Udgivet 05/01/2022

Fordele og ulemper ved holdingselskab

Der er forskellige fordele og ulemper ved et holdingselskab, du skal være klar over, inden du etablerer din holdingstruktur. Der er dog klart flest fordele ved et holdingselskab, så hvis du forventer væsentlige indtægter fra driftsselskaber, er det ofte en god løsning.

Portræt af Lasse Baagoe Hansen
Skrevet af Lasse Hansen
Læsetid: 6 min.

Hvad er et holdingselskab egentlig?

Du kan faktisk ikke oprette et holdingselskab som virksomhedsform. Et holdingselskab er nemlig typisk et aktieselskab eller et anpartsselskab, som bruges til at holde (eje) aktier eller anparter i andre selskaber. 

Et holdingselskab indgår i en såkaldt holdingstruktur, som består af et eller flere driftsselskaber og et holdingselskab som moderselskab. Formålet er udelukkende at eje aktier og anparter i andre selskaber. 

Den daglige drift sker i selskaberne, holdingselskabet har aktier og ejerandele i. Dermed skal selskabet heller ikke momsregistreres, da der ikke er tale om, at det driver aktiv driftsvirksomhed. 

Der er flere klare fordele og ulemper ved holdingselskaber, som vi vil tage dig gennem i de følgende afsnit. Først kan du blive klogere på fordele ved holding, mens du efterfølgende kan læse alt om ulemper ved et holdingselskab

Skal du lave regnskab for et holdingselskab? Vi har lavet en guide, hvor du kan se eksempler og krav til indholdet.

Fordele ved et holdingselskab

Hvis man ser på alle fordele og ulemper ved et holdingselskab, er der klart flest fordele. Og mange af dem er skattemæssige.

Én af de helt store fordele ved et holdingselskab er, at holdingstrukturen gør, at ejeren organiserer virksomhederne, så der er en skattefri opsparing øverst i strukturen. Du skal blot betale selskabsskat af overskuddet, når du overfører det til dit holding.

Indtægterne fra driftsselskaberne er typisk skattefrie for holdingselskabet, hvis de overføres som udbytte eller avancer (hvis dit holding ejer mere end 10%). Skatten bliver på den måde udskudt, indtil du tager midlerne ud af holdingselskabet. Det kan du gøre i form af udbytte til dig selv, hvis du er personlig ejer af selskabet. 

Forretnings- og skattemæssige fordele ved et holdingselskab:

  • Ingen personskat af selskabets udbytte
  • Ingen personskat ved salg af driftsvirksomhed
  • Sparer (betydelige) udgifter, hvis holdingselskabet fx ejer fast ejendom
  • Du kan beholde akkumuleret overskud, hvis driftsselskabet går konkurs
  • Mulighed for sambeskatning ved flere driftsselskaber
  • Større fleksibilitet og nemmere at håndtere udbytte for flere ejere
  • Skattefri udskiftning af ejerkredsen, hvis alle ejere har et holdingselskab
  • Selskabskapitalen kan bruges to gange (stiftelse af holding og driftsselskab)

En anden fordel ved et holdingselskab er, at strukturen kan gøre et generationsskifte lettere, selvom det som regel stadig er dyrt og besværligt. Det er dog altid en god idé at få hjælp af en revisor eller en advokat i forbindelse med et generationsskifte. 

Ulemper ved et holdingselskab

Der er ikke mange ulemper ved et holdingselskab. Der er dog et par ting, du skal være opmærksom på, hvis du vælger en holdingstruktur. Hvis du ikke har en indtægt fra driftsselskaber, er det en ulempe at have et holdingselskab, da selskabet i sig selv ikke har en omsætning/indtægt..

Du skal oprette minimum to selskaber, når du vil oprette en holdingstruktur – et holding- og et driftsselskab. Selskabskapitalen fra dit holding kan “genbruges” i driftsselskabet, men der skal betales stiftelsesomkostninger for hvert af selskaberne. 

Du skal desuden udarbejde en årsrapport for hvert selskab, der er en del af strukturen. Hvis der er tale om større virksomheder omfattet af regnskabsklasse C eller D, skal der også laves et koncernregnskab

En anden ulempe ved holdingselskaber er også, at banker i nogle tilfælde kræver, at holdingselskab eller ejer kautionerer personligt for anlægslån/driftskredit til driftsselskabet. De kræver med andre ord personlig hæftelse, som der normalvis ikke er med et selskab.

Sådan opretter du et holdingselskab

Du får en del muligheder og fleksibilitet med et holdingselskab, men værdien i selskabet kommer primært fra indtægter fra datterselskaber. Derfor skal du vurdere, om der er sandsynlighed for væsentlige indtægter fra disse i fremtiden, inden du opretter det – ellers er det måske en anden virksomhedsform, du skal vælge.

Hvis du forventer det, giver det som regel god mening at samle det i et holdingselskab og udnytte de mange fordele – mens du selvfølgelig er opmærksom på ulemperne. Vi har lavet en guide, du kan bruge, når du skal oprette dit holdingselskab på Virk.dk.

Du kan lave en holdingstruktur på tre måder:

  • Opret holding- og driftsselskab samtidig
  • Ejerkreds i driftsselskab stifter holdingselskab med anparter/aktier i driftsselskabet
  • Driftsselskabet bruges som apportindskud til nyt datterselskab, og det oprindelige driftsselskab omdannes til et holdingselskab

Oftest stillede spørgsmål

Der er mange fordele ved et holdingselskab. Det er dog især minimering af risiko for tab ved økonomiske problemer, der er den helt store fordel ved et holdingselskab. Der er generelt mange skatte- og forretningsmæssige fordele ved holdingselskaber. 

Det er svært at sige, hvornår det giver bedst mening at stifte et holdingselskab. Det giver dog især mening at have et holdingselskab, hvis du har flere selskaber. På den måde kan du drage fordel af sambeskatning, ligesom det også giver større fleksibilitet ved fx udbytte til ejere.

Et driftsselskab er den del af holdingstrukturen, som står for den daglige drift. Det er i driftsselskabet, der gøres forretning, mens eventuelt overskud samles i holdingselskabet, der agerer pengetank for alle driftsselskaberne i holdingstrukturen.

Portræt af Lasse Baagoe Hansen
Lasse Hansen Dinero
Lasse er content manager hos Dinero. Han hjælper med at gøre tunge og svære regnskabsbegreber og -regler letforståelige samt udtænker indhold, der gør regnskabet lidt lettere for dig, som gerne vil være iværksætter eller allerede er i gang med at udleve iværksætterdrømmen.

Skriv en kommentar

6 kommentarer

  1. Hvis jeg opreter en holdingssteuktur med en aps driftselskab og ikke har nogen intægter exempel 2månder eller i længer tid, skal jeg betale ukendte udgifter få at have selskabet kørene indtil der kommer arbejde ind ?

    1. Hej Ajdin

      Nej du har ikke nogle uforudsigelse udgifter. Du skal naturligvis stadig betale til en eventuelt bankkonto og udarbejde et årligt årsregnskab men der er ikke som sådan andre udgifter forbundet ved blot at lade et holdingselskab kører i tomgang

      Rigtig dejlig dag

      De bedste hilsner Frederik Nielsen ,

  2. Hej Lasse, Vi er to kollegaer som er ved at oprettet et GenAI start-up.

    Vi er meget i tvivl om vi først og fremmest behøver at have et holdingselskab fra dag 1, vi tænkte at vente til at vi kan se at der snart er mulighed for indtægt i driftselskabet, fordi vi forventer en længere periode uden indtjening. Er der nogle faldgrupper i det?

    Derudover, hvis vi så laver holding selskaber, er vi i tvivl om man kan nøjes med at have 1 konto som dækker 2 holding selskaber og 1 drift selskab, eller om man skal have et for hver?

    Sidst men ikke mindst, er det muligt kun at have 40.000kr i indskudskapital for de tre virksomheder?

    1. Hej Jonas

      Først og fremmest tillykke med den kommende virksomhed! 🙂

      I behøver ikke have et holdingselskab fra dag 1, men det kan være en god idé at få hele strukturen på plads fra dag 1 – især ift. at bruge indskudskapitalen til at oprette flere virksomheder. Umiddelbart er der ikke nogen faldgruber ved at vente.

      I skal have en konto for hver af jeres virksomheder. Der er 33% rabat på Dinero Pro for selskab 2 og 3, men I kan potentielt også overveje kun at købe Starter+ eller Pro til holdingselskaberne i den periode, I har udbytte fra jeres virksomhed.

      I kan potentielt starte hvert jeres holdingselskab og bruge noget af kapitalen i hver af disse til at oprette driftsselskabet.

      Jeg vil under alle omstændigheder anbefale jer at kontakte en revisor eller anden rådgiver, da der er rigtig mange ubekendte, der gør det umuligt at komme med et helt præcist svar. Ovenstående er IKKE juridisk rådgivning.

      De bedste hilsner

      Lasse fra Dinero

  3. Hej Lasse. Kan et Holding ApS være medejer af et A/S? Eller kræver medejerskab af et A/S, at holdingselskab er AS?

    1. Hej Lars

      Et ApS kan godt være medejer af et A/S og omvendt. Det burde der ikke være nogen problemer i 🙂

      De bedste hilsner

      Lasse fra Dinero

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram