Udgivet 18/05/2022
Læsetid: 7 min.

Skat i holdingselskab – ved udbytte, aktier, lukning og mere

At eje en virksomhed gennem et holdingselskab kan have flere skattemæssige fordele. Derudover kan du bruge pengene i et holdingselskab til at investere i andre virksomheder og/eller aktier. Læs alt, du skal vide om skattemæssige fordele og regler i holdingselskaber her.

Savanna Ankjær
Skrevet af Savanna Ankjær

Et holdingselskab er et selskab, som ejer anparter eller aktier i et andet selskab. Du kan fx bruge et holdingselskab til at sikre den formue, som dit driftsselskab tjener. Uden at betale den udbytteskat, som du ellers skulle betale, hvis du udbetalte pengene til dig selv personligt.

Med andre ord er et holdingselskab et selskab, som står mellem dig og den virksomhed, der tjener pengene (også kaldet driftsselskabet). 

Der er flere fordele og ulemper ved et holdingselskab. I denne artikel kan du læse alt om de skattemæssige fordele og regler, der er for holdingselskaber.

Vi har også lavet en guide til, hvordan du laver regnskab i et holdingselskab, som er fyldt med eksempler og krav til indhold.

Gratis oprettelse af ApS

Det skal være nemt at starte virksomhed. Derfor kan du som kommende Dinero-bruger få oprettet dit ApS gratis, så dit holdingselskab kommer flyvende fra start. Læs mere her.

Skat af udbytte i holdingselskab

Lad os sige, du kalder det for Mit Holdingselskab ApS. Du lader Mit Holdingselskab ApS købe 100 % af ejerandelene i Mit Driftsselskab ApS. På den måde ejer du indirekte driftsselskabet, fordi du ejer holdingselskabet, som ejer driftsselskabet.

Når dit driftsselskab (Mit Driftsselskab ApS) får et overskud, skal det først betale selskabsskat. Den ligger på 22 %. Derefter kan det betale udbytte til dit holdingselskab (Mit Holdingselskab ApS). 

Mit Holdingselskab ApS skal ikke betale udbytteskat, da det ejer mere end 10 % af ejerandelene i driftsselskabet. Havde du betalt dit udbytte til dig selv personligt, skulle du betale udbytteskat.

Med andre ord kan du bruge et holdingselskab som en slags pengetank eller pensionsopsparing. Først, når du beslutter at udbetale udbytte fra holdingselskabet til dig selv personligt, skal du betale udbytteskat.

På den måde kan du bruge opsparingen i dit holdingselskab til at investere i andre ting. Det kan fx være andre virksomheder eller aktier. Og i sidste ende kan du bruge en større formue til at tjene flere penge.

Regneeksempel – Sådan beregnes skatten uden et holdingselskab

Lad os sige, at du ejer en virksomhed, der hedder Mit Driftsselskab ApS. Mit Driftsselskab ApS har et overskud på 1.000.000 kr. i 2023, og du udbetaler det hele til dig selv personligt.

BeløbSkat
1.000.000 kr. (selskabsskat)220.000 kr.
58.900 kr. (27% udbytteskat)15.903 kr.
721.100 kr. (42% udbytteskat)302.862 kr.
Skat i alt538.765 kr.
Effektiv skatteprocent53,88%
Grænsen for 27% udbytteskat ændres typisk hvert år, så i andre år vil det kunne se lidt anderledes ud.

Derfor kan det være en fordel at lave et holdingselskab, du kan flytte pengene fra Mit Driftsselskab ApS til og slippe for at betale udbytte skat her og nu, hvis du vil investere pengene i andre virksomheder eller værdipapirer. 

Skat af aktier i holdingselskab

Har du et holdingselskab, som ejer mere end 10 % af aktierne eller ejerandelene i et selskab, skal du ikke betale skat af det løbende udbytte. Du kan altså modtage udbytte skattefrit hvert år.

Men hvis dit holdingselskab ejer mindre end 10 % i det selskab, det får udbytte fra, skal det betale udbytteskat. Udbytteskatten ligger på 27 % af beløb op til 61.000 kr. (2024), og 42 % for alt derover.

Hvis du vil have udbetalt udbytte til dig personligt, skal du betale udbytteskat af beløbet. Det gælder, uanset om du ejer mere eller mindre end 10 % af det selskab, udbyttet kommer fra. Denne skat kaldes for privatbeskatning og skyldes, at økonomien i dit holdingselskab er adskilt fra din private økonomi. 

Skat af løn fra holdingselskab

Er du selv ansat i dit driftsselskab som direktør, vil driftsselskabet udbetale almindelig løn til dig. Og den løn skal du betale A-skat af.

Men har du et holdingselskab, som du samtidig er direktør i, kan du vælge, at holdingselskabet skal betale løn til dig.

Vælger du at trække løn ud af holdingselskabet til dig selv hver måned, bliver du beskattet på samme måde, som var du helt almindeligt ansat. Det vil sige personbeskattet.

I de fleste tilfælde vil holdingselskaber ikke have nogen ansatte, fordi formålet med at have virksomheden er at eje aktier eller anparter i et driftsselskab.

Nogle gange kan det dog have skattemæssige fordele at være rigtig ansat i et holdingselskab. Fx hvis du sælger dit driftsselskab. Så kan du beholde holdingselskabet og derfra modtage løn for at administrere de investeringer, holdingselskabet laver.

Undgå at betale skat ved salg af din virksomhed

Lad os sige, at et andet firma kommer og tilbyder at købe dit driftsselskab, Mit Driftsselskab ApS, for 10.000.000 kr.

Hvis du ikke har et holdingselskab, går din avance ind på din personlige konto. Og det betyder, at du skal betale skat af dem. 

Lad os sige, at din avance er 9.200.000 kr. I det tilfælde skal du betale 27 % skat af de første 57.200 kr. og 42 % af de resterende 9.142.800 kr.

Hvis du har et holdingselskab, kan du lade pengene gå ind på holdingselskabets bankkonto i stedet for i din personlige. Så slipper du for at betale skat af dem. Pengene kan du bruge til at investere i andre virksomheder eller i aktier.

Skat ved lukning af holdingselskab

Hvis du skal have pengene fra holdingselskabet udbetalt til dig selv, inden du lukker det, bliver du privatbeskattet. Du skal altså betale skat af de første 27 % af de penge, du får op til 57.200 kr. og 42 % af beløbet derover.

Før du lukker dit holdingselskab, skal du gå ind på dit holdingselskabs Skattekonto. Her kan du se dine indberetninger, opkrævninger og ind- og udbetalinger fra Skattestyrelsen. 

Hvis alt er, som det skal være, er der ikke mere skatteteknisk i det. Så kan du lukke selskabet. Vær dog opmærksom på, at der er flere ting ud over skattegæld, du skal have afviklet, inden du lukker dit selskab

Hvis der er nogle ting, du mangler at indberette, skal du huske at indberette det. Så du undgår eksempelvis afgifter og bøder.

Oftest stillede spørgsmål

Formålet med et holdingselskab er på lovlig vis at udnytte en række skattemæssige fordele. Med et holdingselskab kan du fx undgå at betale udbytteskat af de penge, din virksomhed (driftsselskabet) tjener. Du kan bruge pengene i dit holdingselskab til fx at investere i flere virksomheder eller aktier.

Et driftsselskab er en del af en konstruktion i forbindelse med et holdingselskab. Det er driftsselskabet, som er den egentlige virksomhed og står for driften af forretningen. Det er driftsselskabet, der tjener pengene. Holdingselskabet modtager derefter de tjente penge, så de ikke ligger i driftsselskabet. Sådan en konstruktion har en række skattemæssige fordele og er ganske lovlig.

Et holdingselskab kan godt udbetale løn, hvis det har ansatte. Du kan fx ansætte dig selv som direktør i dit holdingselskab og få udbetalt løn på ganske almindelig vis, som hvis du havde et hvert andet job.

