Hvad er work-life balance?
Work-life balance kan defineres, som mængden af tid, du bruger på dit arbejde sammenlignet med den tid, du har til fritid, som fx kan bruges på familie, venner og fritidsbeskæftigelser.
For alle mennesker er det vigtigt med en balance for at fungere som menneske og for at undgå stress og anden mistrivsel. Derfor vægtes work-life balance højt for mange arbejdstagere, selvstændige og iværksættere.
Det kan dog være ekstra svært som selvstændig at finde balancen, da der ikke er en chef, som siger tak for i dag. Og som selvstændig har du formentligt mange hatte på og dermed arbejdsopgaver, som alle skal klares på døgnets 24 timer.
Du kan derfor hurtigt komme til at arbejde for meget i forhold til, hvad der er godt for dit helbred. I perioder kan det være okay med en øget arbejdsmængde, men der bør også komme en mere stille periode efter, for at dit hoved også kan få mulighed for at koble af og tænke på andet end arbejde.
Det er også en god idé at arbejde med at effektivisere din hverdag. På den måde bliver du nemlig mere effektiv, og du skal ikke stresse over opgaver, du tidligere ikke havde tid til.
Hvorfor er work-life balance vigtigt?
Undersøgelser viser, at fleksibilitet på arbejdspladsen og trivsel hænger tæt sammen. Jo større indflydelse ansatte har på deres egen arbejdstid, des højere er deres tilfredshed med deres egen work-life balance.
For dig som selvstændig har du dog selv fuld frihed over din egen tid, hvilket også kan blive problematisk, når det handler om at finde balance, men ikke desto mindre er work-life balance stadig lige så vigtig for dig.
For selvom du brænder for at drive din virksomhed og være selvstændig, betyder det ikke, at du er usårlig. Du kan også blive ramt af stress og brænde ud, så du ender med at miste lysten til at arbejde – derfor er det også vigtigt at holde fri og bruge din hjernekapacitet på andet end arbejde.
Det er dog vigtigt at pointere, det at forbedre sin work-life balance ikke betyder, at du maks. må arbejde 37 timer om ugen, og din krop kun kan holde til det antal timer. Hvis du kan arbejde mere og stadig have en afbalanceret hverdag, så er det jo bare sådan, din work-life balance ser ud.
Fem grunde til at work-life balance er vigtigt
Der er mange grunde til, hvorfor work-life balance er vigtigt, så her er blot fem grunde, som dog er nogle af de vigtigste.
- Mindre stress – For meget arbejde kan føre til stress, hvilket i sidste ende kan betyde, at du ikke kan arbejde, og derfor må opgive din drøm om at være selvstændig. Du kan med fordel øve dig i at komme i flow-tilstanden, som for mange er et effektivt værktøj til mindre stress i hverdagen.
- Et sundere liv både mentalt og fysisk – Hvis du har for meget arbejde, koster det formentlig på søvnen. Og hvis du ikke får søvn nok, er du mere tilbøjelig til at spise usundt. For lidt søvn fører for de fleste også til dårligere humør og større tilbøjelighed til at blive irritabel.
- Tid til familie og venner – Mindre tid på arbejdet betyder mere tid til familie og venner, eller hvad der ellers bringer glæde i dit liv.
- Bedre koncentration og mere kreativ – Du kan være mere produktiv ved at have en afbalanceret hverdag. Det skyldes, at du bedre kan koncentrere dig, når du får nok søvn, og du tænker også mere kreativt ved ikke at have hovedet fyldt op af alt for meget arbejde.
- Mere glæde – Alle fordelene ved at have en god work-life balance leder op til at skabe mere glæde i din hverdag og dit liv. Så når du bliver gammel, kan du se tilbage på dit liv med glæde – og ikke irritation over, hvorfor du brugte så meget tid på arbejde.
Der vil selvfølgelig altid være perioder på arbejdet og i ens liv, hvor alt ikke er perfekt, og du derfor ikke har samme glæde. Men du bør stadig forsøge at skabe en balance mellem arbejde og fritid, så du hver dag har noget at glæde dig over
Vi ville rigtig gerne komme med en opskrift på at finde balance mellem arbejde og fritid, men det kan vi desværre ikke tilbyde dig. For der findes ingen fast formel til at finde den perfekte work-life balance, og for de fleste vil den perfekte balance også opleves individuelt.
Men der er en række råd og regler, du kan bruge som hjælp til at finde din perfekte balance mellem arbejde og fritid – og dermed work-life balance
Og så er det selvfølgelig vigtigt at huske på, at du ikke bare finder den perfekte balance fra den ene dag til den anden – det kan tage tid og vil formentligt også ændre sig, som din livssituation ændres.
Råd og regler
8-8-8 reglen
8-8-8 reglen repræsenterer døgnets 24 timer og går ud på, at du skal bruge 8 timer på arbejde, 8 timer på fritid og 8 timer på at sove.
For de fleste kan det dog ikke være så firkantet, men det kan være en god regel at tage udgangspunkt i for at forbedre ens work-life balance.
Brug din tid fornuftigt
Det lyder så simpelt, men det er alligevel et råd, vi vil give dig. Døgnet har kun 24 timer, og du bør sove i 6-8 af timerne, hvilket afgrænser, hvor meget tid du kan bruge på at arbejde.
Derfor bør du bruge din tid fornuftigt og fx timeregistrere dine opgaver. Du bør have styr på din kalender, og planlægge hvilke opgaver, du skal prioritere i løbet af dagen.
Koncentrerer du dig fx rigtig godt om morgenen, hvor alle andre sover og derfor ikke kan forstyrre dig? Så stå tidligt op, og kom i gang med arbejdet, og hold så tidligere fri om eftermiddagen, hvor dit fokus måske ikke er det samme.
Lær at sige “nej”
Som selvstændig kan det være svært at sige nej til kunder og opgaver, da et nej til en kunde vil betyde mindre indtægt. Men hvis din kalender er fyldt op, kan du være nødt til at sige nej og ikke bare arbejde mere, da du så vil skabe ubalance.
Skab en ‘normal’ arbejdsdag
Selvom du er selvstændig og herre over din egen tid, og derfor måske ikke har nogle kollegaer, som venter dig på kontoret på et fast tidspunkt, bør du selv have et fast tidspunkt, hvor du møder og et fast tidspunkt, hvor du holder fri. Så kan du skabe en hverdag for dig selv, hvor du også føler, du har fri.
Lad ikke dit arbejde definere dit liv
Det er vigtigt også at have andre ting i livet, som betyder noget. Så hvis det i perioder ikke går så godt med din virksomhed, er der andre elementer i dit liv, som kan give dig energi, booste din selvtillid og fjerne fokus fra arbejdet, når du holder fri.
Det vil også være nemmere for dig at holde fri, hvis du har andre ting, som du glæder dig til at bruge tid på i hverdagen, fx spille padle tennis med dine venner, gå til mor-far-barn-gymnastik eller noget helt tredje, som gør dig glad.
Søg råd ved venner og bekendte
Hvis du står i en situation, hvor du kan mærke, at der ikke er balance i din hverdag, så hør dine venner og bekendte, som også er selvstændige, hvad de gør for at styre deres work-life balance. Der er som sagt ikke en fast formel, men kan ofte være en hjælp at høre, hvad andre gør.
Tegn på ubalance i forholdet mellem arbejde og fritid
Der er en række tegn på, at du arbejder for meget i forhold til mængden af tid, du har til fritid – hvilket alle er tegn, som i sidste ende kan lede til stress, som du for alt i verden bør undgå.
- Du har søvnproblemer
- Du bliver lettere irritabel
- Du har koncentrationsbesvær
- Du har fysiske symptomer – trykken for brystet, ondt i maven, svedeture m.m.
Hvis du er i tvivl om, du er ved at udvikle stress, bør du kontakte din læge og søge hjælp, før det ender galt.
Work-life balance coaching
Hvis du har svært ved at finde en god balance mellem arbejde og fritid, er der hjælp at hente udefra. I hele landet er der coaches, som kan hjælpe dig med lige netop det.
En coach kan hjælpe dig med at skabe overblik over de forskellige elementer i livet, som du gerne vil bruge tid på, og du vil få metoder, som du kan bruge, når du står på egne ben.
Sjælland
Fyn
Jylland
Du kan finde endnu flere coaches i dit område på coach.dk.
TED Talks omkring work-life balance
Work-life balance er et hyppigt omtalt emne i erhvervslivet og derfor også et emne, som er taget op ved flere TED Talks. Du kan derfor også søge inspiration til din work-life balance ved at høre nogle af følgende TED Talks.
“3 rules for better work-life balance” med Ashley Whillans.
I denne fem-minutters video kommer Ashley Whillans med tre praktiske regler til at sætte grænser for de personer, som altid er “på” i forhold til arbejde – fx besvarer arbejdsmails under vigtige familiebegivenheder eller tager et opkald fra chefen på en ferie.
“The Fallacy of the Work/Life Balance” med Michael Walters.
Michael Walters sætter i sit oplæg fokus på, at vi bør se væk fra dilemmaet om work-life balance, og i stedet se mere holistisk på det, så arbejde og fritid bliver en samlet enhed – og ikke to elementer, som hele tiden skal konkurrere mod hinanden.
“How to make work-life balance work” med Nigel Marsh.
I denne talk fortæller Nigel Marsh ud fra sine egne erfaringer om, hvordan han var fanget i hamsterhjulet, og derfor tog et år fri. Da han vendte tilbage, var han ekstra opmærksom på balancen mellem arbejde og fritid, hvilket der er kommet en række råd ud af.
“How to gain control of your free time” med Laura Vanderkam
Laura Vanderkam har studeret, hvordan travle mennesker bruger deres liv, og hun har opdaget, at mange af os drastisk overvurderer vores forpligtelser hver uge, mens vi omvendt undervurderer tiden, vi har til os selv. Hun kommer med et par praktiske strategier til at finde mere tid til det, der betyder noget for os, så vi kan få det liv, vi ønsker.
Oftest stillede spørgsmål