Der skal betales skat af indkomst. Så hvis du får en løn for et stykke arbejde, og der ikke i forvejen er betalt skat og arbejdsmarkedsbidrag (AM-bidrag) af den, er det din opgave at gøre det. Der er tale om B-indkomst, og skatten, du skal betale, kaldes B-skat.
Men skal du betale B-skat? Og hvis ja, hvordan gør du? Det kan du læse meget mere om i artiklen her.
Hvad er B-skat?
B-skat er den skat, du skal betale af din B-indkomst. B-indkomst er en anden indkomst end din primære indkomst (A-indkomsten). Mens A-skat bliver betalt, inden du får lønnen udbetalt, skal B-skatten først betales, efter du har fået B-indkomsten. Det gælder fx freelanceløn, honorarer eller overskud i din enkeltmandsvirksomhed.
Ved den type arbejde er det dig, der sender regninger for det, du laver. Derfor er det dig selv, der sørger for at indeholde og betale skat af arbejdet – modsat A-skat af A-indkomst..
Selvom ordet ‘B-indkomst’ kan lyde, som om det er en ekstra indkomst ved siden af din A-indkomst, er det ikke nødvendigvis tilfældet. Du kan godt have en B-indkomst uden at have en A-indkomst og på den måde udelukkende betale B-skat. Fx hvis du har en enkeltmandsvirksomhed, som tjener et overskud.
Hvor meget, du skal betale i B-skat, afhænger af, hvor meget du tjener, samt hvilken kommune du bor i.
Hvad er B-indkomst?
B-indkomst er en indkomst, der ikke er blevet betalt skat og AM-bidrag af, når du får den. Det er altså dig, der skal sørge for at betale skat af din B-indkomst.
Modsat A-indkomst er B-indkomst ofte ikke en fast indkomst. Den er derimod ujævnt fordelt over året. B-indkomst kommer altså ofte i spil, når du tilbyder dine ydelser som freelancer, eller når du som foredragsholder fx skal holde et foredrag.
Hvem skal betale B-skat?
I modsætning til A-skat er det ikke arbejdsgiveren, men modtageren af B-indkomsten, der skal betale B-skat. Følgende faggrupper udfører arbejde, hvor lønnen ofte er B-indkomst:
- Foredragsholdere
- Musikere
- Selvstændige
- Freelancere
Foredragsholdere sælger ofte et enkelt foredrag pr. virksomhed, hvorfor arbejdet er afgrænset og ofte bliver betalt med et honorar. Det samme gælder for musikere, der måske sælger en koncert, og freelancere, der måske sælger en færdiglavet video, en artikel til et magasin eller lignende.
Selvstændige har deres egen virksomhed, hvor de selv skal sørge for at betale skat af overskuddet. Derfor er også denne indkomst B-indkomst.
De tre typiske former for B-indkomst er:
- Honorarer
- Overskud i din enkeltmandsvirksomhed
- Renteindtægter
Et honorar er en betaling for et udført, enkeltstående stykke arbejde. Eksempler på opgaver, du kan få honorar for, er:
- Konsulentydelser
- Foredrag
- Koncerter
- En video
Ved at få honorarbetaling slipper du og din arbejdsgiver for at forhandle ansættelseskontrakt, udstede løbende lønsedler og den slags, som ikke giver mening, når der kun er tale om et afgrænset stykke arbejde.
Overskud i enkeltmandsvirksomhed skal der betales B-skat af, da det er dig, der alene ejer virksomheden, og dermed også dig, der står for at betale skat af overskuddet.
Renteindtægter er indtægter, du får fra renter. Det kan fx være, at din virksomhed har en pengebeholdning stående i banken. Der skal betales B-skat af renter.
Sådan beregner du B-skat
For at beregne din B-skat skal du først trække AM-bidrag på 8% fra din B-indkomst.
Derefter skal du regne skat ud ved at bruge din trækprocent på det beløb, der er tilbage, efter du har trukket AM-bidraget fra.
Til sidst lægger du det beløb, du fik, sammen med de 8% AM-bidrag. Og så har du det beløb, du skal betale i B-skat.
Eksempel på beregning af B-skat:
Beløb før skat: | | 2.000 kr. |
AM-bidrag: | 2.000 kr. x 0,08 | 160 kr. |
Skat: | 1.840 kr. x 0,38 | 699,20 kr. |
B-skat til betaling: | 160 kr. + 699,20 kr. | 860 kr. Beløbet skal rundes op til hele kr. |
Din trækprocent på B-skat afhænger af, hvilken kommune du bor i. Hvis du vil finde din trækprocent, har Skatteministeriet lavet et kort over kommuneskatter.
Sådan indberetter og betaler du B-skat
Betaler du honorar til en person, skal du som arbejdsgiver indberette beløbet på vedkommendes CPR-nummer. Derefter skal du ikke gøre mere, da det er honorarmodtageren, der står for at betale B-skat af honoraret.
Som modtager af B-indkomst skal du selv sørge for at betale B-skat. Det kan du gøre på forskellige måder, afhængig af om du:
- Udelukkende har B-indkomst, eller
- Modtager en fast B-indkomst, eller
- Modtager en lille B-indkomst/et engangsbeløb
Har du udelukkende B-indkomst, og altså ingen A-indkomst fra en arbejdsgiver, er der to måder, du kan betale B-skat på, afhængig om du har en virksomhed eller ej. Det er:
- At angive i din forskudsopgørelse i felt 221, hvad din virksomhed forventer at få i overskud
- Skrive din B-indkomst på din forskudsopgørelse i felt 210
Har du en virksomhed, skal du skrive det forventede overskud af virksomheden i din forskudsopgørelse i felt 221:
På den måde trækker Skattestyrelsen løbende den rigtige skat. Du kan læse meget mere om skat i enkeltmandsvirksomheder her. Og husk i øvrigt, at hvis du forventer, at omsætningen kommer til at overstige 50.000 kr. i løbet af 12 sammenhængende måneder, skal den momsregistreres.
Modtager du udelukkende B-indkomst gennem fx honorarer, kan du skrive din B-indkomst på din forskudsopgørelse i felt 210. Denne metode er også nemmest for dig at bruge, hvis du får en fast B-indkomst ud over din A-indkomst. Felt 210 ser sådan ud:
Når du har skrevet din indkomst ind her, vil Skattestyrelsen hæve din trækprocent eller sænke dit månedsfradrag, så du på den måde får betalt det rigtige i skat.
Er det ikke muligt at indregne hele skatten, skal du også indbetale på indbetalingskort. Det gør du løbende i rater, og her har du også mulighed for at tilmelde dig Betalingsservice. Raterne skal betales d. 20. i måneden undtagen i juni og december.
Når du retter din forskudsopgørelse, kan du se, om du skal betale på indbetalingskort. For at tjekke og rette din forskudsopgørelse logger du på TastSelv.
Betalingslinjen til frivillig betaling finder du under “Din B-skat”::
- Log ind på TastSelv ved at bruge dit NemID eller MitID. Når du er logget ind, kommer du til forsiden. Her trykker du på menupunktet “Betaling”:
- Når du har trykket på “Betaling”, kommer du til en side, der hedder “Betal restskat”. Her trykker du i menupunktet til højre på “Betal B-skat”:
- Derefter vil du komme til en side, der hedder “B-skat”. Hvis du har B-skat, der skal betales, vil det fremgå på den side:
Det er en god idé løbende at tjekke, at det beløb, du har angivet som dit overskud, stemmer overens med dit faktiske overskud. For hvis det i din årsopgørelse viser sig, at du har betalt for lidt i skat, når året er omme, vil der komme en restskat. Den vil blive opkrævet senere med tillæg af renter.
Modtager du en lille B-indkomst eller et engangsbeløb, er det nemmeste at betale B-skatten frivilligt med det samme. Det gør du med dit Dankort eller via din netbank. Her beregner du selv den B-skat, du skal betale, og så indbetaler du hele beløbet.
Manglende betaling af B-skat
Ligesom med A-skat, er det lovpligtigt at betale B-skat. Undlader du at betale din B-skat, kan du derfor risikere at blive straffet med en bøde af Skattevæsenet.
Hvis du ikke betaler din B-skat over en længere periode, skal du være opmærksom på, at du kan risikere et stort skattesmæk, når året er omme. For så kommer du til at skulle betale hele det skattepligtige beløb på én gang.
Oftest stillede spørgsmål