Del denne artikel

  • Del på Facebook
  • Del på Linkedin
  • Del på X
  • Kopier link

Savanna Ankjær
Savanna Ankjær Visma Dinero
Savanna er uddannet journalist. Hos Visma Dinero gør hun sit bedste for at formidle svært stof på en måde, så det bliver hurtigt og nemt at forstå. Sammen med resten af teamet udvikler hun også nyt indhold til dig, der gerne vil i gang med din egen virksomhed – eller allerede har en.

Skriv en kommentar

10 kommentarer

    1. Hej Jørgen

      Det afhænger blandt andet af typen af aktier, samt om du bruger realisationsprincippet eller lagerprincippet.

      Jeg vil anbefale, at du hører Skattestyrelsen om det.

      De bedste hilsner

      Lasse fra Dinero

  1. Hej Savana Kan der være en fordel i at indbetale mere end de 40.000 kroner i startkapital ved dannelse af et holdingselskab? Jeg tænker, at der vel er løbende udgifter til fx erhvervskonto (koster typisk 3.000 årligt) og til en revisor (koster vel typisk 5.000 kroner årligt).

    1. Hej Ole

      Det er helt op til dig selv, om du vil indskyde mere end de 40.000 kr i startkapital som er minimumskravet ved opstart af et selskab. Der er ikke en specifik fordel i at indskyde mere 🙂

      Du må have en rigtig dejlig dag!

      De bedste hilsner, Theresa – Dinero support

  2. Hej Savanna Jeg er arving til holdingselskab med 1,5 mill. Hvor meget skat skal der betales når det lukkes? Og skal man også betale arveafgift?

    Mvh Mia

    1. Hej Mia

      Regler om arveafgift og beskatning heraf, det er desværre ikke noget vi har den store viden om i Dinero.

      Jeg vil derfor anbefale du rådfører dig med SKAT og evt. en revisor/advokat, der er bekendt med de konkret regler herom og kan se på din konkrete sag.

      De bedste hilsner, Lasse – Dinero Support

  3. hej forkilar lige dette kapiltel. sakset fra ovenstående artikel:

    “Udbetaler du dem til dig selv personligt, skal du betale udbytteskat. Det vil sige yderligere 27 % af de første 58.900 kr. (2023) og 42 % i skat af alle penge over det beløb. Til sidst ender du altså med at betale:

    22 + 27 = 49 %, plus evt.:

    22 + 42 = 71 % i skat.

    Derfor kan det være en fordel at lave et holdingselskab, du kan flytte pengene fra Mit Driftsselskab ApS til.

    den sidste udregning forstår jeg ikke.

    mvh flemming kandborg economic bruger

    1. Hej Flemming

      Det kan vi godt forstå 🙂 Vi har ændret eksemplet, så det forhåbentlig giver mere mening.

      De bedste hilsner

      Lasse fra Dinero

  4. Hej Savanna Jeg har et holdingselskab x Aps (bag driftselskabet y ApS). I holding investerer jeg i aktier og havde i en 1-årig regnskabsperiode en aktieværdiforøgelse på godt 800.000 kr fordelt over 16 aktier. Nu bliver jeg opkrævet 22% indkomstskat heraf. jeg har ikke udloddet noget til privaten. Hvorfor betaler jeg så indkomstskat? mvh Anette

    1. Hej Anette

      Først og fremmest vil jeg gerne lige sige, at vi hverken er skatte-eksperter eller lign. og derfor vil svaret her også være vores bedste bud.

      Hvis du har haft en aktieværdiforøgelse, som du dermed bogføre i selskab, så vil der være tale om indkomst i dit regnskab. Denne indkomst vil som udgangspunkt blive beskattet med selskabsskat på 22%, selvom du ikke har solgt dine aktier endnu, vil værdiforøgelsen stadig være en indkomst og dermed skal denne beskattes med selskabsskat.

      Jeg vil dog klart anbefale du lige rådføre dig med en revisor, der kender reglerne helt ned i dybden og du dermed kan få et helt klar svar.

      De bedste hilsner, Lasse – Dinero Support

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram