Finansbogholderi

Et finansbogholderi er et bogholderi, hvor der udelukkende posteres på konti i kontoplanen.

  • Læsetid: under 2 min.

  • Sidst opdateret 24/11/2021


Hvad er et finansbogholderi?

Et finansbogholderi er et bogholderi, hvor der udelukkende bogføres på konti i kontoplanen. Der bogføres ikke på debitorer og kreditorer og af den grund kan det være  mere overskueligt og simpelt bogholderi. Det har dog som regel en pris, når der er noget, som bliver simplificeret. Med er finansbogholderi mangler mister du noget data om din virksomhed, som nævnes følgende rubrik.

Finansbogholderiet gør at du mister muligheden for at se ting som enkelte kunders køb. Det kan være de bedst sælgende produkter, eller hvilke leverandører du handler mest med. Omvendt kan finansbogholderiet være perfekt til dig, hvis du har disse informationer et andet sted, eller ikke behøver dem.

Andre bogholderier

Som nævnt i det ovenstående er det ikke super relevant med andre bogholderier, hvis din virksomhed ikke kræver eksempelvis data på leverandører. I større virksomheder er det dog uundgåeligt, da der her kan være ekstremt meget arbejde med at holde leverandører og deres fakturaer i ørerne. Her vil det være nødvendigt at have et kreditorbogholderi, der holder styr på ens leverandører, samt kreditbogholderi til ens kunder. Disse hjælper med at holdes styr på de utallige fakturaer og kreditnotaer.

Virksomheder, der er gode til at bogføre, fremstår udadtil som virksomheder, der har styr på det. Det er som regel også tilfældet. For at bogføre er noget af det mest essentielle i en virksomhed, og det er et must, at der er styr på det. Hvis din virksomhed kan nøjes med et finansbogholderi, er det nemt og rart, men hvis det er fordi, at du vil bogføre så lidt som muligt, så overvej lige situationen igen.

Først og fremmest er bogføring et lovkrav, men husk også, at bogholderiet danner grundlag for udarbejdelsen af årsregnskabet, og det viser i sidste ende, hvordan situationen er i din virksomhed.

Her er et finansbogholderi ideelt

Der er selvfølgelig tilfælde, hvor et finansbogholderi er ideelt. Der skal ikke herske nogen tvivl om, at det primært vedrører mindre virksomheder, da større virksomheder som regel har integreret flere typer bogholderier herunder som regel også et finansbogholderi.

Et eksempel på en virksomhed, der kunne nøjes med at bogføre sig i et finansbogholderi. Det kunne være en lille butik med et enkelt kasseapparat. Her er behovet som regel begrænset til, at man taster sin omsætning for dagen ind i et regnskabsprogram, der ryger ind på en omsætningskonto med en bankkonto.

De fleste bogføringseksperter vil nok anbefale dig, at du på samme tid bogfører i et kreditorbogholderi.

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram