Selskabsstiftelse
Selskabsstiftelse er lig med det at stifte et selskab - eller med andre ord at starte en virksomhed op juridisk set. I Danmark stifter du et selskab hos Erhvervsstyrelsen, hvor du blandt andet skriver under på et stiftelsesdokument og vedlægger vedtægter for din virksomhed.
-
Læsetid: 2 min.
-
Sidst opdateret 21/12/2023
Hvad er selskabsstiftelse?
Hvis du gerne vil starte din egen virksomhed op, er et af de første skridt på vejen at stifte dit selskab. Selskabsstiftelse foregår rent praktisk hos Erhvervsstyrelsen. Når du har underskrevet et stiftelsesdokument, vedlagt dine vedtægter og betalt dit indskud, er du klar til at registrere dit selskab.
Når du registrerer din virksomhed i det Centrale Virksomhedsregister, bliver din virksomhed tildelt et CVR-nummer. Nu er du klar til at sætte din forretning i værk og både sende og betale fakturaer på vegne af din virksomhed.
Inden du starter din selskabsstiftelse, er det nødvendigt, at du gør dig klart, hvilken form for selskab som du vil stifte.
Dinero er et godkendt regnskabsprogram
Alle pakker i Dinero er certificeret af Erhvervsstyrelsen. Du har fx mulighed for upload af bilag i skyen, bankafstemning og modtage og sende EAN-fakturaer. Fokusér 100% på virksomheden i stedet for støvede paragraffer. Læs mere her.
Der findes flere forskellige former for selskaber, som blandt andet adskiller sig fra hinanden i form af hæftelse, indskud og skatteregler. Nedenfor vil vi gennemgå de mest almindelige selskabsformer i Danmark og deres krav til hæftelse og indskud.
Enkeltmandsvirksomhed
I en enkeltmandsvirksomhed kan der kun være en enkelt ejer. Der kan sagtens være flere medarbejdere, men altså kun en person kan stå som værende ejer. En enkeltmandsvirksomhed er en personligt ejet virksomhed, hvor alt, der ejes af virksomheden, ejes af ejeren.
Det betyder også, at der er tale om personlig hæftelse. Der er ikke noget krav om indskud ved oprettelse af en enkeltmandsvirksomhed.
Sådan stifter du en enkeltmandsvirksomhed
Iværksætterselskab (IVS)
OBS: Grundet ændring i lovgivningen er det ikke længere muligt at stifte IVS.
Iværksætterselskab er en relativ ny selskabsform, som kom til verden i år 2014. Der kan enten være en ejer eller flere ejere af et iværksætterselskab, og der er tale om begrænset hæftelse.
Der er et krav om indskud til et iværksætterselskab, men det er minimalt. Du skal i princippet være i stand til at indskyde alt fra 1 kr. til 49.9999 kr., når du stifter et iværksætterselskab.
Der foreligger dog et krav om opsparing i virksomheden. Det går ud på, at virksomheden hvert år skal opspare 25 % af sit overskud, indtil selskabskapitalen når op på 50.000 kr. Herefter kan iværksætterselskabet blive omdannet til et anpartsselskab, hvis du ønsker det.
Alle iværksætterselskaber er forpligtet til at udarbejde årsrapport for hvert regnskabsår.
Anpartsselskab (ApS)
Der kan være en eller flere ejere af et anpartsselskab, som har begrænset hæftelse. Der er et relativt stort krav til kapital, når du stifter et anpartsselskab.
Du skal som minimum skyde 40.000 i virksomheden som startkapital. Alle anpartsselskaber er forpligtet til at udarbejde årsrapport for hvert regnskabsår.
Sådan stifter du et ApS
Aktieselskab (A/S)
Et aktieselskab har som regel flere ejere – gerne mange ejere endda – men der kan i princippet også være kun en enkelt ejer. Som ejer hæfter du kun begrænset ved et aktieselskab, men kapitalkravet til stiftelse er meget tungt. Du skal som minimum indskyde 500.000 kr. ved stiftelsen af et aktieselskab.
Der skal både udnævnes en direktion og en bestyrelse i et aktieselskab, og med denne selskabsform er du forpligtet til at udarbejde årsrapport.
Spørgsmål & svar
Hvordan laver man en selskabsstiftelse? Det korte svar er, at det gør du, når du stifter et selskab. Selve selskabsstiftelsen er forskellig fra, hvilken type selskab du stifter.
Hvad er pris på selskabsstiftelse? Det kommer an på hvilket selskab du ønsker at stifte. ApS koster 40.000 DKK. A/S koster 500.000 DKK. IVS koster 1 DKK.
Var denne artikel nyttig?