Procedurer for regnskabsmateriale

Du skal lave en procedure for opbevaringen af dit regnskabsmateriale. Her skal du skrive, hvordan du vil sikre, at det opbevares på betryggende vis, samt hvem de ansvarlige for de enkelte processer er. Får du hjælp af en revisor, kan du bruge deres beskrivelse i din egen.

Hvad er en procedure for regnskabsmateriale?

En procedure for regnskabsmateriale er en beskrivelse af, hvordan virksomhedens regnskabsmateriale opbevares – fx i et registreret bogføringssystem. Proceduren skal sikre, at opbevaringen lever op til bogføringslovens § 4, nr. 2 og 4-7. Du skal have lavet dine procedurer, inden bogføringsloven træder i kraft d. 1. juli 2022.

I beskrivelsen skal det også fremgå, hvordan virksomheden lever op til kravene om sikkerhedskopiering af regnskabsmaterialet, samt hvem de ansvarlige medarbejdere for proceduren er. Det er en del af de nye krav om digital opbevaring af regnskabsmateriale

Du kan altså ikke længere gemme bonner, fakturaer og kvitteringer i store ringbind, hvis du er omfattet af den nye bogføringslov. De skal opbevares digitalt på en måde, så de blandt andet opfylder anerkendte standarder for it-sikkerhed.

Vær opmærksom på, at du kun skal lave denne procedure samt proceduren for transaktioner, hvis du er omfattet af de nye regler i bogføringsloven. 

Tag vores test. Find ud af, hvad ændringerne betyder for lige præcis din virksomhed.

Tag testen her

Pil der peger nedad

Download procedure-skabelon – hvis du selv bogfører

Hvis du selv står for bogføringen, skal du lave en beskrivelse af, hvordan du sikrer, at regnskabsmaterialet opbevares på betryggende vis efter de nye regler, samt hvem de ansvarlige er – der kan godt være en overordnet ansvarlig og ansvarlige for delelementer. Hen gratis skabelon til begge procedurer via nedenstående formular.

"*" indikerer påkrævede felter

*Når du henter skabelonen, tilmelder du dig samtidig vores nyhedsbrev med relevante nyheder direkte i indbakken. Der er tale om en vejledende skabelon – Visma Dinero er ikke ansvarlig for udfyldning af skabelonen eller overholdelse af pligter jf. bogføringslovens § 6. 

Erhvervsstyrelsen opdaterede deres skabelon og vejledning omkring beskrivelsen af bogføringsprocedurer i slutningen af 2022. Derfor har vi også opdateret vores skabelon, så du stadig lever op til reglerne – den er nem og hurtig at udfylde.

Reglerne træder i kraft på forskellige tidspunkter for personligt ejede virksomheder og selskaber. Der er også en længere overgangsperiode. Derfor anbefaler vi, at du opdaterer dine procedurer og regnskabsmateriale et par måneder inden, reglerne træder i kraft for din virksomhed. På den måde lever du op til eventuelle nye regler og krav, der måtte komme.

Når du har udfyldt skabelonen, skal du ikke gøre mere. Du skal blot opbevare den, så du kan fremvise den, hvis du bliver bedt om det. Du kan fx gemme den på en arbejdscomputer eller i Dropbox.

Hent guide med komplet gennemgang af den nye bogføringslov

Du tilmelder dig samtidig Dineros nyhedsbrev, som du altid kan afmelde med et enkelt klik.

Hvis en anden bogfører for dig

Har du fx en bogholder eller revisor til at hjælpe med bogføringen, skal du stadig lave din egen procedure for regnskabsmateriale. Du kan dog henvise til deres beskrivelse af selve processen i din. Du skal også anføre CVR-nummer på virksomheden.

Virksomheder, der udfører bogføring for andre virksomheder, overtager ansvaret for, at regnskab og bogføring overholder reglerne. Det gælder både opbevaring af regnskabsmateriale samt digital bogføring generelt. 

Hvis en revisor står for bogføringen i dag, er det en god idé at kontakte disse allerede nu og høre, hvad der står i deres procedurer for regnskabsmateriale. De kan sikkert også hjælpe dig med at udarbejde din egen, så du lever op til reglerne.

Indlægget er en del af serien om den nye bogføringslov

Oftest stillede spørgsmål

I dine procedurer for regnskabsmateriale skal du beskrive, hvordan du opbevarer dit regnskabsmateriale.

Opbevaringen skal leve op til bogføringslovens § 4, nr. 2 og 4-7, og der skal i beskrivelsen stå, hvem der er den ansvarlige for proceduren.

Du skal have lavet dine procedurer inden bogføringsloven træder i kraft d. 1. juli 2022.

Dine procedurer for regnskabsmateriale skal være klar inden d. 1. juli 2022 – som også er datoen, hvor den nye bogføringslov træder i kraft.

Hvis du bruger vores skabelon, tager det under ét minut af få styr på dine procedurer for regnskabsmateriale og transaktioner.

Alle virksomheder, som er omfattet af ændringerne i den nye bogføringslov, skal lave procedurer for opbevaring af regnskabsmateriale.

Det vil sige, at personligt ejet virksomheder med omsætning over 300.000 kr. to år i træk og alle selskaber skal lave proceduren.

Du skal have lavet dine procedurer inden bogføringsloven træder i kraft d. 1. juli 2022.

Nej, det behøver du ikke – medmindre du selvfølgelig bliver bedt om det.

Når du har lavet dine procedurer, skal du bare opbevare dem et sikkert sted, så du kan fremvise dem, hvis/når du bliver bedt om det.

Skriv en kommentar

8 kommentarer

  1. Dineros procedure L163 har færre afsnit end den fra erhvervsstryelsen, bl.a. er kontoplan ikke nævnt i L163 . Det bør ikke tilføjes?

    1. Hej John

      Det er korrekt, at vores er skåret væsentligt ind til benet. Vi må huske, at de procedurer Erhvervsstyrelsen har lavet, skal fungere for alle virksomheder. Lige fra den selvstændige frisør på hjørnet til den store produktionsvirksomhed med 500 ansatte på havnen.

      I vores målgruppe mener vi, at det er tilstrækkeligt med den meget afkortede procedurebeskrivelse, som vi har lavet.

      I forhold til kontoplanen mener vi ikke, at det bør være nødvendigt at nævne noget om den, hvis der anvendes en standard-kontoplan, som det er tilfældet i langt de fleste programmer i dag. Men du har ret i, at hvis du bruger en fuldstændig hjemmestrikket kontoplan, bør det bestemt nævnes og dokumenteres.

      De bedste hilsner

      Lasse

  2. Hvorfor kan jeg ikke uploade den udfyldte skabelon i Dinero Pro – sammen med øvrige regnskabsbilag?

    1. Hej Jan

      Det er desværre ikke en teknisk mulighed pt.

      De bedste hilsner

      Lasse

  3. Hvis det digitale bogføringssystem er Dinero, så er det vel kun Pro abonnenter som kan angive at bilag opbevares i det digitale bogføringssystem?

    1. Hej Torsten

      Det har du selvfølgelig helt ret i. Bruger du ikke vores pro udgave og dermed opbevare dine bilag på anden vis, så skal det rettes til i vores standardskabelon her.

      De bedste hilsner – Lasse, Dinero Support

  4. Vedr Jeres udmærket skabelon til procedurer for transaktioner og regnskabsmateriale. Her nævnes, at bilag m.m. uploades til det digitale bogføringssystem, men digital opbevaring bliver først et lovkrav 1.1.2026 (kl A), så hvis bilag er i mapper, Dropbox el.lign er det så ikke det der skal stå i proceduren?

    1. Hej Johan

      Jo, det er helt korrekt. Vores skabelon til procedurerbeskrivelsen er baseret på, at man benytter sig af Dinero eller et andet digital bogføringsprogram.

      Såfremt det ikke er tilfældet og man f.eks. bruger mapper, så vil man skulle opdatere dokumentet, således det tilsvare ens egne procedure fra d. 1/7-2022 🙂

      De bedste hilsner – Lasse, Dinero Support

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram