Skift regnskabsprogram til Dinero - vi flytter dit regnskab HELT GRATIS - Læs mere her
X

Opret gratis konto

Tilbage til regnskabsordbogen Sidst opdateret: 10/09/2018

Bruttofortjeneste

Bruttofortjeneste er et begreb, som enhver virksomhedsejer har brug for at kende til. Bruttofortjenesten er i korte træk lig med det, som du omsætter for, når du har trukket de direkte omkostninger på vareforbruget fra. Bruttofortjeneste beregnes eksklusive moms.

Hvad er bruttofortjeneste?

Når du driver en virksomhed, hvor du enten sælger varer eller ydelser, er bruttofortjenesten et nøglebegreb. Det er det både overordnet set, når du skal udarbejde dit regnskab. Men også når du har behov for at se, hvor meget du egentlig tjener på de enkelte varer eller ydelser, som du har i dit sortiment.

I mange tilfælde vil det tal, som du kommer frem til, når du beregner bruttofortjenesten på en vare. Være det samme, som det tal du kommer frem til, når du beregner dækningsbidraget på en vare.

Hvordan beregner du din bruttofortjeneste?

For at belyse hvordan du finder frem til bruttofortjenesten på en vare, vil vi tage udgangspunkt i et helt konkret eksempel.

Lad os sige, at du har købt et parti varer, som du har betalt en stykpris på 500 kr. for. Sælger du varerne videre til en pris a 800 kr. stykket eksklusive moms, så har vi de tal, som du skal bruge for at finde frem til bruttofortjenesten på den pågældende vare. Det, som du skal gøre, er at trække de direkte omkostninger i form af anskaffelsespris fra den pris, som du sælger varen til. Så kommer regnestykket til at se således ud:

800 kr. (salgspris eksklusive moms) – 500 kr. (direkte omkostninger eksklusive moms) = 300 kr.

Sælger du 10 styk fra det samme parti af varer, får du en bruttofortjeneste på 300 kr. x 10 = 3000 kr. Kører du med udsalg på en type af varer, skal du huske på, at du skal tage udgangspunkt i den udsalgspris, som du kører med for at finde frem til bruttofortjenesten på det enkelte produkt.

Er bruttofortjeneste det samme som bruttoavance?

Ja, det er det. Mens nogle vælger at anvende termen bruttofortjeneste, vælger andre at bruge termen bruttoavance. Og der er ingen forskel på de to. Begge termer er et udtryk for forskellen på den pris, som du køber en vare til og den pris, som du sælger varen til. Så det er altså alene en smagssag, hvilken term du hælder mest til.

Hvad er et bruttoresultat?

Bruttoresultat er en term, som bliver anvendt, når der udarbejdes regnskab. Et bruttoresultat udgør sædvanligvis omsætningen for et helt eller et halvt regnskabsår fratrukket vareforbruget. Forskellen på det endelige resultat, som også kaldes for årets resultat, og bruttoresultatet er, at der blandt andet mangler at blive fratrukket administrationsomkostninger og andre driftsomkostninger, når du beregner dit bruttoresultat. De tal indgår også i årets endelige resultat.

  • Var denne artikel nyttig?
  • JaNej

Gør som andre virksomheder!

Få en Dinero konto og få styr på dit regnskab - det er helt gratis og uden binding