Ret til erhvervskonto – krav om basal betalingskonto for virksomheder og foreninger

Mange iværksættere oplever, at det er stort set umuligt at få en erhvervskonto. 12% oplever udfordringer, når de henvender sig til banken, og af dem angiver 60% som årsag, at banken ikke anser selvstændige for gode kunder. Derfor har regeringen stillet forslag om ret til erhvervskonto, så alle iværksættere kan få en konto.


Forslaget om ret til en erhvervskonto er ikke vedtaget endnu – 1. behandling er sat til d. 18/1-24. Regeringen har meldt ud, at de vil styrke selvstændiges og foreningers mulighed for at få en basal betalingskonto. Vi opdaterer løbende siden.

“Mange kan ikke få en erhvervskonto” – men hvad betyder ret til erhvervskonto egentlig?

Ofte oplever iværksættere og foreninger, at de får et nej, når de går i banken og beder om en konto. Derfor har regeringen meldt ud, at de vil gøre noget ved, at mange oplever, at de ikke kan få en erhvervskonto.

I en analyse af SMVdanmark har 12% af de selvstændige udfordringer med at få en erhvervskonto. 60% af de selvstændige, som oplever udfordringer, angiver, at udfordringerne skyldes, at banken ikke anser selvstændige som gode kunder.

Med det nye forslag vil regeringen sikre, at iværksættere får ret til en basal betalingskonto – ligesom det i øvrigt allerede er for privatpersoner. Forslaget indebærer:

  • Iværksættere (og foreninger) sikres adgang til en basal betalingskonto (NemKonto)
  • Bankerne vælger selv, om de vil tage et rimeligt gebyr eller stille den gratis til rådighed
  • Der skal svares inden for maksimalt 10 arbejdsdage

Hvis forslaget bliver stemt igennem, vil det altså maksimalt tage 10 arbejdsdage for iværksættere og foreninger at få en basal betalingskonto – bankerne kan stadig sige nej, men det vil kun være i særlige tilfælde, som du kan læse mere om senere.

Gratis eller mod et rimeligt gebyr

Om det bliver gratis at oprette en basal betalingskonto, når de nye regler træder i kraft, vil tiden vise. Men det må forventes, at der kommer til at være en eller anden form for gebyr, ligesom det er tilfældet i dag.

Bankerne bliver nemlig pålagt at stille en basal konto til rådighed med det nye forslag, men det er op til bankerne, om det skal være gratis eller mod et rimeligt gebyr – det koster nemlig også bankerne penge at have erhvervskunder på grund af bl.a. KYC (Know Your Customer).

Hvornår træder loven om ret til erhvervskonto i kraft?

Det er endnu uvist, hvornår de nye regler og krav vil træde i kraft. Lige nu er det blot et forslag fra regeringen, og det er endnu ikke vedtaget – det skal fx gennem flere behandlinger i Folketinget for at blive til lov.

Tidslinje:

  • B 22 Forslag til folketingsbeslutning om ret til en basal erhvervskonto for erhvervsdrivende fremsættes d. 24/10-24
  • 1. behandling af forslaget er sat på dagsordenen til d. 18/1-24

Når forslaget er blevet vedtaget, kan der også gå noget tid, inden de nye regler træder i kraft. Der vil ofte være en overgangsperiode.

Kan bankerne stadig nægte en erhvervskonto?

Det vil stadig være muligt for bankerne at nægte en erhvervskonto. Som lovforslaget ser ud nu, vil det dog kun være i særlige tilfælde, at bankerne kan sige nej.

En bank kan nægte ved mistanke om:

  • Hvidvask
  • Økonomisk kriminalitet

Der vil potentielt være flere muligheder for afslag, men de to ovenstående er som regel de typiske grunde i dag – og må derfor også forventes at være det i fremtiden. Banker vil altså fortsat have mulighed for at stoppe hvidvaskere, platugler og skattesnydere.

Afslaget skal være velbegrundet og sagligt. Hvis du får et afslag, kommer der en ny klagemulighed, hvis lovforslaget stemmes igennem. 

Skal man have en erhvervskonto?

Det er ikke lovpligtigt for alle virksomheder at have en erhvervskonto. Det afhænger nemlig af virksomhedstypen, om det er et krav eller ej. 

Selvom det er lovpligtigt for selskaber, er det dog ikke altid ensbetydende med, at de kan få en. Og selvom det ikke er lovpligtigt for fx enkeltmandsvirksomheder at have en erhvervskonto, vil banken ofte kræve det – men det er ikke sikkert, de vil give dig en.

Derfor er det rigtige svar i realiteten, at selvstændige skal have en erhvervskonto i dagens Danmark – men det kan være en udfordring.

Oftest stillede spørgsmål

Det er typisk dyrere for banker at have erhvervskunder end privatkunder. Der er fx en lang række krav omkring KYC og hvidvaskning, de skal leve op til. 

Lige nu er der heller ingen krav om, at banker skal tilbyde iværksættere en betalingskonto – men det vil der komme med det nye forslag.

En erhvervskonto er en særlig konto til selvstændige – i bund og grund kan den kaldes en NemKonto for iværksættere. Det er lovpligtigt for selskaber at have en, men bankerne vil ofte også kræve det for personligt ejet virksomheder.

Ja, banker kan nægte en erhvervskonto i dag uden de store argumenter. Men med det nye lovforslag vil det blive langt sværere for banker at sige nej til at oprette en konto til selvstændige.

Det er lovpligtigt for selskaber at have en erhvervskonto, men mange banker kræver det typisk, uanset hvilken virksomhedstype der er tale om. Derfor skal du i bund og grund have en erhvervskonto i dag, hvis du vil drive virksomhed i Danmark.

Portræt af Lasse Baagoe Hansen
Lasse Hansen Dinero
Lasse er content manager hos Dinero. Han hjælper med at gøre tunge og svære regnskabsbegreber og -regler letforståelige samt udtænker indhold, der gør regnskabet lidt lettere for dig, som gerne vil være iværksætter eller allerede er i gang med at udleve iværksætterdrømmen.

Skriv en kommentar

2 kommentarer

    1. Hej Katrine

      Vi vil ikke anbefale nogle banker. Vi har dog lavet en oversigt, der gør det nemmere at sammenligne erhvervsbanker og erhvervskonti, så du kan finde en løsning, der passer til dig og dine behov: https://dinero.dk/erhvervskonto/

      Vi har dog et samarbejde med Lunar, hvor du får 15% rabat som Dinero-bruger: https://www.lunar.app/en/business/ref-dinero

      De bedste hilsner

      Lasse fra Dinero

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram