Pengetank

Et holdingselskab bliver også kaldt for en pengetank. Et holdingselskab driver ikke selv selvstændig virksomhed, men ejer derimod aktier eller anparter i et eller flere selskaber. Der er en række af skattemæssige fordele ved at anvende et holdingselskab som et moderselskab og som en pengetank.

  • Læsetid: 2 min.

  • Sidst opdateret 18/05/2022


Hvad er en pengetank eller et holdingselskab?

Har du læst i Anders And blade som barn, kender du med sikkerhed til Joakim Von Ands armerede pengetank. Måske er det ligefrem den, du kommer til at tænke på, når du hører ordet pengetank. 

Når vi har at gøre med holdingselskaber, så taler vi faktisk også om pengetanke. Det er dog i en mere overført betydning. For at komme det nærmere bliver vi nødt til først at komme ind på, hvordan et holdingselskab er konstrueret. Se fordele og ulemper ved holdingselskaber her.

Sådan er et holdingselskab konstrueret

Et holdingselskab vil altid bestå af to former for selskaber. Et eller flere driftsselskaber og selve holdingselskabet. Holdingselskabet fungerer som moderselskabet, mens det eller de driftsselskaber, der er tilknyttet, fungerer som datterselskaber

Den daglige drift er driftsselskabets butik, mens holdingselskabet fungerer som en pengetank. Er der overskud i driftsselskabet, bliver det overført til holdingselskabet.

Det giver en række skattemæssige fordele at anvende et holdingselskab som en form for pengetank.

Hvad er der af fordele ved at anvende et holdingselskab som en pengetank?

  • Du har mulighed for at overføre et overskud i dit driftsselskab (datterselskab) skattefrit til dit holdingselskab (moderselskabet).
  • Du kan begrænse risikoen ved at have din drift i et selskab (driftsselskabet), mens du har din opsparing i et andet selskab (holdingselskabet).
  • Du har mulighed for at modtage udbytte uden at skulle betale skat.
  • Du har mulighed for at sælge aktier skattefrit fra driftsselskabet til holdingselskabet, der fungerer som din pengetank.
  • Du har mulighed for at få kreditorbeskyttelse i forhold til de penge, du placerer i din pengetank som udbytte. Går dit driftsselskab konkurs, kan dine kreditorer altså ikke kræve at få deres penge ud fra dit holdingselskab.

Hvordan stifter du et holdingselskab, så du kan få en pengetank?

Det første, du skal gøre, er at stifte dit holdingselskab med dig selv som personlig ejer. Det kan både være i form af et anpartsselskab (ApS) eller i form af et aktieselskab (A/S). 

For at stifte et anpartsselskab skal du have minimum 40.000 kr. op af lommen, og for at stifte et aktieselskab skal du have minimum 400.000 kr. op af lommen.

Når du har fået udformet de nødvendige selskabsdokumenter, skal du have holdingselskabet registreret hos Erhvervsstyrelsen.

Det næste, der skal ske, er, at du skal have stiftet et driftsselskab. Her skal du ikke selv stå som personlig ejer. Det er derimod dit holdingselskab, der skal stå som ejer af dit driftsselskab.

Driftsselskabet skal også registreres hos Erhvervsstyrelsen for at blive til et gyldigt selskab.

Spørgsmål & svar

Hvad er en pengetank?

Et holdingselskab går også under betegnelsen pengetank. Det fungerer som pengetank for det eller de driftsselskaber, som det er knyttet sammen med.

Hvorfor bruge et holdingselskab som pengetank?

Du kan drage nytte af en række skattemæssige fordele, hvis du opretter et holdingselskab og anvender det som pengetank.

Hvordan stifter du et holdingselskab?

Det gør du ved at stifte et anpartsselskab eller et aktieselskab. Dernæst kan du så købe aktier eller anparter i et eller flere driftsselskaber, som du også selv ejer.

Hvad er et driftsselskab?

Et driftsselskab er også en del af konstruktionen, når du driver et holdingselskab. Det er det selskab, der står for den daglige drift, mens holdingselskabet alene fungerer som en pengetank, du kan flytte penge over i.

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram