Momsregnskab

Et momsregnskab indgår i en virksomheds almindelige regnskab. I momsregnskabet skal det tydeligt fremgå, hvad der er købsmoms, og hvad der er salgsmoms. Momsregnskabet er en måde at opgøre virksomhedens moms på.

  • Læsetid: 2 min.

  • Sidst opdateret 21/12/2023

Med Dinero kan du let holde overblik over din indgående og udgående moms samt alle de andre rubrikker på din momsangivelse.

Hvad er et momsregnskab?

Et momsregnskab er en beregning af, hvor meget du skal enten betale eller have tilbage i moms. Et momsregnskab består af købsmoms og salgsmoms. Dette skal indberettes til Skattestyrelsen.

Købsmoms er lig med momsen på dine indkøbte varer, mens salgsmomsen er momsafgiften på de varer eller ydelser, som du har solgt i din virksomhed. Viser momsregnskabet, at din salgsmoms overstiger din købsmoms, er det en indikator på, at du omsætter for mere, end du køber for. Og det tyder på en sund forretning.

Hvem skal lave et momsregnskab?

Hvis du er momsregistreret, skal du også udarbejde et momsregnskab. Du har pligt til at blive momsregistreret hos Erhvervs- og Selskabsstyrelsen og afregne moms hos Skattestyrelsen, hvis virksomheden opfylder følgende:

  • Din virksomhed sælger varer eller ydelser, som du får betaling for
  • Du har en omsætning, der overstiger 50.000 kroner. indenfor en vilkårlig 12 måneders periode.

Der findes undtagelser, og det gælder blandt andet sundhedsbehandlinger, uddannelser og banker. Driver du din virksomhed inden for et af de forretningsområder, er du sandsynligvis fritaget for moms og behøver derfor ikke lave momsregnskabet.

Har din virksomhed en omsætning på mindre end 50.000 kroner i en vilkårlig 12 måneders periode, er du i en situation, hvor du ikke behøver at lave et momsregnskab, fordi du ikke er tvunget til at lade dig momsregistrere. Med sådan en omsætningsstørrelse er det op til dig selv, om du ønsker at lade dig registrere og dermed frivilligt afregne og indberette moms.

Hvad skal et momsregnskab indeholde?

Formålet med et momsregnskab er at opgøre, hvor meget du har til gode hos Skattestyrelsen, eller hvor meget du skylder Skattestyrelsen – og dermed hvor meget, som du skal indberette til Skattestyrelsen. Det betyder, at regnskabet skal kunne opgøres periodevis og indeholde henholdsvis købsmoms og salgsmoms.

Regnskabet skal være tydeligt opdelt, så det fremgår klart hvilke varer og ydelser, som din virksomhed har solgt, og hvilke varer og ydelser, der er blevet indkøbt. På den måde er det muligt at tjekke op på, om din momsafregning er blevet udført på korrekt vis.

Dinero er et godkendt regnskabsprogram

Alle pakker i Dinero er certificeret af Erhvervsstyrelsen. Du har fx mulighed for upload af bilag i skyen, bankafstemning og modtage og sende EAN-fakturaer. Fokusér 100% på virksomheden i stedet for støvede paragraffer. Læs mere her.

Hvornår skal du lave et momsregnskab?

Et momsregnskab danner grundlaget for din virksomheds opgørelse af moms, og det fungerer som garant for, at din virksomhed kan lave en momsopgørelse periodevis. Hvor lange dine momsperioder er, bestemmes af din virksomheds omsætning. Perioderne strækker sig over en måned, tre måneder eller seks måneder.

  • Omsætter du for 0-5 millioner kroner årligt, skal du have et momsregnskab klart. Dette skal du indberette til Skattestyrelsen hvert halve år.
  • Er din omsætning på 5-50 millioner kroner om året, er du forpligtet til at udarbejde et momsregnskab. Dette skal indberettes hvert kvartal til Skattestyrelsen.
  • Omsætter du derimod for over 50 millioner kroner hvert år, er det nødvendigt, at dit momsregnskab er opdateret. Dette skal du  indberette til Skattestyrelsen hver måned.

Stadig i tvivl om, hvornår du skal momsregistreres? Få svaret via linket.

Spørgsmål & svar

Hvordan laver man momsregnskab?

Det kan være besværligt og tidskrævende at lave momsregnskab. Bruger du et regnskabsprogram som Dinero, kan du gøre det med et enkelt klik.

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram