“Mange kan ikke få en erhvervskonto” – men hvad betyder ret til erhvervskonto egentlig?
Ofte oplever iværksættere og foreninger, at de får et nej, når de går i banken og beder om en konto. Derfor har regeringen meldt ud, at de vil gøre noget ved, at mange oplever, at de ikke kan få en erhvervskonto.
I en analyse af SMVdanmark har 12% af de selvstændige udfordringer med at få en erhvervskonto. 60% af de selvstændige, som oplever udfordringer, angiver, at udfordringerne skyldes, at banken ikke anser selvstændige som gode kunder.
Med det nye forslag vil regeringen sikre, at iværksættere får ret til en basal betalingskonto – ligesom det i øvrigt allerede er for privatpersoner. Forslaget indebærer:
- Iværksættere (og foreninger) sikres adgang til en basal betalingskonto (NemKonto)
- Bankerne vælger selv, om de vil tage et rimeligt gebyr eller stille den gratis til rådighed
- Der skal svares inden for maksimalt 10 arbejdsdage
Hvis forslaget bliver stemt igennem, vil det altså maksimalt tage 10 arbejdsdage for iværksættere og foreninger at få en basal betalingskonto – bankerne kan stadig sige nej, men det vil kun være i særlige tilfælde, som du kan læse mere om senere.
Gratis eller mod et rimeligt gebyr
Om det bliver gratis at oprette en basal betalingskonto, når de nye regler træder i kraft, vil tiden vise. Men det må forventes, at der kommer til at være en eller anden form for gebyr, ligesom det er tilfældet i dag.
Bankerne bliver nemlig pålagt at stille en basal konto til rådighed med det nye forslag, men det er op til bankerne, om det skal være gratis eller mod et rimeligt gebyr – det koster nemlig også bankerne penge at have erhvervskunder på grund af bl.a. KYC (Know Your Customer).
Hvornår træder loven om ret til erhvervskonto i kraft?
Det er endnu uvist, hvornår de nye regler og krav vil træde i kraft. Lige nu er det blot et forslag fra regeringen, og det er endnu ikke vedtaget – det skal fx gennem flere behandlinger i Folketinget for at blive til lov.
Tidslinje:
- B 22 Forslag til folketingsbeslutning om ret til en basal erhvervskonto for erhvervsdrivende fremsættes d. 24/10-24
- 1. behandling af forslaget er sat på dagsordenen til d. 18/1-24
Når forslaget er blevet vedtaget, kan der også gå noget tid, inden de nye regler træder i kraft. Der vil ofte være en overgangsperiode.
Kan bankerne stadig nægte en erhvervskonto?
Det vil stadig være muligt for bankerne at nægte en erhvervskonto. Som lovforslaget ser ud nu, vil det dog kun være i særlige tilfælde, at bankerne kan sige nej.
En bank kan nægte ved mistanke om:
- Hvidvask
- Økonomisk kriminalitet
Der vil potentielt være flere muligheder for afslag, men de to ovenstående er som regel de typiske grunde i dag – og må derfor også forventes at være det i fremtiden. Banker vil altså fortsat have mulighed for at stoppe hvidvaskere, platugler og skattesnydere.
Afslaget skal være velbegrundet og sagligt. Hvis du får et afslag, kommer der en ny klagemulighed, hvis lovforslaget stemmes igennem.
Skal man have en erhvervskonto?
Det er ikke lovpligtigt for alle virksomheder at have en erhvervskonto. Det afhænger nemlig af virksomhedstypen, om det er et krav eller ej.
Selvom det er lovpligtigt for selskaber, er det dog ikke altid ensbetydende med, at de kan få en. Og selvom det ikke er lovpligtigt for fx enkeltmandsvirksomheder at have en erhvervskonto, vil banken ofte kræve det – men det er ikke sikkert, de vil give dig en.
Derfor er det rigtige svar i realiteten, at selvstændige skal have en erhvervskonto i dagens Danmark – men det kan være en udfordring.