Spring til indholdet

Læsetid: 2 minutter

Nettoomsætning

Nettoomsætningen dækker over en given virksomheds totale salg i løbet af et regnskabsår eksklusive moms, afgifter og skat. Nettoomsætningen skal fremgå øverst i resultatopgørelsen.

Hvad er nettoomsætning og dens formel

Hvad er nettoomsætning?

Nettoomsætningen er et vigtigt nøgletal i din virksomhed. Det fortæller nemlig, hvor meget din virksomhed har solgt for i løbet af et regnskabsår. Her skal du huske på, at nettoomsætningen er eksklusive for eksempel moms og skat. Hvis du ikke allerede kender til nettoomsætning formel, og hvordan du bruger det i din virksomhed, så læs med.

Når du regner den ud, skal du også være opmærksom på, at du går rigtigt frem, når det kommer til periodisering. Det er nemlig ene og alene de varer, som du har fået afsat i den pågældende regnskabsperiode, som du skal regne med. De varer, som du har købt, men ikke solgt, skal altså ikke indgå som en del af resultatopgørelsen.

Nettoomsætning formel

Nettoomsætningen er som sagt et udtryk for hvor stort et beløb, som din virksomhed har solgt for i det forløbne år. Derfor ser regnestykket faktisk ganske simpelt ud. Du tager blot antallet af varer, som du har solgt, og ganger det med varens pris eksklusiv moms.

Antal solgte varer x varens pris eksklusiv moms = nettoomsætning

I langt de fleste tilfælde vil der være tale om et salg af forskellige varer med forskellige priser. Her bliver du naturligvis nødt til at lave flere mellemregninger for til sidst at finde frem til den endelige nettoomsætning.

Driver du eksempelvis en webshop, der sælger herrebukser. Hvor du har formået at sælge 300 par bukser til en pris eksklusiv moms på 500 kr., vil regnestykket se således ud:

300 x 500 = 150.000 kr. Her har du altså en nettoomsætning på 150.000 kr. Har du flere produkter i dit sortiment, skal du lave samme regnestykke for hvert produkt for til sidst at plusse alle resultaterne.

Høj nettoomsætning er ikke altid lig med succes

Da nettoomsætningen alene er et udtryk for virksomhedens samlede salg eksklusive fradrag af skatter, moms og andre afgifter. Derfor kan du ikke altid regne med, at en høj nettoomsætning er lig med en økonomisk sund virksomhed.

Sælger du eksempelvis et par herrebukser til 500 kr., som du selv har brugt mere på at få produceret i et andet land, er det ikke en god fidus. Det samme gør sig gældende, hvis du ikke samlet set producerer et overskud, da du har større udgifter, end du har indtægter.

En nettoomsætning er alene et udtryk for hvor meget, som du har solgt for. Det giver ikke et billede af, hvad du reelt har tjent på dit salg, eller om du har underskud eller overskud i din forretning.

Årsregnskab

Din nettoomsætning skal indgå i dit regnskab, og du skal regne tallet ud for et helt regnskabsår. Du skal placere nettoomsætningen øverst i din resultatopgørelse ved udarbejdelse af årsregnskabet.

Nettoomsætningen er relativt nem at have med at gøre i forhold til  produktions- og handelsvirksomheder, men er der derimod tale om et holdingselskab eller et investeringsselskab, kan det være en mere besværlig affære.

Spørgsmål & svar

Hvad er nettoomsætning?

Det fortæller nemlig, hvor meget din virksomhed har solgt for i løbet af et regnskabsår. Her skal du huske på, at nettoomsætningen er eksklusive for eksempel moms og skat.

Hvordan beregner man nettoomsætning?

Antal solgte varer x varens pris eksklusiv moms = nettoomsætning

Hvad er forskellen på omsætning og nettoomsætning?

Omsætning er din fulde omsætning. Nettoomsætning er eksklusiv fx moms og skat.

  • Var denne artikel nyttig?
  • JaNej

Sidst opdateret: 13/04/2021

0

... har allerede tilmeldt sig dinero!

Vidste du, at der er sendt 0 fakturaer fra Dinero?