Hvad er en bestyrelse?
Det er bestyrelsen, som tager sig af den strategiske og overordnede ledelse i virksomheder og sørger for, at strategien bliver fulgt. Bestyrelsen ansætter direktionen, som samtidig står for den daglige drift af virksomheden.
En bestyrelse består af en række bestyrelsesmedlemmer. De udgør sammen et beslutningsorgan, som kan træffe beslutninger på en forening eller en virksomheds vegne. Det er frivilligt at melde sig som bestyrelsesmedlem, og hvert enkelt medlem bliver valgt ind i den pågældende bestyrelse.
Du vil typisk finde en mindre bestyrelse i den lokale sportsklub eller forening, og de større virksomheder eller organisationer har i langt de fleste tilfælde også en.
Hvem skal have en bestyrelse?
Det er bestemt ved lov, at ethvert aktieselskab (A/S) skal have en bestyrelse på min. tre medlemmer – og flertallet skal vælges på en generalforsamling. Det er altså et krav, at selskabet har en bestyrelse, som sikrer en forsvarlig organisation af virksomheden samt sikrer, at der er styr på ting som bogføring og regnskabsaflæggelse, og at der er en forsvarlig kapital.
Ejer du et anpartsselskab (ApS) er det frivilligt, om du vil oprette en bestyrelse. Det kan dog også være et såkaldt tilsynsråd, som er et kontrolorgan på samme linje som en bestyrelse, der sørger for, at direktionen udfører sit arbejde tilfredsstillende. Du kan med andre ord selv udstikke retningen for selskabet.
Medlemmerne i en professionel bestyrelse skal:
- bestå af professionelle eksterne bestyrelsesmedlemmer som løbende evalueres
- have komplimentære kompetencer
- rekrutteres åbent via brede rekrutteringskanaler
- i udgangspunktet kun kunne udpeges i en tidsbegrænset periode
- optræde transparent og åbent
De fleste foreninger vælger også at oprette en bestyrelse, og du har måske selv været en del af skolebestyrelsen på dit barns skole eller i den lokale fodboldklub. Sådan registrerer du bestyrelsesmedlemmer.
Alle kan i princippet stille op til en bestyrelse, men som regel har de, der stiller op, en eller anden form for personlig interesse i den pågældende virksomhed eller forening. Det er dog et krav, at et bestyrelsesmedlem er myndig og en fysisk person, som ikke er under hverken værgemål eller samværgemål.
Hvad laver en bestyrelse?
En bestyrelse varetager flere opgaver. En af kerneopgaverne er at godkende årets regnskab og sikre sig, at økonomien er i orden. Der er dog stor forskel på en bestyrelses funktion, alt efter om det er for en større virksomhed eller i en mindre forening.
I de større virksomheder og organisationer er det bestyrelsens ansvar at ansætte en direktion. Det er altså dem, som bestemmer, hvem der skal varetage den daglige ledelse i virksomheden. Det er bestyrelsen, der har det sidste ord, da det er den øverste ledelse.
De kan fx fyre en CEO, hvis de mener, det vil være den bedste løsning for virksomheden. Det kan fx være, at de mener, personen ikke har leveret tilfredsstillende ift. indtjening eller konkrete mål.
Bestyrelsen godkender ikke alene regnskaber og udpeger en direktion. Den har også til opgave at udstikke den retning, som virksomheden skal gå i. Nye strategiplaner eller politikker vil derfor også blive taget op i bestyrelsen, og skal der træffes afgørende strategiske beslutninger, vil det typisk være bestyrelsen, der bliver taget med på råd.
De sidder altså i toppen af organisationsstrukturen, hvor magten typisk er centraliseret. Selvom de udgør toppen af organisationen, er det generalforsamlingen i et A/S, der vælger flertallet af bestyrelsesmedlemmerne. Så de skal stadig stå til ansvar for udvalgte stakeholdere.
Der skal vælges en formand for bestyrelsen. Formandens primære arbejde er som regel at være bestyrelsens og virksomhedens ansigt udadtil samt sikre gode relationer til direktionen og virksomhedens ejer(e).
Formandens opgaver:
- Fastsætte mødeplaner for året
- Lave og udsende dagsorden for bestyrelsesmøder
- Dirigere og lede møderne
- Sikre, at alle medlemmer løbende får relevant information
- Kende og aktivere bestyrelsesmedlemmernes kompetencer, så de skaber værdi for virksomheden
- Sikre bestyrelsesevaluering til ejer og direktion
Ovenstående er blot et udvalg af opgaver, formanden for bestyrelsen har. Omfanget af de forskellige opgaver vil også variere afhængig af virksomhedens størrelse samt kompleksiteten af opgaverne.
Få skabelon til dagsorden
Vi har lavet en skabelon til dagsorden, du kan bruge, hvis du skal indkalde til bestyrelsesmøde. Den er sat op, så det bare er at tilføje de punkter, der er på dagsordenen.
Du tilmelder dig samtidig Dineros nyhedsbrev, som du altid kan afmelde med et enkelt klik.
Hvad giver det at være bestyrelsesmedlem?
Langt de fleste bestyrelsesposter er frivillige. I de store virksomheder ses det dog i mange tilfælde, at bestyrelsesmedlemmer modtager løn for opgaven. Der kan både være tale om små symbolske beløb og større beløb.
Hvad er et advisory board?
Flere virksomheder, som ikke vælger at oprette en bestyrelse, gør brug af et advisory board i stedet. Et advisory board er en rådgivende gruppe, som ikke træffer beslutninger på virksomhedens vegne. Medlemmerne af et advisory board har altså ingen bestemmelsesret.
Et advisory board bruges gerne som et rådgivende forum, hvor der udveksles erfaringer og råd om den pågældende virksomheds udvikling og udfordringer. Medlemmerne har altså ingen stemmeret, men de har udelukkende en rådgivende funktion.
Oftest stillede spørgsmål