Dinero er et godkendt regnskabsprogram
Alle pakker i Dinero lever op til reglerne i bogføringsloven og er certificeret af Erhvervsstyrelsen. Du har fx mulighed for upload af bilag i skyen, bankafstemning og modtage og sende EAN-fakturaer. Du kan derfor fokusere 100% på virksomheden i stedet for støvede paragraffer. Læs mere her.
Hvad er regnskabsmateriale?
Regnskabsmateriale er materiale, som har med dit regnskab at gøre. Der er altså ikke kun tale om kvitteringer og bonner. Med de nye krav til digital bogføring skal alt regnskabsmateriale opbevares digitalt i skyen – og der skal løbende tages sikkerhedskopier.
Bogføringslovens § 3 siger, at regnskabsmateriale er:
- Registreringer, herunder transaktionssporet
- Eventuelle beskrivelser af bogføringen, herunder aftaler om elektronisk dataudveksling
- Eventuelle beskrivelser af systemer til at opbevare og fremfinde opbevaret regnskabsmateriale
- Bilag og anden dokumentation
- Oplysninger i øvrigt, som er nødvendige for kontrolsporet
- Regnskaber, som kræves udarbejdet i henhold til lovgivning, og
- Eventuelle revisionsprotokoller
Transaktionssporet er, “den sammenhæng, der er mellem de enkelte registreringer og den bogføringspligtiges årsregnskab, skatte- eller afgiftsopgørelse, tilskudsregnskab eller tilsvarende regnskabsopstilling, der skal udarbejdes i henhold til lovgivning”.
Det er med andre ord processen for den enkelte transaktion, hvor du fx sælger en vare og registrerer den i et registreret bogføringssystem (som fx Dinero). Kontrolsporet er de oplysninger, der dokumenterer registreringernes rigtighed.
Sikkerhedskopien af regnskabsmaterialet skal være digital og opdateres løbende. Det er ikke angivet, hvor ofte det skal sikkerhedskopieres. Det afhænger fx af virksomhedens kompleksitet – dog skal virksomheder med mange transaktioner tage daglige sikkerhedskopier.
Definitionen udvides med den nye bogføringslov
Med den nye bogføringslov kommer regnskabsmateriale til at gælde flere ting. Det kommer nemlig også til at omfatte dokumentation for faktuelle oplysninger i ledelsesberetningen i virksomhedens årsrapport.
Du skal også udarbejde en procedurer for regnskabsmateriale med de nye regler. Vi har lavet et eksempel på procedurer for regnskabsmateriale, du er velkommen til at kopiere og bruge i din virksomhed. Vi har også lavet en til procedurer for transaktioner.
Vores skabelon er opdateret, så den passer til de nye anbefalinger og vejledninger, som Erhvervsstyrelsen vil håndhæve fra d. 1/1 2023.
Indlægget er en del af serien om den nye bogføringslov
Vi forklarer alle de nye regler og krav, så du ved, hvad ændringerne betyder for dig.
Krav om digital opbevaring af regnskabsmateriale i virksomheder
Med de nye regler bliver krav om digital opbevaring af regnskabsmateriale en realitet – hvis virksomheden er omfattet af dem.
- Regnskabsmateriale skal opbevares digitalt hos en udbyder (fx Dinero) eller 3. part i mindst fem år*
- Der skal løbende laves en sikkerhedskopi af alt regnskabsmateriale (som også skal opbevares i fem år hos en udbyder eller 3. part)
I forlængelse af krav om digital opbevaring af regnskabsmateriale skal alle ændringer i registreringer og bilag fremgå af systemet. Det skal også være muligt at gendanne bogføringsdata i et maskinlæsbart format.
*Kassestrimler er undtaget hovedreglen om krav til digital opbevaring af regnskabsmateriale i fem år. Her vil et sammentællingsbilag, hvor alle kassestrimlerne er bogført som en sumpost, blive anset som fornøden dokumentation. Dog har detailhandelsvirksomheder typisk pligt til at opbevare dem i mindst ét år jf. skatte- og afgiftslovgivningen.
Hent guide med komplet gennemgang af den nye bogføringslov
Du tilmelder dig samtidig Dineros nyhedsbrev, som du altid kan afmelde med et enkelt klik.
Kan jeg bruge Dropbox og andre online tjenester til opbevaring?
Nej, det kan du ikke, medmindre du ikke er omfattet af kravene om at bruge et digitalt bogføringssystem. Hvis du opbevarer dit regnskabsmateriale i et digitalt bogføringssystem, er der dog intet i vejen for, at du også opbevarer fx bilag i blandt andet Dropbox, Google Drev og OneDrive.
Hvis du har Dinero Pro, bliver dit regnskabsmateriale automatisk uploadet til skyen, når du fx uploader bilag og bogfører. Du kan integrere Dropbox med Dinero, så bogføringen bliver endnu nemmere, hvis du har Dinero Starter – dog skal du være opmærksom på, at du ikke opfylder kravene til opbevaring.
Inden du endeligt beslutter dig for at bruge en online tjeneste til at opbevare dit regnskabsmateriale , skal du dog være opmærksom på, at de ikke nødvendigvis er GDPR compliant, ligesom der kan være andre krav, de heller ikke lever op til.
Få nyheder og opdateringer direkte i indboksen
Vil du være opdateret på alt omkring den nye bogføringslov? Tilmeld dig vores nyhedsbrev, hvor vi løbende vil sende nyheder og opdateringer ud. Jeg vil gerne holdes opdateret.
Du overholder kravene til opbevaring af regnskabsmateriale med Dinero
Du har intet at være nervøs for, hvis du bruger Dinero. Du lever nemlig op til de nye regler, uanset hvilken pakke du har – både ift. ændringer og registreringer i systemet samt opbevaring af regnskabsmateriale.
Dinero er et registreret bogføringssystem, som er godkendt af Erhvervsstyrelsen. Vi modtog vores godkendelse i slutningen af december 2023, så du lever op til alle krav, når de træder i kraft for dig.
Er du i tvivl om, hvordan de nye regler påvirker din virksomhed? Læs mere via linket, hvor gennemgår reglernes betydning for personlig ejet virksomheder, selskaber og foreninger.
I Erhvervsstyrelsens bekendtgørelse kan du se alle krav til digitale bogføringssystemer, som skal regnskabsprogrammer skal leve op til, hvis de vil godkendes af Erhvervsstyrelsen.
Oftest stillede spørgsmål
Regnskabsmateriale er alt materiale, som har med dit regnskab at gøre. Det er meget andet end bare bonner og kvitteringer. Det inkluderer fx også beskrivelser af bogføringen og procedurer af transaktioner og regnskabsmateriale, som bliver et krav et krav med den nye bogføringslov.
Hvis din virksomhed er omfattet af de ændringerne i den nye bogføringslov, skal virksomheden gemme alt regnskabsmateriale og sikkerhedskopier i mindst fem år. Det kan gemmes hos en udbyder (som Dinero) eller 3. part.
Ændringer i registreringer og bilag skal også fremgå af systemet, og det skal være muligt at gendanne bogføringsdata i et maskinlæsbart format.
Se alle krav og regler i indlægget.
Der er krav om digital bogføring for selskaber tidligst fra d. 1. juli 2024. Hvis dit regnskabsår følger kalenderåret, vil du derfor reelt set først overgå til obligatorisk digital bogføring d. 1. januar 2025.
For personligt ejede virksomheder og foreninger er der krav om digital bogføring tidligst fra d. 1. juli 2026, hvis de er omfattet af reglerne. Hvis dit regnskabsår følger kalenderåret, vil du derfor sandsynligvis først overgå til obligatorisk digital bogføring d. 1. januar 2027.
Reglerne for foreninger træder i kraft samtidig med personligt ejede virksomheder – medmindre der er tale om en forening med erhvervsmæssig aktivitet. For en forening med erhvervsmæssig aktivitet, som skal aflægge regnskab efter årsregnskabsloven, træder reglerne i kraft samtidig med selskaber.
Bilag skal være digitale fra tidligst d. 1. juli 2024 i alle selskaber. Hvis dit regnskabsår følger kalenderåret, vil du derfor reelt set først overgå til obligatorisk digital bogføring d. 1. januar 2025.
Hvis du har en personligt ejet virksomhed eller en forening, skal bilag først være digitale tidligst fra d. 1. juli 2026. Hvis dit regnskabsår følger kalenderåret, vil du derfor sandsynligvis først overgå til obligatorisk digital bogføring d. 1. januar 2027.
De fleste digitale bogføringssystemer tager automatisk en eller anden form for sikkerhedskopi (backup) af dit regnskabsmateriale. Med den nye bogføringslov skal sikkerhedskopien også opbevares digitalt i skyen hos en udbyder (dit regnskabsprogram) eller 3. part i mindst fem år.
Hvis du bruger Dinero, bliver alle dine bonner, fakturaer og andre bilag automatisk uploadet til skyen, hvor de bliver gemt – og der bliver løbende taget sikkerhedskopi af indholdet. Bruger du Dropbox til sikkerhedskopi, opfylder det som udgangspunkt ikke kravene i den nye bogføringslov.
Hvis du bruger et registeret bogføringssystem, som Dinero, kan du være sikker på, at du overholder alle krav til bogføring, opbevaring af regnskabsmateriale og sikkerhedskopier.
Nej, det må du ikke, hvis du er omfattet af kravene om at bruge et digitalt bogføringssystem. Dit regnskabsmateriale skal nemlig opbevares i et digitalt bogføringssystem – derfor kan du ikke opbevare det i fx Dropbox, Google Drev, OneDrive eller andre fildelingstjenester til at opbevare fx bilag.
Du skal opbevare beskrivelserne af dine procedurer digitalt, så du kan fremvise dem, hvis fx Erhvervsstyrelsen efterspørger dem. Du kan fx gemme dem på din egen computer eller i Dropbox.