Passiv indkomst

Passiv indkomst er det samme som passiv indtægt. Termen dækker over indkomst, som kommer ind, uden at du foretager en løbende arbejdsindsats. Pendanten til passiv indkomst er lønarbejde, hvor du arbejder løbende for hver en krone, der kommer ind på din konto.

  • Læsetid: 2 min.

  • Sidst opdateret 19/02/2024


Hvad er passiv indkomst?

Passiv indkomst er ikke betinget af en løbende arbejdsindsats, som almindeligt lønarbejde er. Hvis du eksempelvis opretter en blog eller en hjemmeside med reklamer, vil den løbende indbringe penge til dig. Indsatsen bliver lagt, når du lægger arbejde i at etablere din blog, og derefter kan du nyde godt af en passiv indkomst. Som løbende tikker ind, når du indkasserer penge for reklamerne på din blog.

Et andet eksempel på passiv indkomst er udlejning af boliger. Her får du penge ind månedligt, uafhængigt af hvor meget arbejde der er med at administrere udlejningen og udføre forbedringer. Du har selv lagt en indsats i form af en investering, da du købte den pågældende bolig, men derefter kommer der hele tiden passiv indkomst ind. Når du modtager leje fra den lejer, som bor i din bolig.

En af de helt klare fordele ved passive indkomster er, at du modtager en indkomst, også selvom du ikke nødvendigvis er aktiv. Du kan sagtens indkassere leje fra en udlejer, selvom du ikke er aktiv eller foretager dig noget i flere måneder.

Passiv indkomst vil i de fleste tilfælde være B-indkomst, da det er noget, du vil have ved siden af dit almindelige arbejde. Der er dog også undtagelser til dette. Fx er afkast fra renter eller aktier kapitalindkomst. Passiv indkomst kan også være A-indkomst, hvis den udgør din primære indtægtskilde.

Hvad er aktiv indkomst?

Begrebet aktiv indkomst er det, der svarer til en løbende arbejdsindsats eller med andre ord et helt almindeligt stykke arbejde.

Her bytter du din tid til fordel for en lønindkomst ved, at du går på arbejde, og det bliver du så betalt penge for. Forsvinder din arbejdsevne, eller står du pludselig uden job, forsvinder din indkomst. Man kan altså sige, at du skal være aktiv for at gøre dig fortjent til en aktiv indkomst.

Det modsatte af aktiv indkomst er passiv indkomst. Her behøver du ikke passe et stykke arbejde for at have en indkomst. Lejer du en eller flere boliger ud, er din indkomst ikke afhængig af din arbejdsindsats. Lige så vel som det er tilfældet, hvis du har etableret en blog eller en hjemmeside, der giver dig løbende reklameindtægter.

Aktier som passiv indkomst

Aktier er en anden form for passiv indkomst. Det, der sker, er, at du investerer en sum penge i en eller flere typer af aktier, som du har tiltro til. Når du har betalt for dine aktier, skal du ikke gøre mere – medmindre du senere hen beslutter dig for at sælge dine aktier igen. Hvorefter du eventuelt geninvestere de penge, som du får ud af at sælge dem.

Dine aktier passer sig selv, og de kan enten falde i værdi eller blive endnu mere værd. Får du et løbende udbytte for din aktier, har du en passiv indkomst her, og stiger dine aktier i værdi, er det også en form af den passive indkomst, som tikker ind.

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram