Hvad er en trekantshandel?
Trekantshandel er al handel, der foregår mellem tre områder eller personer med relativ stor afstand mellem sig, hvilket også er derfor, det kaldes trekantshandel. Trekanten kan se ud på mange måder og dække både store og små områder. Skattemæssigt tales der om kun trekantshandel, hvis alle parter bor i et EU-land.
Udtrykket refererer også til Den Danske Trekantshandel (1661-1838), hvor danske skibe sejlede mellem Europa, Asien og Nordamerika. Varer og slaver blev sejlet mellem de forskellige kontinenter i en stor trekant, hvor de blev solgt ved ankomst, og skibet blev på ny fyldt med ting, der kunne sælges i den nye destination.
I Afrika blev slaver sat på skibe, som blev sendt til USA. Her blev de sat af, og skibene blev fyldt med varer. Fra USA gik turen til København, hvor varerne blev solgt, og skibene blev på ny fyldt med forsyninger til de danske forter, hvorefter turen gik til de afrikanske handelsforter.
Lad os komme med et eksempel på, hvordan en trekantshandel ser ud, og hvordan en helt klassisk EU-varehandel ser ud i dag med mellemhandlere.
En mellemhandler er en virksomhed, som køber og sælger en anden virksomheds produkter med det typiske formål at sælge dem videre til enten en anden virksomhed (B2B) eller en forbruger (B2C). Mellemhandleren er ofte en importør eller detailhandler – og anses ikke som producent.
Et eksempel på en trekantshandel i dag
Hvis du som dansk leverandør sender en vare afsted til en køber i Tyskland under instruktion af en mellemhandler i Sverige, er der tale om en trekantshandel. Der bliver her sendt to fakturaer afsted. Du sender en faktura afsted til mellemhandleren i Sverige, som så sender en faktura afsted til den endelige køber i Tyskland.
En vigtig detaljer er her, at du ikke sender varen til din mellemhandler i Sverige. Du sender varen direkte til den endelige køber i Tyskland under instruktion af din mellemhandler i Sverige. Varen følger altså ikke fakturaen. Den går sin egen vej. Følger varen derimod fakturaen, vil der være tale om en helt klassisk EU-varehandel.
Et eksempel på en almindelig EU-trekantshandel
Som navnet antyder, er en trekantshandel en handel, der foregår mellem tre parter. De tre parter er alle bosat i et EU-land, men der er tale om tre forskellige EU-lande. Der er ikke tale om en trekantshandel, hvis bare én af de tre parter i handlen ikke er bosat i et EU-land.
Trekantshandel i EU kan foregå på to måder:
- Varer sendes direkte fra leverandør til køber – hvor en tredje virksomhed er mellemand. Leverandøren sender en faktura til mellemmanden, som også sender en faktura til køberen
- Varer og faktura sendes fra leverandør til mellemmanden, som herefter sender både vare og faktura til kunden
Den første måde at lave trekantshandel på, kender vi fx fra dropshipping, hvor mellemanden ikke har nogen produkter på hylden, men bestiller ved leverandøren (når køber har bestilt), som herefter sender den direkte til kunden.
Det andet eksempel er den klassiske måde at drive virksomhed på. Her køber en virksomhed varer hos en underleverandør, hvorefter virksomheden sælger varerne til sine kunder.
Eksempel på trekantshandel i EU
Du sælger som dansk leverandør en vare til en mellemhandler i Sverige, og du sender varen afsted til Sverige. Herefter sender mellemhandleren i Sverige varen videre til den endelige køber i Tyskland. Her følger varen fakturaen.
Du sender en faktura til mellemhandleren i Sverige, når du sender varen afsted. Og mellemhandleren i Sverige sender en faktura til slutkøberen i Tyskland, når varen bliver sendt afsted til Tyskland.
Her er der tale om en helt klassisk EU-varehandel mellem virksomheder i tre forskellige EU-lande.
Trekantshandel og moms – hvordan forholder det sig?
Som mellemhandler i forbindelse med en trekantshandel er du undtaget fra at betale moms. Du skal altså hverken regne moms ind i regnestykket, når du sælger en vare, eller når du køber en vare.
For at slippe for at betale moms som mellemhandler i en trekantshandel skal du opfylde følgende betingelser:
- Din vare er sendt direkte fra din momsregistrerede virksomhed i det EU-land, hvor din virksomhed har hjemme, til en momsregistreret modtager, der har hjemme i et andet EU-land.
- Du har i forbindelse med købet videregivet dit danske momsnummer til leverandøren i et andet EU-land.
- Din virksomhed er ikke blevet momsregistreret i det EU-land, som modtager din vare.
- Sælgeren af din vare er blevet momsregistreret i det EU-land, der står som afsender.
- Varemodtageren eller den endelige køber er blevet momsregistreret i det EU-land, hvor varen bliver modtaget.
Spørgsmål & svar
Hvad er en trekantshandel? En trekantshandel finder sted mellem tre virksomheder i tre forskellige EU-lande.
Hvordan adskiller en trekantshandel sig fra en almindelig EU-handel? I en trekantshandel er der altid en mellemhandler involveret, og varen bliver ikke sendt til mellemhandleren, men direkte til den endelige køber.
Hvordan forholder det sig med trekantshandel og moms? Er du mellemhandler i en trekantshandel, kan du slippe for at betale moms – både i forbindelse med køb og salg af den pågældende vare.
Kan en trekantshandel kun være mellem tre EU-lande? Ja – det er en betingelse, at alle tre virksomheder har hjemme i et EU-land. Ellers er der ikke tale om en trekantshandel.