Rådgiveransvarsforsikring – Forsikring til rådgivere

Når du udfører professionelle rådgivningsopgaver, har du i de fleste tilfælde brug for en rådgiveransvarsforsikring. Den dækker nemlig, hvis du begår en fejl, der resulterer i, at din kunde får et økonomisk tab. Vi gør dig klogere på, hvornår du har brug for en rådgiveransvarsforsikring, og hvilke forhold der har indflydelse på prisen.


Hvad er en rådgiveransvarsforsikring?

En rådgiveransvarsforsikring er en forsikring, du skal have, hvis du rådgiver i professionel sammenhæng. 

Hvis du udfører rådgivningsopgaver og laver en fejl, der medfører et økonomisk tab hos din kunde, kan kunden føre en erstatningssag mod dig. Det kan resultere i, at du skal betale en stor økonomisk kompensation for det tab, du har været årsag til. 

Men har du tegnet en rådgiveransvarsforsikring, vil den ofte dække det beløb, du ellers selv skulle betale. Derudover tilbyder nogle forsikringsselskaber blandt andet at stå for forhandlingen med den person, der kræver erstatning, føre din sag i retten og betale sagsomkostningerne.

I nogle erhverv er en rådgiveransvarsforsikring lovpligtig. Det gælder i de tilfælde, hvor du som rådgiver har et væsentligt ansvar, fordi din rådgivning kan have store økonomiske konsekvenser. Det omfatter blandt andet: 

 • Advokater
 • Revisorer
 • Bygningskonstruktører
 • Arkitekter 

Selvom det ikke altid er lovpligtigt at have en rådgiveransvarsforsikring, kan det ofte være et krav fra dine kunders side. Det kan også være en god sikkerhed at have helt generelt. Så ved du, at du er sikret, hvis der skulle opstå problemer.

Hvad koster en rådgiveransvarsforsikring?

Prisen for en rådgiveransvarsforsikring varierer en del. Derfor er det ikke muligt at skrive en fast pris. Den afhænger nemlig i høj grad af, hvilken type rådgivningsopgaver du udfører. 

Nogle brancher har en særlig type rådgiveransvarsforsikring, der er målrettet specifikke opgaver. Det gælder fx for revisorer og advokater.  

Hvis forsikringsselskabet vurderer, at der er en stor økonomisk risiko forbundet med de opgaver, du udfører, vil prisen stige. Dækningen og betingelserne varierer fra selskab til selskab, hvilket også kan have indflydelse på prisen

Det er derfor altid en god idé at få et tilbud fra mindst tre forskellige forsikringsselskaber. På den måde kan du undersøge markedet og finde den rådgiveransvarsforsikring, der passer bedst til netop din virksomhed. 

Bogføring af erhvervsforsikring

Det er nemt at bogføre en erhvervsforsikring i Dinero. Vi har lavet en guide, som guider dig gennem processen, der ikke tager mere end et minut eller to. Sådan gør du.

I hvilke situationer har du brug for en rådgiveransvarsforsikring? 

Når du som professionel rådgiver kommer til at lave en fejl, så din kunde lider et tab, er der ifølge erstatningsansvarsloven risiko for, at du skal betale erstatning. I disse situationer kan det have stor betydning for din økonomi, om du har en rådgiveransvarsforsikring. 

Du kan blandt andet blive holdt ansvarlig hvis du har:

 • Givet forkerte eller vildledende oplysninger 
 • Undladt relevante oplysninger 
 • Undladt at følge en kundes instruktion 
 • Undladt at advare en kunde, selvom det var nødvendigt i situationen

Der er dog nogle betingelser, der skal være opfyldt, før du kan drages til ansvar og dermed gøre brug af din rådgiveransvarsforsikring. 

For det første skal det kunne bevises, at kundens tab er direkte forårsaget af din rådgivning. Hvis tabet sandsynligvis var opstået alligevel – uanset om du begik en fejl eller ej – er du som udgangspunkt ikke erstatningsansvarlig. 

Din kundes involvering i sagen vil også have betydning. Hvis kunden selv burde have opdaget fejlen på et tidspunkt, hvor det stadig var muligt at undgå eller begrænse skaden, kan du ofte slippe helt eller delvist for ansvar. I disse tilfælde er det altså slet ikke sikkert, at du får brug for din rådgiveransvarsforsikring.

Du er underlagt et professionsansvar

For at afgøre om du er erstatningsansvarlig, skal dit professionsansvar også tælle med i vurderingen. Når du har et professionsansvar, betyder det, at din faglige viden gør dig ansvarlig i situationer, hvor en anden uden samme faglige viden ikke kan gøres ansvarlig. 

Det medfører altså, at du kan holdes ansvarlig for en fejl, hvis en dygtig fagperson indenfor samme branche, og med samme specialisering som dig, ikke ville have begået fejlen. 

Professionsansvaret er altså meget branchespecifikt, og det vil derfor være nødvendigt med en individuel vurdering af sagen. 

Professionsansvaret er en af årsagerne til, at det er blevet kutyme at have en rådgiveransvarsforsikring. De særligt strenge krav, der stilles til dig som professionel, kan nemlig ende med at blive en dyr affære, hvis du ikke er forsikret.

Her kan du tegne en ansvarsforsikring som rådgiver

Her kan du se nogle af de forsikringsselskaber, der tilbyder en rådgiveransvarsforsikring.

SelskabLink
TrygHjemmeside
IDA ForsikringHjemmeside
IfHjemmeside
Alm. BrandHjemmeside

Oftest stillede spørgsmål 

En rådgiveransvarsforsikring er en type forsikring, du kan få brug for, hvis du udfører professionel rådgivning. Hvis du laver en fejl, der resulterer i, at din kunde får et stort økonomisk tab, skal du nemlig i nogle tilfælde betale en erstatning. En rådgiveransvarsforsikring dækker dine omkostninger, hvis uheldet er ude.

Det er ikke muligt at give en fast pris på en rådgiveransvarsforsikring, da prisen afhænger af mange forskellige faktorer. Hvis forsikringsselskabet fx vurderer, at der er en stor økonomisk risiko forbundet med det rådgivningsarbejde, du udfører, vil prisen på forsikringen stige. Pernille Madelaire – Visma Dinero
Pernille Madelaire Dinero
Pernille er content writer hos Dinero. Sammen med sine dygtige kollegaer producerer hun artikler og indlæg til hjemmesiden. Hendes fornemmeste opgave er at formidle kompliceret regnskabsrelateret indhold, så du kan blive klogere på alle de vigtige begreber og regler, der er værd at kende til som selvstændig.

Skriv en kommentar

2 kommentarer

 1. Hej, godt at I skiver om forsikringer. Jeg er blevet bedt af en international kunde (løser virtuelle opgaver i EU, UK og Mellemøsten pt.) om at have en rådgiveransvarsforsikring på trods af at jeg ikke kan se relevansen. Jeg er selvstændig erhvervspsykolog, ingen ansatte og laver personvurderinger bla. Dette kan betyde vurderinger, men jeg tager ingen beslutter selv. Jeg skal forsikres for min 3.730.000 dkr. Dette bliver hurtigt en meget dyr (og unødvendig) udgift for mig. Enten undrer forsikringsselvskaber sig over relevansen (også), ellers kan de ikke hjælpe mig, eller også er det meget dyrt – typisk omkring 9.000 kr. per år. Hvis du har nogle tips til hvad jeg kan gøre for at få sat det “flueben” hos min kunde så billigt som muligt, så er jeg meget interesseret.

  1. Hej Patrick

   Vi kan desværre ikke rådgive i forsikringer. Dette er blot en artikel om rådgiveransvarsforsikringer til selvstændige. Hvilke forsikring du bør vælge og hvor, vil jeg anbefale at du hører ad et andet sted om, så du får kvalificeret rådgivning 🙏

   De bedste hilsner Endrit – Dinero Support

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram