Spring til indholdet

Læsetid: 3 minutter

Selvstændig på barsel – her er dine muligheder

Hvilke muligheder har du som selvstændig for at holde barsel? Og hvornår og hvordan søger du om barselsdagpenge? Bliv klogere her.

Få et par råd til, hvad du bør huske, hvis du er selvstændig og skal på barsel.

Som selvstændig er du vant til at være din egen chef – og derfor nok også vant til at holde dig orienteret om regler og nødvendige regler for selvstændige. Uanset om det så drejer sig om salg, lager og varer, regnskab eller lignende, har du højst sandsynligt selv nogenlunde tjek på det.

Visse situationer og lykkelige omstændigheder kræver dog særlig viden – corona-situation eller ej. Er du så heldig at stå overfor en familieforøgelse og skulle på barsel, og er det en helt ny situation for dig – om ikke andet som selvstændig? Så find hjælp i indlægget her, hvor vi forsøger at gøre det så nemt som muligt for dig at forberede din kommende barsel og klare de detaljer, du skal være opmærksom på.

Vi har samlet en liste med fem “detaljer”, du skal være opmærksom på som selvstændig på (vej på) barsel. Det er vores håb, at det gør reglerne og processen en tand mere overskuelig 🙂

1. Ansøgningsfrist: Hvornår skal selvstændige søge barsel? 

En af de første regler, du skal have styr på, er selvfølgelig fristen for ansøgning til barselsdagpenge som selvstændig på barsel. 

For, at du kan få barselsdagpenge, skal du have ansøgt senest otte uger efter, at dit barn er født. Starter din orlov efter fødslen, skal du søge senest otte uger efter første orlovsdag. 

Er du sent ude og får søgt efter fristen, kan du først få barselsdagpenge fra det tidspunkt, hvor Udbetaling Danmark modtager ansøgningen. Svartiden på din ansøgning afhænger af, om du søger som ansat i egen virksomhed eller som virksomhed. Afhængig af typen svarer Udbetaling Danmark inden for tre uger fra dagen, hvor de modtager din ansøgning, hvis du søger som ansat i egen virksomhed – og indenfor XX?  uger, hvis du søger som virksomhed.

2. Hvor lang tid kan jeg få orlov med barselsdagpenge?

Når det kommer til planlæggelse af din eller jeres orlov, er det vigtigt at sætte sig ind i de forskellige stadier, hvor det er muligt at få barselsdagpengene. Tjek punkterne herunder:

 • Graviditetsorlov til moderen: Fire uger før forventet fødsel.
 • Barselsorlov til moderen: 14 uger efter fødslen
 • Fædreorlov i to uger indenfor 14 uger efter, at barnet er født.
 • Forældreorlov i 32 uger, som forældrene kan dele.

Borger.dk har lavet en rigtig fin guide til, hvordan du/I kan fordele og planlægge barselsorlov, ligesom de har lavet en vejledende beregner, som du finder her.

3. Hvor meget kan jeg få udbetalt som selvstændig på barsel?

Som selvstændig afhænger beløbet, du kan få i lommerne som barselsdagpenge, af tre forhold. Der beregnes ud fra:

 • Overskuddet i virksomheden
 • En eventuel indtægt, som er overført til medarbejdende ægtefælle
 • Egne syge- og barselsdagpenge.

Du får maksimalt 4.405 kr. om ugen før skat (i 2020), og så skal dit overskud minimum være på 229.060 kr. (i 2020), før at du kan få det fulde beløb af barselsdagpenge. 

Såfremt du intet overskud har, og du desuden ikke har tegnet forsikring, er det ikke muligt at få barselsdagpenge. Du skal altså være opmærksom på, om du opfylder kravene og kan få udbetaling, så du har mulighed for at planlægge efter det

Hvis du er ny selvstændig og ikke har været selvstændig i seneste indkomstår, lægger man enten den seneste personlige årsopgørelse eller et regnskab for et helt år underskrevet af revisor til grund for udregningen.  

4. Kan jeg arbejde under barslen?

Hvis du som selvstændig ønsker at arbejde, imens du er på barsel, har du tre muligheder: Alle mulighederne påvirker selvfølgelig din udbetaling af barselsdagpengene, og det skal du have in mente, når du beslutter, om du skal arbejde under barselsorlov. 

> Mulighed 1: Du arbejder op til 25% ugentligt og holder orlov 75% af ugen. Du får dermed 75% udbetalt af dine mulige barselsdagpenge.
> Mulighed 2: Du arbejder 25-50% ugentligt og holder orlov 50% af ugen. Dermed får du udbetalt halvdelen af din mulige udbetaling.
> Mulighed 3: Du arbejder mere end 50% ugentligt og dropper at få udbetalt barselsdagpenge.

Hvis du vælger at arbejde under barselsorlov, skal du oplyse hvor meget til Udbetaling Danmark. 

5. Hvad så, hvis der sker ændringer i min barsel som selvstændig?

Det sidste punkt på listen er også utrolig vigtigt – det kan nemlig have stor betydning for, om du skal betale penge tilbage. Hvis du oplever ændringer relateret til dine barselsforhold, er det vigtigt, at du melder ændringerne til Udbetaling Danmark. Det sikrer, at du får det helt rette tilbage og ikke ender med at modtage en opkrævning, pga. for stor udbetaling. 

Ændringer, der har betydning, og som du derfor skal informere Udbetaling Danmark omkring, er blandt andet:

 • Ændringer i din arbejdstid
 • At du stopper din barselsorlov før planlagt tid
 • Hvis ferie holdes med løn eller feriepenge

Er du i tvivl, om eventuelle ændringer har betydning? Så kan du få svaret og angive ændringerne lige her i “Min Barsel”.

Nicklas Aabech
Nicklas Aabech
Nicklas er en af Dineros skarpe content-skribenter. Han hjælper med at producere brugbart indhold om alt fra regnskab til revisorregler til såvel Dinero-brugere som andre, der sidder med gode spørgsmål derude.

10 kommentarer

 1. Hejsa. Tak for de gode forklaringer, men jeg har dog lige et spørgsmål:) Sidste år var min indtægt på 255.000 kr. og mit overskud på 7.000 kr. Får jeg så den højeste sats?

  1. Hej Søren

   Nej, vi har her defineret indtægt som overskud af selvstændig virksomhed, det kunne godt være mere tydeligt og jeg får det opdateret.

 2. Hej, jeg overvejer starte min egen virksomhed, jeg har en datter 1,5 år jeg ikke opfyldt beskæftigelseskravet for barsel på det tidspunkt. Jeg er nysgerrig på om jeg nå at optjene barsel ved at drive min egen virksomhed inden hun fylder 9 år?

  1. Hej Fatima

   Nej desværre, Barsel er noget man søger i forbindelse med man får et barn, og ikke senere i barnets liv. Som det står i vores vejledning skal ansøgningen ske senest 8 uger efter barnet er født, og det er du ret langt forbi.

 3. Tak for en god vejledning. Jeg er gået på barsel nu (graviditetsorlov fire uger før forventet fødsel) og har søgt inde på virk.dk. Jeg skal have barselsdagpenge i maksimal tid, da min mand ikke holder noget, og mit spørgsmål er så, om jeg skal søge flere gange – altså én gang for hvert “niveau” af barsel (graviditetsorlov, barselsorlov til mor og forældreorlov) eller om min første ansøgning, som jeg nu har lavet, er god nok til det hele? Og hvis ikke, hvornår er fristerne så for de andre ansøgninger?

  1. Hej Amalie

   Jeg synes desværre ikke, at kunne læse det af det offentliges hjemmeside. Så jeg hvis jeg var dig ville jeg ringe direkte til dem. 🙂

 4. Jeg er lidt i tvivl om hvordan den årlige lønsum og “overskud” spiller sammen. Jeg udbetalte sidste år ca. 580.000 kr. i løn til mig selv. Jeg investerede derudover ca. 150.000 kr. i anparter i andre virksomheder (penge jeg første fra mit ApS til min holding, der ejer de indkøbte anparter). Mit regnskabsmæssige omsætning blev ca. 900.000 kr. og det reelle overskud blev derfor ikke mere end ca. 40.000 kr. efter driftsomkostninger, løn, forsikringer etc. Jeg er ansat i min egen virksomhed som Direktør, og virksomheden har derudover en timelønnet medarbejder.

  Mit spørgsmål er derfor, er det kun det reelle overskud der beregnes barsels dagpenge for? I så fald, så vil det jo være et mikroskopisk beløb jeg vil kunne få udbetalt – hvilket jo ikke giver mening, da de fleste selvstændige jo tager de fleste penge ud i løn. Vil jeg stå anderledes, hvis jeg søger som lønmodtager (kan jeg overhovedet det?)

  tusinde tak fordi du tager dig tid til at hjælpe!

  1. Hej Katrine

   Ja du er lønmodtager og ikke selvstændige i barsel reglernes beskrivelse. 🙂

   Det står meget godt på borger.dk:

   “Hvornår er jeg selvstændig? -> Du er ejer eller medejer af en enkeltmandsvirksomhed, interessentselskab (I/S) eller kommanditselskab (K/S).

   Er du ansat i eget ApS eller A/S, er du lønmodtager og ikke selvstændig.”

 5. Hej Rasmus.

  Vi har er ApS som blev stiftet April 2019, og der er dermed ikke er helt regnskabsår som grundlag.

  Vil man så kigge tilbage min kærestes lønindkomsten i 2018, fra før vi blev selvstændige eller gælder det kun for I/S eller K/S?

  Vi udbetaler nemlig ikke løn i 2020, men kun udbytte i virksomheden, og er derfor ikke berettiget til barsel, hvis hun bliver betragtet som lønmodtager.

  1. Hej Lars

   Når det er et selskab vil i være betragtet som lønmodtagere, og ikke selvstændige efter denne definition.

   For at søge barselsdagpenge skal man overholde blandt andet disse krav: Du skal have mindst 160 timer inden for de seneste fire hele måneder før orloven. Du skal have mindst 40 timer om måneden i mindst tre af de fire måneder.

   Som det umiddelbart ikke lyder til din kæreste overholder, og dermed tror jeg ikke som udgangspunkt der er mulighed for barsel. Men kontakt meget gerne borger.dk for et mere konkret svar til jeres specifikke situation!

Skriv en kommentar

0

... har allerede tilmeldt sig dinero!

Vidste du, at der er sendt 0 fakturaer fra Dinero?