Indgående moms (købsmoms)

I Danmark findes der en afgift, der kaldes moms. Den bliver pålagt ved køb og salg af langt de fleste varer eller ydelser på det danske marked. Indgående moms er det samme som købsmoms. Det er den moms, som du som virksomhed betaler, når du køber en vare.

  • Læsetid: under 2 minutter

  • Sidst opdateret 03/09/2021

Med Dinero kan du let holde overblik over din indgående og udgående moms, samt alle de andre rubrikker på din momsangivelse.

Hvad er indgående moms (købsmoms)?

Moms er en forkortelse for meromsætningsafgift, dog bruges ordet merværdiafgift i momsloven. Dette er en dansk afgift på alle varer solgt i Danmark. Afgiften er på 25 % af varens pris og bliver lagt oveni i prisen. Dvs. når du køber en varer er 20% af prisen moms. Den moms, som din virksomhed betaler ved et varekøb eller ved et køb af en ydelse, kaldes for indgående moms eller købsmoms. Hvis din virksomhed har solgt en varer kaldes det udgående moms.

Hvad er udgående moms (salgsmoms)?

Pendanten til den indgående moms eller købsmoms er udgående moms. Udgående moms bliver også kaldt for salgsmoms. Når din virksomhed sælger en vare eller en tjenesteydelse, skal du lægge momsbeløb oven i regningen. Det beløb, som din virksomhed får ind i moms, er den udgående moms eller salgsmoms.

Hvor meget udgør moms?

Ved salg af en momspligtig vare eller ydelse skal der lægges 25 % oven i salgsprisen. Moms udgør altså 25 %. Når du regner tilbage for at se, hvor meget en vare koster eksklusiv moms, eller gerne vil vide hvor stor en del af varens pris, der udgøres af moms, skal du derimod trække 20 % fra. Hvis vi tager salget af en bog til 100 kr. som eksempel, så vil regnestykket se ud som følgende:

Salgspris eksklusiv moms80 kr.
Momspligtigt beløb (25 %)20 kr.
Salgspris i alt100 kr.

Når du har købt bogen til 100 kr. og gerne vil beregne, hvad prisen er eksklusiv moms, skal du trække 20 % fra den samlede salgspris:

Salgspris i alt100 kr.
– 20 % (100 x 0,2)20 kr.
Salgspris eksklusiv moms80 kr.

Indgående og udgående moms i Momsregnskab?

Alle danske virksomheder skal aflægge momsregnskab hvert eneste år. Formålet med et momsregnskab er at beregne, hvorvidt en virksomhed har haft mere indgående moms end udgående moms. Virksomhedens momsregnskab skal afregnes med SKAT.

Har virksomheden haft mere udgående moms end indgående moms, skal virksomheden betale differencen til SKAT. Er det omvendte tilfældet, hvor virksomheden har haft mest indgående moms, så er det SKAT, der skal betale penge til den pågældende virksomhed.
En virksomhed skal kun angive moms, hvis den har en årlig indtjening, der overstiger 50.000 kr. Det er forskelligt fra virksomhed til virksomhed, hvor ofte der skal indberettes momsregnskab. Det afhænger af den enkelte virksomheds indtjening.

Læs hvordan du beregner moms med Dineros momsberegner

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram