Sidst opdateret 29/12/2022
Læsetid: 2 min.

Hovedkort

Et hovedkort er grundlaget for din lønberegning. Det indeholder oplysninger om din trækprocent, ligesom det fortæller arbejdsgiveren om dit fradrag, så han eller hun korrekt kan udregne din løn.

Hvad er et hovedkort?

Når du har et arbejde, skal du betale skat. Det er i hvert fald udgangspunktet. Når din arbejdsgiver skal lave din lønseddel, har han eller hun behov for at kunne tilgå nogle oplysninger. Det drejer sig om din trækprocent og dit skattefradrag.

De kan ses på hovedkortet, som alle, der er tilmeldt Folkeregistret, automatisk får tildelt som en del af deres skattekort, når de fylder 15 år.

Skattefradraget står som et tal på dit hovedkort og udgør summen af et personfradrag plus eventuelle andre fradrag, du kan have. Det kan for eksempel dreje sig om:

Der findes dertil en lang række af andre fradrag. Trækprocenten er den procent af skat, som trækkes efter, at alle fradragene er trukket fra. Størrelsen på denne afhænger blandt andet af din indkomst og bopælskommune.

Det er vigtigt, at du er opmærksom på, at dine fradrag er korrekte, da du ellers kan risikere at betale enten for meget eller for lidt i skat. Der er forskel på, hvilket af dine skattekort du bruger.

Eksempel på udregning af løn

Lad os se på et eksempel. Her går vi ud fra, at vedkommende har en månedlig indkomst på 20.000 kroner og et skattefrit fradrag på 7000 kroner. Udregningen er da som følger:

Løn20.000 kr.
AM-Bidrag: 8 %20.000 x 0,08 =1.600 kr.
A-skat: 39%(20.000 – 7000) x 0,39 =4.446 kr.
Nettoudbetalt løn efter skat13.954 kr.

Læg mærke til, at AM-bidrag trækkes, inden fradraget trækkes. Men som du kan se, kan din arbejdsgiver lave en nøjagtig beregning af din løn blot med adgang til din trækprocent og dit fradrag.

Har du to arbejdsgivere?

Langt de fleste har kun en enkelt arbejdsgiver, og da behøver du ikke tænke over følgende. Men hvis du eksempelvis er studerende og modtager SU, er der naturligvis en mulighed for, at du også har et fritidsjob. Her skal du være opmærksom på, at du ikke kan anvende dit hovedkort hos begge arbejdsgivere. Konsekvensen af det vil nemlig blive, at du kommer til at betale for lidt i skat, da du vil anvende dit fradrag to forskellige steder.

Og det må du ikke. Her kan det bedst betale sig at anvende hovedkortet hos den arbejdsgiver, hvor lønnen er højest. Hos den anden arbejdsgiver skal du benytte dig af bikortet, som også er et skattekort, men udelukkende har en trækprocent. Med det kan du altså ikke opnå et fradrag. I øvrigt er der ingen grænser for, hvor mange arbejdsgivere, der må anvende dit bikort.

Hvor finder du hovedkortet?

Det er en god ide at vide, hvor du kan finde dit hovedkort og dermed dine skatteoplysninger. Det finder du på Skattestyrelsens hjemmeside, hvor du med NemID kan logge ind og søge oplysninger om dine skatteforhold. Her kan du se, hvad dit fradrag, og hvad din trækprocent er. Husk dog på, at du ikke selv skal sørge for at give dit hovedkort til din arbejdsgiver. Det kan vedkommende automatisk trække fra Skattestyrelsen.

Se hvordan du bogfører lønbilag i Dinero

Del denne artikel

  • Del på Facebook
  • Del på Linkedin
  • Del på X
  • Kopier link

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram