Spring til indholdet

Læsetid: 2 minutter

Kapitalindkomst

Kapitalindkomst er en indkomst, du kan have, hvis du får afkast fra aktier eller renter. Giver dine aktier et afkast, er der tale om en kapitalindkomst. Det samme gør sig gældende, hvis du får renter af en sum penge, som du har stående i banken.

Hvad er en kapitalindkomst?

Har du investeret nogle af dine penge i aktier? Eller har du en sum penge stående på en opsparingskonto i banken? Så kan det meget vel være, at du har en årlig kapitalindkomst.

Så hvis vi tager det helt ned på jorden, hvad er en kapitalindkomst så?

Giver dine aktier afkast i årets løb, er der tale om en kapitalindkomst. Og løber der renter på de penge, du har stående i banken, er der også tale om dette. 

Kapitalindkomsten har intet at gøre med den indkomst, du får, når du går på arbejde. Der er altså ikke tale om betaling for et arbejde, du udfører. Kapitalindkomst vedrører ene og alene investeringer, som eksempelvis aktier eller renter fra penge i banken. 

Kan du få fradrag for din kapitalindkomst?

I nogle tilfælde kan du godt få fradrag for kapitalindkomsten. Har du eksempelvis haft udgifter, da du skulle erhverve dig din kapitalindkomst, eller har du haft udgifter i forhold til at vedligeholde den, kan du få fradrag.

Du skal altså med andre ord have penge op ad lommen i forbindelse med kapitalindkomsten for at kunne få fradrag for den.

En anden betingelse, der giver mulighed for fradrag, er, at du har en kapitalindkomst, der er negativ. Det kan eksempelvis være, hvis du har købt aktier, som du har tabt penge på. 

Skal du selv skrive kapitalindkomsten ind i din skatteopgørelse?

De dage, hvor du selv skulle udfylde det meste af din årlige skatteopgørelse, er heldigvis fortid. I dag bliver langt de fleste informationer overført digitalt fra bankerne, når det er tid til den årlige skatteopgørelse.

Du kan som udgangspunkt godt regne med, at din kapitalindkomst fra aktieafkast og renter bliver skrevet ind i din skatteopgørelse, uden du selv skal løfte en finger. Sørg alligevel for at tjekke op på det. 

For en sikkerheds skyld bør du gennemgå din skatteopgørelse manuelt og tjekke, at alt er kommet med. Ethvert menneske kan fejle, og det samme gælder ethvert IT-system.  

Sæt dig godt ind i reglerne for kapitalindkomst

Der er mange regler, når det kommer til kapitalindkomst, og de kan være en smule komplicerede at sætte sig ind i. 

Vil du investere en sum penge i aktier, kan det være en særdeles god forretning; det kræver dog, at du har godt styr på reglerne, inden du giver dig til at investere.

Spørgsmål & svar

Hvad er kapitalindkomst?

Kapitalindkomst er den indkomst du har opnået fra de aktier du ejer, igennem årets løb. Renter i din bank er også kapitalindkomst.

Hvad er negativ kapitalindkomst?

Negativ kapitalindkomst er det modsatte af normal kapitalindkomst. Dette kan ske, hvis du taber penge på aktier i løbet af året fx.

Hvordan beskattes kapitalindkomst?

Beskatning af kapitalindkomst kommer bl.a. an på, om den er positiv eller negativ og hvilke andre indkomstforhold du har.

Hvordan beregnes kapitalindkomst?

Det kommer meget an på hvordan dine andre indkomstforhold er, og kan derfor være svært at komme med generelle guidelines til.

Hvad betyder positiv kapitalindkomst?

Positiv kapitalindkomst, eller bare kapitalindkomst, er den indkomst du har opnået fra de aktier du ejer, igennem årets løb. Renter i din bank er også kapitalindkomst.

Du kan læse meget mere om reglerne for kapitalindkomsten på Skattestyrelsens hjemmeside.

  • Var denne artikel nyttig?
  • JaNej

Sidst opdateret: 24/08/2020

0

... har allerede tilmeldt sig dinero!

Vidste du, at der er sendt 0 fakturaer fra Dinero?