udbetalt til din privatkonto (Skattestyrelsen ser jer som én juridisk enhed, når du har en enkeltmandsvirksomhed). Du skal derfor ikke gøre noget i Dinero, og udbetaler skulle gerne have indberettet indkomsten som B-indkomst – det er dog en god idé at tjekke op på dette.

      Jeg vil dog kraftigt anbefale dig at kontakte Skattestyrelsen omkring det, og ovenstående skal ikke ses som juridisk eller økonomisk rådgivning på nogen måde 🙂

      De bedste hilsner

      Lasse fra Dinero

  2. Hej, Jeg er fuldtidsansat, men har også en enkeltmandsvirksomhed ved siden af. Min barselsdagpenge er ikke afhængig af enkeltmandsvirksomheden. Jeg ved dog, at jeg ikke kan arbejde, mens jeg modtager barselsdagpenge. Jeg går ud fra, at jeg erklærer, at jeg ikke arbejder. Men hvad med overskuddet fra virksomheden, som fortsætter med at arbejde, mens jeg er på barsel? Ved du om det så er en indtægt, og påvirker det udbetalingerne?

    1. Hej Radina

      Dette ligger desværre lidt ud over det vi kan vejlede inden for. Jeg vil derfor anbefale dig at kontakte SKAT omkring dette 🙂

      Du må have en rigtig dejlig dag og rigtig god barsel!

      De bedste hilsner, Theresa – Dinero support

  3. Hej, ved ikke om det er relevant spørgsmål her, men et det muligt at få tilskud til de udgifter man ikke kan dække pga. Ingen indtægt i sin forretning, såsom husleje? Hvis man er selvstændig frisør, og derfor er nødt til at lade salonen stå top under barsel?

    1. Hej Steffen

      Det er ikke noget jeg er bekendt med eller har hørt om før, så vil ikke tror det findes i nogen speciel ordning.

      Jeg ved tør dog ikke at sige om man kan tegne en form for privat forsikring til det ellers handler det nok om at spare op til det.

      De bedste hilsner Lasse – Dinero Support

  4. Hej Jeg har både været lønmodtager op til min barsel og haft selvstændig virksomhed. I mit lønjob har jeg arbejdet noget i nærheden af minimumskravet for barselsdagpenge. Er der nogen måde jeg også kan få dagpenge for mit selvstændige virke? Jeg har opstartet virksomhed i oktober 2019 og har derfor ikke noget overskud fra seneste regnskabsår. I 2020 har jeg regnet mig frem til et overskud på omkring 120.000. Min barsel starter i start-marts.

    1. Hej Olivia

      Der er vidst flere ting i din situation som skal afklares meget konkret for at man kan give et svar på det og generelt kan man godt komme til at sidde lidt i klemme når man er delvist lønmodtager og delvis selvstændig. Derfor vil jeg tro det beror på en konkret vurdering af din situation. I høj grad hvor mange timer du arbejder hvert sted. 👍

      Var jeg i dine sko ville jeg derfor skrive direkte til Udbetaling Danmark og få lavet en konkret vurdering ud fra dine timer og løn. 👌

    1. Hej Lars

      Det må hun naturligvis gerne, men kommer hun til at lægge arbejde i webshoppen vil det med al sandsynlighed gå ud over hendes barselspenge. Satserne er op til 25% arbejde om ugen = 75% barselsdagpenge. 25-50% arbejde om ugen = 50% barselsdagpenge, og arbejder hun over 50% om ugen kan hun miste retten til barselsdagpenge. Hvordan det så defineres hvornår man arbejder hvor mange procent, når man ikke tidligere har været selvstændig, kan jeg desværre ikke finde nogen informationer om. 👍

  5. Hej, Som selvstændig snedker (startet marts 2020 a god timing). Har tjent fint, men har investeret min indkomst i værktøj for at optimere min produktion. Derfor er overskuddet minimalt. Det vil altså sige, at jeg ikke har ret til nogen dagpenge (så godt som), medmindre jeg har tegnet en forsikring? Det er godt nok ærgerligt, når man synes man har investeret sin “løn” i egen virksomhed! (Enkeltmands) Er det korrekt forstået? Mvh. Jonas

    1. Hej Jonas

      Din antagelse er som udgangspunkt rigtigt. Det beregnes af dit overskud, som også er det som betragtes som din personlige indkomst og det er din personlige indkomst som både Barsel og også Skat beregnes af.

      Jeg ved ikke om der findes undtagelser dog, så derfor vil jeg altid anbefale dig at hive fat i de relevante myndigheder for et 100% præcists svar, men reglerne ligger som udgangspunkt ikke op til det. 😕

  6. Kan det lade sig gøre at gøre brug af ordningen om at arbejde 25% af tiden og få 75% i barselsdagpenge hvis man først opretter en virksomhed når man er gået på barsel? Uden arbejde og på regulere dagpenge før barsel. 🙂

    1. Hej Julie

      Din situation er så særligt at jeg nok må henvise dig til Udbetaling Danmark og Borger.dk og spørge de mennesker som sidder der og godkender barselsansøgninger om det er muligt. Det er ikke noget jeg lige umiddelbart har kunne finde svar på, og kender ikke til andre i samme situation, desværre. 👍

  7. Jeg har været lønmodtager indtil 26-9-2020 og har været selvstændig ved siden af, men har ikke haft overskud i min virksomhed.

    Hvordan står jeg i forhold til barselspenge, regner udbetaling Danmark mit job som lønmodtager med eller kan jeg ikke få nogle penge under barsel

    1. Hej Henrik

      Det står i punkt 3, til sidst: “Hvis du er ny selvstændig og ikke har været selvstændig i seneste indkomstår, lægger man enten den seneste personlige årsopgørelse eller et regnskab for et helt år underskrevet af revisor til grund for udregningen.” 👍

  8. Hej Rasmus.

    Vi har er ApS som blev stiftet April 2019, og der er dermed ikke er helt regnskabsår som grundlag.

    Vil man så kigge tilbage min kærestes lønindkomsten i 2018, fra før vi blev selvstændige eller gælder det kun for I/S eller K/S?

    Vi udbetaler nemlig ikke løn i 2020, men kun udbytte i virksomheden, og er derfor ikke berettiget til barsel, hvis hun bliver betragtet som lønmodtager.

    1. Hej Lars

      Når det er et selskab vil i være betragtet som lønmodtagere, og ikke selvstændige efter denne definition.

      For at søge barselsdagpenge skal man overholde blandt andet disse krav: Du skal have mindst 160 timer inden for de seneste fire hele måneder før orloven. Du skal have mindst 40 timer om måneden i mindst tre af de fire måneder.

      Som det umiddelbart ikke lyder til din kæreste overholder, og dermed tror jeg ikke som udgangspunkt der er mulighed for barsel. Men kontakt meget gerne borger.dk for et mere konkret svar til jeres specifikke situation!

  9. Jeg er lidt i tvivl om hvordan den årlige lønsum og “overskud” spiller sammen. Jeg udbetalte sidste år ca. 580.000 kr. i løn til mig selv. Jeg investerede derudover ca. 150.000 kr. i anparter i andre virksomheder (penge jeg første fra mit ApS til min holding, der ejer de indkøbte anparter). Mit regnskabsmæssige omsætning blev ca. 900.000 kr. og det reelle overskud blev derfor ikke mere end ca. 40.000 kr. efter driftsomkostninger, løn, forsikringer etc. Jeg er ansat i min egen virksomhed som Direktør, og virksomheden har derudover en timelønnet medarbejder.

    Mit spørgsmål er derfor, er det kun det reelle overskud der beregnes barsels dagpenge for? I så fald, så vil det jo være et mikroskopisk beløb jeg vil kunne få udbetalt – hvilket jo ikke giver mening, da de fleste selvstændige jo tager de fleste penge ud i løn. Vil jeg stå anderledes, hvis jeg søger som lønmodtager (kan jeg overhovedet det?)

    tusinde tak fordi du tager dig tid til at hjælpe!

    1. Hej Katrine

      Ja du er lønmodtager og ikke selvstændige i barsel reglernes beskrivelse. 🙂

      Det står meget godt på borger.dk:

      “Hvornår er jeg selvstændig? -> Du er ejer eller medejer af en enkeltmandsvirksomhed, interessentselskab (I/S) eller kommanditselskab (K/S).

      Er du ansat i eget ApS eller A/S, er du lønmodtager og ikke selvstændig.”

  10. Tak for en god vejledning. Jeg er gået på barsel nu (graviditetsorlov fire uger før forventet fødsel) og har søgt inde på virk.dk. Jeg skal have barselsdagpenge i maksimal tid, da min mand ikke holder noget, og mit spørgsmål er så, om jeg skal søge flere gange – altså én gang for hvert “niveau” af barsel (graviditetsorlov, barselsorlov til mor og forældreorlov) eller om min første ansøgning, som jeg nu har lavet, er god nok til det hele? Og hvis ikke, hvornår er fristerne så for de andre ansøgninger?

    1. Hej Amalie

      Jeg synes desværre ikke, at kunne læse det af det offentliges hjemmeside. Så jeg hvis jeg var dig ville jeg ringe direkte til dem. 🙂

  11. Hej, jeg overvejer starte min egen virksomhed, jeg har en datter 1,5 år jeg ikke opfyldt beskæftigelseskravet for barsel på det tidspunkt. Jeg er nysgerrig på om jeg nå at optjene barsel ved at drive min egen virksomhed inden hun fylder 9 år?

    1. Hej Fatima

      Nej desværre, Barsel er noget man søger i forbindelse med man får et barn, og ikke senere i barnets liv. Som det står i vores vejledning skal ansøgningen ske senest 8 uger efter barnet er født, og det er du ret langt forbi.

  12. Hejsa. Tak for de gode forklaringer, men jeg har dog lige et spørgsmål:) Sidste år var min indtægt på 255.000 kr. og mit overskud på 7.000 kr. Får jeg så den højeste sats?

    1. Hej Søren

      Nej, vi har her defineret indtægt som overskud af selvstændig virksomhed, det kunne godt være mere tydeligt og jeg får det opdateret.

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram