Bogholder (Controller)

En bogholder er ansvarlig for økonomien i en virksomhed. Det er bogholderens opgave at indsamle alle dele af virksomhedens regnskab. I dag bruges controller som et mere moderne begreb for bogholder.

  • Læsetid: 5 min.

  • Sidst opdateret 21/07/2023


Hvad er en bogholder?

En bogholder står for den daglige bogføring og drift af virksomhedens økonomi. Det er også bogholderen, som samler alle data, så regnskabet kan laves og altid er opdateret, og alle bilag er bogført. En bogholder sidestilles ofte med en revisor og kan hjælpe med løn, moms og andre dele af den daglige bogføring.

Det er nødvendigt for enhver virksomhed at føre regnskab, så økonomien holdes på sporet, dette gøres ofte af en bogholder. Og det job er op til bogholderen. Det er så at sige bogholderens opgave at kontrollere og håndtere virksomhedens økonomi og regnskab. Derfor har bogholderen en vigtig funktion for virksomheden.

I dag anvender langt de fleste virksomheder IT på den ene eller anden måde. Men en bogholder er et gammelt begreb, som henviser til den måde, virksomhederne i gamle dage førte regnskab på. Nemlig ved at føre den i bøger, der blev holdt af bogholderen.

Da stort set al bogføring i dag er blevet digitaliseret, er bogholder et mere gammeldags begreb. Og derfor vinder termen controller mere og mere frem som udtryk for den økonomiansvarlige i en virksomhed.

Hvad laver en bogholder?

Bogholderen har mange opgaver. Det er op til vedkommende at holde styr på regnskabet særligt gennem virksomhedens indtægter og udgifter. Der kan være stor forskel på reglerne fra branche til branche. Du kan få Dinero til alle brancher.

Derfor er det vigtigt, at din bogholder har et godt branchekendskab og kendskab til reglerne generelt. Du kan med fordel spørge de andre medlemmer i din brancheforening, om de kan anbefale en bogholder.

En bogholder sørger også for momsopgørelser, løn- og skatteberegninger, og at alle bilag følger et nøje system, som kan dokumentere alle virksomhedens aktiviteter. Det kan tilmed være bogholderens job at sørge for at få manglende betalinger ind.

Udover at stå for den daglige drift og kontrol af bogføringen er det også op til bogholderen at afstemme virksomhedens årsregnskab, så det senere er klar til revidering hos en revisor – find revisor her.

Har du brug for en bogholder?

Alle virksomheder med og uden en omsætning har brug for at føre regnskab. Du kan sagtens selv stå for din bogføring, men det er meget vigtigt, at du får bogført alle virksomhedens aktiviteter nøje og korrekt, så de kan dokumenteres over for myndighederne.

Er du lige sprunget ud i livet som iværksætter, er det hele formentlig meget nyt, og du kan hurtigt blive forvirret over de gængse begreber og krav inden for bogføring.

Derfor kan det være en god investering for dig at hente hjælp fra en bogholder eller Dineros regnskabsprogram, der let og enkelt sørger for, at der er styr på bogføringen. Vi har også lavet en guide til regnskab og bogføring for begyndere, der guider dig gennem de vigtigste ting som nystartet.

Selvom du godt selv kan styre din bogføring, kan det også være en god hjælp for dig at få en bogholder til at løfte regnskabsopgaverne, hvis du gerne vil holde dit fokus på andre dele, som du finder vigtige og spændende for dig. Det kan også være, du har brug for rådgivning og sparring – det kan en bogholder som regel også hjælpe med.

På den måde får du afgrænset dine arbejdsopgaver og det kan vise sig at være en fordel, når du skal udnytte din tid og kompetencer på den bedste måde.

Hvis du leder efter en bogholder, er det vigtigste tillid. Bogholderen får nemlig indsigt i din virksomheds økonomi, og du skal også have tillid til, at personen overholder jeres aftaler og ikke laver fejl. Fejl i regnskabet kan nemlig føre til store uforudsete udgifter og potentielle bøder.

Hvad koster en bogholder?

En bogholder koster typisk 4-500 kr. i timen, men det er meget forskelligt, hvad en bogholder koster for en virksomhed. Det afhænger nemlig både af, hvilke opgaver personen skal løse samt omfanget af disse, så vi anbefaler, at du får 2-3 tilbud og vælger det, der matcher dig og dine behov bedst.

Skal bogholderen primært bogføre bilag, vil prisen være lavere, end hvis personen skal lave økonomiske analyser og komme med anbefalinger. I stedet for en timepris kan du ofte også få en fast pris på opgaver, så du altid ved, hvad din bogholder koster dig om måneden.

En bogholder er som regel billigere end en revisor. Men prisen på en revisor kan også være den samme som for en bogholder.

Oftest stillede spørgsmål

En bogholder står for alle dele af den daglige økonomiske drift i en virksomhed. Det gælder alt lige fra bogføring af bilag til momsindberetning og lønregnskab.

En bogholder indsamler og bogfører bilag og har ansvaret for virksomhedens regnskab.

Mere konkret laver en bogholder momsindberetninger, beregner løn og skat, sender regninger og rykkere og generelt sørger for, at regnskabet altid er opdateret og korrekt.

En bogholder vil typisk koste 400-500 kr. i timen, men det er muligt at finde bogholdere med timepriser både over og under denne gennemsnitspris. Prisen afhænger primært af opgaverne og omfanget af disse.

Hvis du har en større opgave, kan du som regel også få en fast pris på løsning af denne.

En bogholder tjener mellem 22.000 til 48.000 kr. om måneden. Grunden til det store spænd er de meget forskellige arbejdsopgaver. Til sammenligning tjener en regnskabsassistent omkring 30.000 kr. om måneden, mens en lønningschef har en månedsløn på omkring 37.500 kr.

En bogholder har ofte en uddannelse som kontor- eller økonomielev, men mange bogholdere har også arbejdet med bogføring i flere år og tage et kursus eller diplomuddannelse i bogholderi eller regnskab.

Bogholder er nemlig ikke en beskyttet titel, så der er mange veje til at blive bogholder.

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram