Moms: Sådan skaffer du pengene

Momsfristen haler ind på os – og særligt i år gør det for mange selvstændigt erhvervsdrivende ondt i lommerne, når der skal indberettes (og betales). Men det er drønhamrende vigtigt at få betalt til tiden – ikke mindst hvis du vil søge det særlige momslån, som snart bliver muligt. Derfor har vi samlet en række bud på, hvordan du får hevet penge nok hjem til at få betalt.


Lad os først lige gøre det klart: Trods corona udskydes betalingsfristerne for momsen ikke.

Du skal altså stadigvæk indberette senest 1. marts – også selvom du har planer om at optage det særlige rentefrie momslån, som regeringen har fremlagt et forslag til. Momslånet, der kan optages svarende til det beløb, du skal indberette og betale, forudsætter nemlig, at du har indberettet til tiden. Så snart lovforslaget er endeligt vedtaget, giver vi besked.

Og så til sagen. Skulle momslånet ikke blive en realitet – eller ønsker du ikke at optage lån, så læs med, og få et par bud på, hvordan du ellers hiver kapitalen hjem.

Du kan undlade at betale beløbet – men der vil løbe renter og evt. rykkergebyrer på frem til den dato du får bevilliget lånet, såfremt det bliver vedtaget af folketinget. Derfor vil det måske være fordelagtigt at betale alligevel og evt. låne pengene billigere et andet sted i mellemtiden, hvis der mangler likviditet. Mere om det nedenfor.

P.S. Hvis du har modtaget et momslån, skal du huske at overholde fristerne for tilbagebetaling.

Afslut udestående opgaver

Det virker banalt, men ikke desto mindre bør du først og fremmest se dig om efter alle de steder, hvor du kan få penge i kassen for dit eget solide arbejde. Har du eksempelvis afsluttede opgaver, som endnu ikke er faktureret? Så få sendt en faktura afsted og afsluttet sagen. Og har du allerede sendt en faktura afsted uden at modtage betaling – så er det måske på tide at minde din kunde om den manglende betaling. Er sagen trukket i langdrag, kan du overveje at sende en rykker.

I disse corona-tider er det sympatisk at være overbærende overfor eksempelvis leverandører og samarbejdspartnere, der halter sig igennem den noget svære tid – men det er fair at tænke på din egen likviditet og de frister, der står og venter dig.

Hold your horses!

Har du gang i nye spændende projekter eller udvidelser af din forretning? Så overvej også, om det kan skydes til efter momsfristen.

Nye eventyr er fristende – og normalt er vi ikke dem, der råder dig til at holde dig tilbage. Men tiden lige nu er på mange måder ekstraordinær, og derfor bør du overveje, om du kan spare kræfterne – både likviditetsmæssigt og personligt – til senere.

Lige nu handler det mest af alt om at få indberettet og betalt din moms til tiden, så læg dit fokus på dine nuværende største indtægtskilder, som måske kan sikre dig vejen til fremtidige eventyr.

Lad banken vise sit værd

Og lad os så bevæge os ned til næste punkt, som handler om en anden vigtig spiller: Nemlig din bank.

Står du med konkrete likviditetsproblemer her og nu, kan det være en god idé at hive fat i banken og bede om midlertidig kredit eller anden lånemulighed.

Da det særlige momslån hos det offentlige som sagt er på tale, vil dit kreditbehov oftest være kortvarigt – og det kan gøre banken mere velvillig.

Skal du til møde med banken, er der en række oplysninger, du kan forberede for at forbedre din sag 👇🏼

Tjekliste til banken

A) Sørg for at være godt inde i dit seneste års regnskab. Banken ligger muligvis allerede inde med informationen, men det er vigtigt, at du selv har en forståelse for tallene.

B) Oven i hatten kan du med fordel lave et budget, som viser, hvordan du forventer, at din drift ville se ud nu og i nærmeste fremtid, såfremt corona ikke fandtes. Du skal altså gøre dig nogle klare overvejelser om, hvordan din virksomhed er påvirket af den nuværende situation – og hvordan det vil se ud på den anden side.

C) Vær realistisk omkring situationen. Din bank burde have forståelse og være interesserede i at hjælpe dig så meget som muligt. Men det kræver, at du fremstår troværdig. Så hav det i baghovedet – og sørg også for at kontakte din bank i god tid, så I sammen kan få undersøgt dine muligheder i god tid.

Foruden banken har også Vækstfonden forskellige muligheder for at hjælpe din virksomhed; afhængig af dit stadie og kapitalbehov. De kan blandt andet stille garanti for nye lån, driftskreditter og garantier, som ydes af din bank, hvilket giver dig en lettere adgang til den nødvendige finansiering og kapital.

Du skal bare hive fat i din bank eller dit finansieringsinstitut og spørge til dine muligheder for at bruge “COVID-19-garanti for SMV’er”.

En alternativ mulighed

En af de andre muligheder, man kan gøre brug af, er et erhvervslån. Som med andre hurtige lån, opfordrer vi altid til ekstra omtanke – men i visse situationer kan det være nødvendigt med en midlertidigt håndsrækning fra anden side.

Hos virksomheden Qred kan du gratis ansøge om lån – og så får du svar indenfor én time. Det kan være rart, så du ved, hvad du har at gøre med. Samtidigt tilbyder de lige nu afdragsfrie måneder – og skulle du få penge i kassen igen hurtigt, kan du nemt komme ud af lånet, som ikke har nogen binding.

Det er typisk dyrere end et banklån eller andre rentefrie lån, men til gengæld kan du betale det ud, så snart du har fået pengene fra det rentefrie momslån hos det offentlige. Det er en vægtning, du må lave med dig selv.

Er du klar til at indberette, så hop ind i dit regnskab, og få klaret momsen her.

Louisa Henchel Vinther
Louisa H. Vinther Dinero
Louisa er Dineros Communications Manager. Her arbejder hun hver dag med at lave kampagner, tænke i brugeroplevelser og udtænke indhold, der gør regnskabslivet som iværksætter bare en tand lettere.

Skriv en kommentar

4 kommentarer

  1. Det er kun nødvendigt, at indberette til tiden, man behøver ikke at betale. De virksomheder som kæmper har jo netop ikke likviditet til momsen, så jeg forstår ikke hvorfor i opfordrer til at betale momsen når man 14 dage efter kan får den udskudt et år.

    1. Hej Henrik H

      Vi har opdateret det øverst i artiklen og gjort det mere tydeligt. Tak for din feedback. 🙏

      For selvom man ikke behøver betale vil der løbe renter og gebyrer på som normalt hvis man ikke betaler til tiden, indtil den dag lånet bevilliges. Det er i hvert fald det Skat selv gør tydeligt hos dem. 👍

      Derfor står vores anbefalinger fortsat og man bør tjekke om man kan få det billigere eller helt undgå de rykkere og renter. 🙌

    1. Tak Hans-Jørgen – Glad for det kan bruges. 🙌

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram