Skal man have en erhvervskonto som selvstændig?

En erhvervskonto hjælper dig med at adskille din virksomheds økonomi med din privatøkonomi – hvilket i sig selv, er en nødvendighed. I visse tilfælde er der dog andre måder at gøre det på. Det vil jeg gå lidt i dybden med i dette indlæg.


Skal man have erhvervskonto som selvstændig?

Hvad er en erhvervskonto?

En erhvervskonto er en særlig konto til erhvervsdrivende, som er tilknyttet din virksomheds CVR-nummer, og dermed også din virksomheds økonomiske aktivitet. Erhvervskontoen er altså din virksomheds NemKonto, ligesom du har din egen NemKonto som privatperson.

Fordelen ved at have en erhvervskonto er, at du kan holde din virksomheds økonomi adskilt fra din private økonomi, så de ikke blandes sammen.

Hvad koster det at oprette en erhvervskonto?

Der er omkostninger forbundet med at have en erhvervskonto. Først og fremmest er der oprettelsesgebyrerne (også kaldet etableringsgebyr), som du betaler, når du skal have din erhvervskonto oprettet. I 2021 koster oprettelsen af erhvervskonto op mod 5.000 kr. – se vores guide til, hvor du kan få den billigste erhvervskonto 2024.

Efter oprettelsen koster det typisk også noget at have erhvervskontoen. Der bliver opkrævet et gebyr hvert kvartal, halvårligt eller årligt. Ligesom med oprettelsen afhænger det mest af alt af, hvilken bank du bruger. Gebyret er oftest på 100-300 kroner pr. måned, som du får fradrag for.

Det er også værd at nævne, at de fleste banker opkræver negative renter af indestående beløb på en erhvervskonto. Renten varierer meget fra bank til bank.

Hvem skal have en erhvervskonto?

Det afhænger af din virksomhedstype, om du er forpligtet til at have en erhvervskonto. Har du fx et selskab, er der lovmæssigt krav om, at du skal have en erhvervskonto. Her er ingen vej udenom.

Har du en personlig virksomhed (som enkeltmandsvirksomhed eller PMV), er der intet krav om, at du skal have en erhvervskonto. Det betyder dog ikke at det ikke er en god idé – blot at der ikke er lovmæssigt krav om dette

Privatkonto som erhvervskonto

Har du en personlig virksomhed, kan du teknisk set godt bruge din privatkonto til erhverv. Det er dog ikke altid, at banken tillader det.

For at holde din privatøkonomi adskilt fra din virksomheds økonomi, anbefaler vi, at du opretter en separat konto til dette – efter din banks godkendelse. 

Fordelen ved at bruge en privatkonto som erhvervskonto er, at du slipper for de førnævnte gebyr forbundet med at have en erhvervskonto. Selvom det kan føles som mange penge, anbefales det dog sjældent.

Fordelen ved at have en erhvervskonto er, at du fra start af får separeret din virksomheds økonomi 100% fra din privatøkonomi. Dertil er det mindre omstændigt at omdanne din virksomhed fra en personlig virksomhed, såsom en enkeltmandsvirksomhed, til et selskab, som et ApS. Du er altså mere fremtidssikret ved at have en erhvervskonto.

Ret til erhvervskonto

Regeringen har meldt ud, at de vil styrke selvstændiges og foreningers mulighed for at få en basal betalingskonto. Læs mere her.

Oftest stillede spørgsmål

Det afhænger af din virksomhedstype, om du skal have en erhvervskonto eller ej. Ikke alle skal have en erhvervskonto – men derfor kan det stadigvæk godt være en god idé.

Der er intet lovmæssigt krav om erhvervskonto til enkeltmandsvirksomheder. I nogle tilfælde kan det dog stadigvæk være en god idé.

Nogle virksomhedstyper kan godt slippe afsted med at bruge en almindelig privatkonto til sin virksomhed. Det kan dog godt være lidt omstændigt – og er ikke altid en god idé.

Mikkel Lisse Vastila
Mikkel Vastila
Mikkel er content creator hos Dinero. Han laver video, lyd og tekst om dansk iværksætteri og regnskab. Du vil både støde på ham på bloggen og vores YouTube-kanal.

Skriv en kommentar

49 kommentarer

 1. Hej Dinero, Jeg har talt med nogen bekendte, som fortæller, at de har haft problemer med deres kunder, da de hos Revolut har en LT-Iban kode. Ved I hvorfor det sker? Skal man have en DK-Iban landekode?

  1. Hej William

   Uden at kende til problemerne eller synderligt meget til Revolut, så kan der være ekstra gebyrer ved overførsler, da der er tale om en udenlandsk bank, samt længere tid ved overførsler.

   Hvis de har Dinero og leder efter en dansk bank, har vi et samarbejde med Lunar, hvor de kan spare 20%. De kan ansøge i app.dinero.

   P.S. Hvis det er Dinero-relateret, vil jeg anbefale, at de skriver til vores support, som helt sikkert kan hjælpe dem, hvis der er problemer 🙂

   De bedste hilsner

   Lasse fra Dinero

 2. Tak for svar, hvilken type virksomheden omfatter det? Her tænker jeg ApS, enkeltmandsvirksomhed, PMV osv. Gælder det også oprettelsesgebyr, hvis jeg oprettede mig hos en anden bank, eller er det kun den månedlige betaling for at have kontoen?

  1. Hej William

   Det gælder både oprettelsesgebyret og den månedlige/kvartale betaling for selve kontoen. Virksomhedstypen har ikke nogen indflydelse på dette 🙂

   De bedste hilsner

   Lasse fra Dinero

 3. Hej, I skriver, at man kan trække gebyret til erhvervskonto. Kan det stadigvæk passe? Hvis jeg har Lunars Essential Løsning til 389,- /md. Kan jeg så trække hele dette beløb fra eller hvordan? I følge SKAT, kan man trække 32.000,- fra i driftsudgifter – hører denne omkostning til her?

  Ser frem til svar.

  1. Hej William

   Det er helt korrekt at bankgebyrer er fradragsberrettiget. Dvs. at du får skattefradrag for de bankgebyr du nu engang må have. I Dinero bogføres disse gebyrer på konto 7220 – uden moms, da man kun har skattefradrag for det og intet momsfradrag. Dette trækkes så fra i det samlede resultat, og på den måde giver dig skattefradraget for det.

  2. Hej William

   Det er helt rigtigt, hvad Morten skriver 🙂

   De bedste hilsner

   Lasse fra Dinero

 4. Jeg har ikke fundet svar på dette: Skal man have en erhvervskonto for at kunne oprette et ApS – eller opretter man erhvervskontoen efter oprettelsen af ApS og knytter ApS til kontoen. Med andre ord: Hvad er rækkefølgen?

  1. Hej Jørgen

   Jeg er ked af at sige, at det lidt afhænger af, hvem du spørger i processen. Den ene vil gerne have, at du har en erhvervskonto først, mens den anden gerne vil have, at du har et CVR-nummer først. Den bedste løsning er dog at få oprettet en erhvervskonto først og så herefter gå gennem oprettelsesprocessen.

   Jeg håber, det svar hjalp lidt 🙂

   De bedste hilsner

   Lasse fra Dinero

  2. Hej Lasse

   Tak for svar. Da jeg tænker, at det muligvis kan være nyttigt for andre, så kan jeg oplyse, at Lunar kræver et CVR for at kunne gå videre i processen med at oprette en erhvervskonto. Så lige ifm. i hvert fald dem lader rækkefølgen entydigt til at være først CVR og så dernæst erhvervskonto.

   Mvh Jørgen

  3. Hej Jørgen

   Det var så lidt 🙂

   Har du prøvet at høre din private bank, om de eventuelt kan hjælpe? Det kan nogle gange være en alternativ mulighed.

   De bedste hilsner

   Lasse fra Dinero

 5. Hvordan er reglerne ift. at arbejde freelance, mht opretning af konto? Altså skal man oprette erhvervskonto, hvis der er tale om freelance arbejde (copy writing, hvor man betales pr. udførte opgave) ?

  1. Hej Alexandra

   Det skal du ikke direkte nej rent lovgivningsmæssigt, men de fleste banker vil formentlig tvinge dig til det, hvis de ser du bruger den til erhverv. Det er også deres rettighed desværre.

   De bedste hilsner Frederik Nielsen, Supportchef

 6. Jeg har startet en enkeltmandsvirksomhed for 3 uger siden for min PMV gav mere end 50.000 på 2 måneder… det var ikke planen, men jeg er fløjet fra start. Men nu vil banken ikke oprette en erhvervskonto til mig, hvilket betyder jeg ikke kan lave en webshop til mit salg. Det virker til jeg er nødt til at lukke firmaet igen – og jeg kan bare se, at det har kæmpe potentiale. Det er surt, men hvad kan jeg gøre?

  1. Hej Kirsten

   I din situation, så vil mit bedste råd være, at du forsøger at kontakte forskellige banker, og får hørt om du kan få en erhvervskonto dem.

 7. Min hustru har åbnet et PMV, og forventer på ingen måde omsætning i nærheden af 50.000.- per år, men har været nødsaget af, at skulle have et cvr nummer, for at købe de produkter hun skal bruge. Nu kræver banken en erhvervskonto, men kan det passe at de kan “kræve” det, uden at vide om der er omsætning eller ej…. Synes satme det er mange penge, for at kunne have sig en hobby virksomhed

  1. Hej Mikkel

   Banken kan “desværre” gøre hvad de vil når det kommer til erhvervskonto. Efter den nye hvidvaskningslovgivning er der sat ekstremt høje krav til bankerne og den måde de skal behandle erhvervskunder på. Derfor ser de det som deres ret til at give en erhvervskonto som ofte er dyr ja. Så lovgivningsmæssigt skal din kone ikke have det, men i praksis er det nok nærmest umuligt at finde en bank som ikke har en intern politik som kræver det.

   Rigtig god dag De bedste hilsner Frederik Nielsen

 8. Hej,

  Jeg skal starte en lille virksomhed. I 2023 forventer jeg ikke en omsætning over kr. 50.000. Jeg tænker derfor at fakturere uden moms. Bør jeg oprette et cvr fra start eller kan jeg vente og bruge min private bankkonto i starten? Der kommer lidt start udgifter kan jeg her trække det fulde beløb fra inden beskatningen af min løn?

  Tusind tak for hjælpen 😊

  1. Hej Mette

   Du kan godt vente med at oprette et CVR nummer indtil du forventer at overstige 50.000 på et år 🙂

   Du behøver heller ikke bruge en erhvervskonto medmindre du har et CVR, men det er en god ide for at adskille økonomien. Jeg er ikke helt sikker på hvad du mener med, om du kan trække det fulde beløb fra inden beskatningen af din løn, så her må du meget gerne uddybe lidt hvad du mener 🙏

   De bedste hilsner

   Endrit – Dinero Support

 9. Hej,

  Hvis banken ikke tillader man bruger privatkonto til en start, hvad er konsekvenserne hvis man benytter det til en start, når det egentlig ikke er ulovligt i Danmark?

  1. Hej Hanne

   Det er ikke ulovligt i Danmark, men jeg tænker det står i din banks reglement, som du har godtkendt. Banken vil formentlig stoppe med at have dig som kunde hvis du gør det bevidst. De har nemlig store hvidevaskningskrav til erhvervskunder frem for privatkunder, og derfor skal du over på en erhvervsaftale hos dem, som koster ekstra krafter for dem at opretholde 🙂

   De bedste hilsner Frederik Nielsen – Dinero Support

 10. Jeg har penge til gode hos skat pga fejl ved sidste momsindbetaling. Mit problem er at jeg ikke har nogen NemKonto til min virksomhed. Jeg har brugt en særskilt privatkonto til min virksomhed. Men nu vil min bank ikke oprette en erhvervskonto til mig da dd synes jeg har for lidt stående på min private konto. Men jeg føler mig lidt fanget hvis det netop ikke er lovpligtigt at have en erhvervskonto som enkeltmandsvirksomhed. Jeg forstår heller ikke hvorfor det ikke er fradragsberettiget med en erhvervskonto når det jo mere eller mindre er nødvendigt for virksomheden. Er der et godt råd til hvad jeg kan gøre?

  1. Hej Anne

   Det er helt korrekt, at du ikke kan få udbetalt penge fra SKAT til din virksomhed uden en NemKonto til din virksomhed.

   I forhold til at få en erhvervskonto, så vil mit bedste råd være, at du forsøger at kontakte forskellige banker, og får hørt om du kan få en erhvervskonto. Da det er nødvendigt for at kunne sætte NemKonto op til din virksomhed.

   Jeg kan ikke give dig en begrundelse på, hvorfor gebyrer for erhvervskonti ikke er fradragsberettiget, men det er nu engang reglerne, som SKAT har fremlagt.

   Håber det kan hjælpe dig en lille smule på vej, selvom det ikke er en konkret løsning.

   De bedste hilsner, Elia – Dinero Support

 11. Hvilken forskel er der på at investere fx 400.000 fra min Erhvervskonto i forhold til at investere fra min private konto?

  1. Hej Eva

   Der kan være fordele ved at investere via et selskab, fremfor at investere som privat person.

   Det har vi dog skrevet en mere konkret guide omkring, som du kan finde lige her: https://dinero.dk/tips/aktier-i-selskab/

   Håber det var noget i den retning, som du ledte efter 🙂

   De bedste hilsner, Lasse – Dinero Support

 12. Hej, Jeg har drevet en enkeltmandsvirksomhed og i den forbindelse haft erhvervskonto hos min bank. Jeg driver ikke længere virksomhed, men jeg har lidt vanskeligheder med at få lukket mit CVR-nummer ned hos Virk.dk. Kan banken godt “kræve” at mit CVR-nummer nedlægges, før end de lukker min erhvervskonto? Mit problem er bare, at jeg vil gerne have lukket kontoen ned hurtigst muligt, så jeg ikke skal betale gebyrer m.m. i den mellemliggende periode, indtil jeg får lukket virksomheden ned korrekt. Mvh Inge

  1. Hej Inge

   Inden du lukker din virksomhed, så skal alt afstemmes i din virksomhed. Dvs. at du ikke må have noget udestående, som eksempelvis betaling af SKAT, moms osv. Så snart du har fået betalt alt, så kan du bede din bank om, at lukke din erhvervskonto.

   Skriv endelig ind til chatten, hvis du har yderlige spørgsmål. Vi sidder der hver dag 08-23, også i weekenderne.

   De bedste hilsner, Simone – Dinero Support

 13. Hey. Jeg har en enkeltmands virksomhed, hvor det køre over min privat konto og står nu og skal have min moms tilbage (penge ind i min bank). Tager det stadig 20-25 dage for skat at overfør tilbage? Fordi jeg ringede til Skat og de sagde pengene bare bliver holdt der fordi de ikke ved, hvor de skal udbetales. Kan jeg så infomere skat om de skal bruge min nem konto/privat da jeg er enkelmands virksomhed? Eller har i oplevet at man ikke får sin moms hvis ikke du har en erhvers konto?

  1. Hej Laila

   Grunden til at SKAT holder dine penge, er fordi de ikke ved, hvor de skal udbetale pengene. Så du skal gøre SKAT opmærksomme på, hvor du vil have udbetalt pengene henne. Umiddelbart udbetaler SKAT pengene til din NemKonto. Hvis du vil have pengene på din private konto, så skal du have fat i din bank, og ændre det.

   Hvis du har yderlige spørgsmål, må du meget gerne fange os på chatten. Vi er på hver dag, 08-23, også i weekenderne.

   De bedste hilsner, Simone – Dinero Support

  1. Hej Ole

   Der er et krav til at man skal have en bankkonti i et holding selskab, men vi kender ikke til nogle regler der foreskriver at det ikke må være en udenlandsk bankkonto. Vi er dog i tvivl her inde og har ikke før fået et lignende spørgsmålet.

   De bedste hilsner Frederik Nielsen, Dinero Support

 14. Hvilke banker tillader at man bruger en (separat) privatkonto til en lille enkeltmands virksomhed? Jeg har ikke brug for at det er en Nemkonto, og vedr. det med at holde sin private og erhvervsmæssige økonomi separat, kan jeg ikke se forskellen på at have en separat privatkonto alene til erhverv og en erhvervskonto.

  1. Hej Jens

   Jeg er desværre ikke bekendt med nogle banker, der tillader at en privatkonto benyttes til erhverv. Det gælder også selvom det er en meget lille virksomhed.

   De fleste banker har i deres betingelser beskrevet regler herom, hvor det ikke tillades at benytte en privatkonto til erhvervsaktivitet.

   Hvis du skal indberette moms og f.eks. have købsmoms retur fra SKAT, så kræver det også en Nemkonto til din virksomhed.

   Så du betyder desværre, at du nok ikke kan komme udenom og skulle oprette en seperat erhvervskonto.

   Håber om ikke andet, at vi har besvaret dit spørgsmål 🙌

   De bedste hilsner, Lasse – Dinero Support

 15. Hej. Er det muligt senere at oprette en erhvervskonto, hvis man starter sin virksomhed op med sin privatkonto tilknyttet? Eller skal den oprettes fra start?

  1. Hej Sandy

   Det vil være muligt, men det er ikke sikker din bank tillader det. Det fleste banker plejer ikke at tillade erhvervsaktivitet på ens private konti.

   Det betyder at du nok ikke kommer uden om, at oprette en erhvervskonto. Der skal også tilknyttes en Nem Konto til virksomheden og det kræver også en erhvervskonto.

   De bedste hilsner, Lasse – Dinero Support

 16. Hej, Jeg må desværre ikke have erhvervskonto mere i min nuværende bank, da mit firma ikke er fag-relateret til banken. Jeg kan desværre heller ikke få lov til at køre mit cvr. på min private konto, selvom det er en lille enkeltmandsvirksomhed. Argumentet er, at det ikke er lovligt og at de bare følger reglerne? Men hvad så hvis jeg lukker min virksomhed, og der kommer nogle indbetalinger, f.eks. fra skat, hvor finder jeg så dem henne? Mvh. Marie

  1. Hej Marie

   Det er helt op til banken, om de vil tillade dig at have en virksomhedskonto hos dem. Der er ikke noget krav om, at banker skal stille en virksomhedskonto til rådighed for dig, desværre.

   Det er også korrekt, at langt de fleste banker ikke tillader, at man bruger en privatkonto til sin virksomhed og dermed virksomheds Nemkonto.

   Hvis du ikke har en virksomheds Nemkonto, så vil dine penge som udgangspunkt blive stående hos SKAT indtil de forældes og du vil ikke modtage dem.

   Jeg vil dog anbefale du tager fat i SKAT og forhøre dig, om de kan udbetale det på anden måde i forbindelse med, at du lukker virksomheden ellers er alternativet nok, at du får en virksomhedskonto i en anden bank.

   Håber om ikke andet, at det besvarede en del af dit spørgsmål 🙂

   De bedste hilsner, Lasse – Dinero Support

 17. Hej Emilie,

  Hvis ikke du har fået din erhvervskonto endnu, og derfor betaler med din private konto, kan du stadigvæk godt få momsfradrag for dine køb. Du skal blot bogføre udgifterne i dit regnskab, og sørge for at indberette momsen. Husk dog at bogføre udgifterne som udlæg, så du kan holde styr på hvor meget du har lagt ud privat.

  De bedste hilsner Amalie H – Dinero Support

 18. Hej,

  Skal man også bruge sin erhvervskonto til at betale for varer, som man køber til virksomheden og hvor moms fradrages? Eller må man godt bare bruge sin private konto til at betale for varen, for så at indberette den og få momsen tilbage?

  Mvh Emilie

 19. Hej Martin

  Nej det er ikke nødvendigvis helt korrekt det som din bank siger. Hvis du har en helt almindelig enkeltmandsvirksomhed som anvender sig af den almindelige skatteordning, så betaler du ikke skat af dine overførsler. Du betaler derimod skat af dit samlede overskud, som først bliver beregnet på baggrund af din forskudsopgørelse og herefter til sidst et endeligt resultat på din selvangivelse (oplysningskema)

  Det er udelukkende folk som anvender VSO ordning som bliver beskattet for de hævninger/overførsler man har til sin privatekonto. Det er en anden type beskatningsform som vi råder til at have revisor på, hvis man anvender. Det er frivilligt om man anvender den eller ej 🙂

  De bedste hilsner Frederik Nielsen

 20. Er der noget skattemæssigt man skal være opmærksom på hvis jeg som enkeltmadsvirksomhed har både privatnemtkonto & nemkonto til erhverv i samme bank. Spørgsmålet skyldes at jeg indimellem overfører fra erhvervskonto til privat. Min bank nævner at hvis jeg fører penge fra erhvervskontoen til min privatkonto skal jeg betale skat.? (overførslerne udelukkende at jeg har betalt regninger tilknyttet min virksomhed med mit privatkort.)

 21. Tomas nævner at det er nødvendigt at have en nem konto for at få udbetalt penge fra skat. Men det har alle vel?

  Så hvis man bruger en privat seperat konto til erhverv, så er det ikke ens nemkonto. men det er en erhvervskonto vel heller ikke eller hvordan skal det forstås?

  1. Hej Søren

   Hvis man har en erhvervskonto er denne ikke automatisk sat op til at være virksomhedens nem-konto. Ens erhvervskonto skal tilmeldes Nem-konto – Det kan gøres hos banken.

   Du må have en rigtig god weekend 😊

 22. Hej Dinero

  Jeg har en enkeltmandsvirksomhed og har fået brev om, at jeg skal have en nem-konto til min virksomhed. Min bank vil ikke/kan ikke registrere min “opsparingskonto” som nem-konto til min virksomhed – selvom jeg ingen privatøkonomi har på den. Spørgsmålet er… vil min bank ikke eller kan de ikke. Og i princippet, så er jeg jo tvunget til at lave en erhvervskonto ellers kan jeg vel ikke få udbetalt penge. Fx moms, sygedagpenge etc

  1. Hej Marianne

   Det er meget normalt at banker ikke “vil” gøre det, såfremt du ikke har en erhvervsaftale hos dem og det står sikkert også i deres betingelser.

   De kan godt forlange du har en erhvervsaftale hos dem, før de vil sætte den op som Nemkonto til din virksomhed, hvilket de fleste banker efterhånden kræver.

   De bedste hilsner Lasse – Dinero Support

 23. Hej. Hvorfor anbefales det ikke at bruge sin privatkonto til erhverv? Er det heller ikke en god ide bare som opstart? I mit eget tilfælde synes jeg det er meget at bruge 600-800kr på en konto når man kan gøre det gratis (og i øvrigt ikke ved om man tjener 0 kr om måneden) På forhånd tak Mvh Cecilie

  1. Hej Cecilie 🙂

   Årsagen til vi ikke anbefaler at man anvender sin privatkonto i sin virksomhed, er at man i nogen tilfælde kan komme til at rode sine private udgifter sammen med udgifterne man har i sin virksomhed. Bankerne vil i de fleste tilfælde heller ikke tillade at man bruger sin private konto. Der er også nødvendigt at have en nemkonto, for at kunne få udbetalinger fra SKAT.

   De bedste hilsener Thomas – Dinero

 24. Vær også opmærksom på, at banken (i hvert fald ikke Danske Bank) dækker økonomisk kriminalitet udført på en erhvervskonto – dette er til gengæld dækket for privatkonti.

  1. Hej Berit

   Ja det kan godt betale sig at forsikre sin konto hvis man har mange penge stående. Man kan nemlig tegne en forsikring som dækker det. Men forhåbentligt bliver det ikke nødvendigt. 🤞

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram