Skift regnskabsprogram til Dinero - vi flytter dit regnskab HELT GRATIS - Læs mere her
X

Opret gratis konto

Tilbage til regnskabsordbogen Sidst opdateret: 18/09/2018

Nøgletal

Nøgletal er vigtige redskaber inden for regnskab og skaber et fundament for en regnskabsanalyse. Et nøgletal angiver det indbyrdes forhold mellem to faktorer i virksomheden. Det kan eksempelvis være sammenhængen mellem overskud og omsætning.

Nøgletal i Dinero App
Dinero og Nøgletal

Dinero giver dig et hurtigt overblik over dine nøgletal, under fanen af samme navn, på fanen “Regnskab”

Hvad er nøgletal?

Nøgletal er nogle af de vigtigste tal i en virksomhed. Det er de, fordi de er nøglen til at få overblik over din virksomheds økonomiske situation – og ikke mindst hvordan økonomien udvikler sig på de forskellige økonomiske felter. Over tid kan du nemlig sammenligne tallene fra et givent område for at finde ud af, om de udvikler dig i en positiv eller negativ retning.

Alle nøgletal fra de forskellige økonomiske områder tegner tilsammen et helhedsbillede af din virksomheds økonomiske situation – og det er hele basen for en analyse af dit regnskab.

Hvordan ved du, om dine nøgletal er gode?

Nøgletal kan især bruges til at holde øje med din virksomheds økonomiske udvikling. Når du analyserer dit regnskab, skal du være bevidst om, hvilken virksomhedstype du driver.

Det kan være svært, særligt som ny virksomhed, at bedømme, om et regnskabsår har været godt eller dårligt. Men holder du din virksomhedstype for øje i analysen, kan du sammenligne nøgletal og analysens resultat med lignende virksomheder. Sammenligningen giver dig nemlig noget at holde din virksomhed op mod, så du får mulighed for bedre at vurdere, om regnskabsåret har været godt.

Dog kan en direkte sammenligning være vanskelig at foretage, da der er forskellige niveauer inden for forskellige brancher. Derfor skal du være meget opmærksom på at sammenligne med en virksomhed, der mere eller mindre er identisk med din.

Hvis du driver en virksomhed med mange år på bagen, kan du lettere bruge din egen virksomhed som sammenligningsgrundlag fra år til år. På den måde kan du bruge de tidligere år til at holde analyseresultatet op mod, så du kan finde ud af, om udviklingen går i en opadgående eller nedadgående retning. Det giver dig mulighed for at reagere, hvis udviklingen er negativ.

Hvilke nøgletal er brugbare i regnskabsanalysen?

Der findes nøgletal, der er vigtigere end andre i en virksomheds regnskabsanalyse. For indtjeningsevnen gælder det især afkastningsgrad, overskudsgrad og egenkapitalens forrentning.

Afkastningsgraden giver et billede af din virksomheds evne til at skabe overskud fra den indskudte kapital. Formålet er, at afkastningsgraden giver din virksomhed et afkast. Og dette afkast skal gerne være større end en investering med samme grad af risiko. Det kan eksempelvis være obligationer eller andre værdipapirer.

Egenkapitalens forrentning fortæller, hvordan virksomhedens ejers indskudte kapital forrentes. Altså hvor stort afkast egenkapitalen har. Du kender det sikkert fra din opsparingskonto, hvor renten viser, hvor meget afkast det giver at have penge indsat på kontoen. En høj rente er lig med større udbytte. Det samme gør sig gældende for egenkapitalens forrentning.

Overskudsgraden angiver, hvor meget overskud der bliver ud af din virksomheds omsætning. Den viser altså, hvor godt forholdet mellem omkostninger og indtægter er. En høj overskudsgrad vidner om, at du er god til at skabe overskud ud af din omsætning.

 

Du kan også se nøgletal i Dinero

  • Var denne artikel nyttig?
  • JaNej

Gør som andre virksomheder!

Få en Dinero konto og få styr på dit regnskab - det er helt gratis og uden binding