Hvad skal en lønseddel indeholde – regler og krav til din lønseddel

Når lønmodtagere skal have udbetalt løn, skal der laves en lønseddel, så lønmodtageren kan dokumentere, at lønnen er udbetalt. Der er nogle krav til, hvad en lønseddel skal indeholde. I dette blogindlæg får du et overblik over regler for lønsedler, samt en forklaring af kravene til en lønseddel, og hvilke oplysninger den skal indeholde.


Hvad er en lønseddel?

En lønseddel er en virksomheds dokumentation på, hvad en lønmodtager har tjent i en specifik lønperiode. Lønsedlen bruges som kvittering på, at medarbejderens løn er beregnet og udbetalt korrekt af arbejdsgiveren. Derudover er lønsedlen også et bevis på, at der er betalt skat af medarbejderens løn.

En lønseddel skal være skriftlig, men det er dog op til arbejdsgiveren selv, om den er skrevet i hånden eller er digital. 

Du har som lønmodtager krav på at modtage en lønseddel fra din arbejdsgiver, uanset om du er månedslønnet, timelønnet eller fleksjobber. Hvis du ejer en virksomhed og har medarbejdere, har du pligt til at lave en lønseddel til dine medarbejdere i hver lønperiode. 

Hvad skal en lønseddel indeholde?

Der er intet krav til, hvordan en lønseddel skal se ud. Der kan derfor være forskel på, hvordan lønsedler fra forskellige virksomheder ser ud. 

Der er dog nogle klare regler for, hvad en lønseddel som minimum skal indeholde. Det er et krav, at der står følgende oplysninger på din lønseddel:

  • Medarbejderens løn for lønperioden (lønstørrelse, antal timer, løntype) 
  • Lønperioden (typisk en måned)
  • Medarbejderens navn, adresse og CPR-nummer
  • Virksomhedens navn, adresse og CVR-nummer
  • A-skat og den løn, der er trukket skat af (A-indkomst)
  • AM-bidrag og den løn, der er trukket AM-bidrag af
  • Størrelsen på eventuel fritvalgsordning

Det er arbejdsgiverens opgave at indberette og betale A-skat og AM-bidrag af medarbejders løn til Skattestyrelsen

Ovenstående oplysninger er krav til, hvad en lønseddel skal indeholde, men du finder ofte mange andre oplysninger på din lønseddel. 

Øvrige oplysninger på din lønseddel, som ikke er krav, kan fx være:

ATP – Arbejdsmarkedets Tillægspension 

Du finder oftest informationer omkring ATP og din pension på din lønseddel. ATP er en lovpligtig pensionsordning, som lønmodtager og arbejdsgiver skal indbetale til, hvis lønmodtageren arbejder mere end ni timer om ugen. 

Lønmodtageren betaler 1/3 af beløbet, og arbejdsgiveren betaler de resterende 2/3. Størrelsen på ATP afhænger af, hvor mange timer lønmodtageren arbejder. 

Feriepenge

Du finder typisk oplysninger om optjente feriepenge på din lønseddel. Når du arbejder, optjener du feriepenge, som din arbejdsgiver har pligt til at betale. Når du holder ferie, får du udbetalt feriepengene, som altså udgør din løn i din ferieperiode. 

Feriepengene udgør 12,5% af din samlede løn. 

Skat og fradrag

Hvor meget, du skal betale i skat af lønnen, afhænger af af dit personfradrag. Dit personlige skattefradrag afhænger af, om du er over eller under 18 år. 

Du kan se dit fradrag på din lønseddel, samt hvor meget du skal betale i hver lønperiode. Det er arbejdsgiverens ansvar, at lønmodtagerens fradrag og trækprocenter er rigtige.

Løn- og medarbejdernummer  

Der kan i nogle tilfælde også være oplyst et lønnummer på din lønseddel. Et lønnummer kan bestå af medarbejderens CPR-nummer og et løbenummer. 

Udover et lønnummer vælger mange arbejdsgivere også at angive et medarbejdernummer på lønsedlen.

Læs, og forstå din lønseddel

Det er altid en god idé at kigge din lønseddel igennem, så du sikrer dig, at din arbejdsgiver har beregnet din løn korrekt, og at du har fået det rigtige udbetalt. Derudover er din lønseddel dit bevis for, at lønnen er udbetalt, og at der er betalt skat af din løn.

For at gennemskue eventuelle fejl i din lønseddel kræver det dog, at du ved, hvordan du skal forstå din lønseddel.

Se, hvad du skal kigge efter, og hvordan du læser din lønseddel med nedenstående eksempel. 

Eksempel på lønseddel

På nedenstående billede kan du se et eksempel på, hvordan en lønseddel til månedslønnede lavet af Visma ser ud.

lønseddel eksempel
Eksempel på lønseddel til månedslønnede fra Visma

Er du arbejdsgiver? Lav lønsedler i Dinero

Du kan lave én gratis lønseddel med Dinero Løn, hvis du har Dinero Pro. Så overholder du alle regler og krav til helt automatisk, samtidig med at du slipper for manuelt tastearbejde.

Find de bedste lønsystemer – overhold regler og krav

Som arbejdsgiver er det en god idé at gøre brug af et digitalt lønsystem, som hjælper dig med alle processerne i forbindelse med løn til dine medarbejdere. 

Vi har lavet en sammenligning af billige lønsystemer, hvor du finder den bedste løsning til din lønadministration, der lever op til alle krav til, hvad en lønseddel skal indeholde. 

Oftest stillede spørgsmål

Det er et krav, at en lønseddel som minimum indeholder oplysninger om løn, lønperiode, A-skat, AM-bidrag, samt medarbejderen og virksomhedens navn, adresse og CPR- eller CVR-nummer.

Lønsedler indeholder ofte flere oplysninger, selvom det ikke er et krav. Det kan fx være oplysninger om feriepenge, fradrag og ATP.

Lønsedler kan se forskellige ud, og derfor er der forskellige måder at læse en lønseddel på.

Når du læser din lønseddel, er det dog vigtigt at forstå de forskellige oplysninger. Der er nogle oplysninger, som din arbejdsgiver skal oplyse. Dem skal du være opmærksom på, når du skal tjekke, om dine oplysninger er korrekte.

Det skal bl.a. fremgå, hvor meget af din løn du betaler i skat samt informationer om din lønperiode og størrelsen af din løn.

En lønseddel skal være skriftlig. Arbejdsgiveren bestemmer dog selv, om lønsedlen skal laves digitalt eller i hånden. Det er dog altid en god idé at anvende et digitalt lønsystem, da det automatisk overholder alle kravene til, hvad en lønseddel skal indeholde.

Der findes flere forskellige gode lønsystemer, der hjælper dig med at leve op til reglerne for, hvad der skal fremgå af en lønseddel.

Portræt af Laura Vestmark
Laura Juul Vestmark
Laura er vores Marketing Assistant. Hun hjælper bl.a. med at producere indhold om regnskabsrelaterede begreber og regler til dig, som ønsker at blive klogere på regnskab på en let forståelig måde.

Skriv en kommentar

0 kommentarer

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram