Udgivet 02/11/2021
Læsetid: 6 min.

ApS eller enkeltmandsvirksomhed – hvad skal du vælge?

Skal du vælge en enkeltmandsvirksomhed eller et anpartsselskab (ApS)? Der er fordele og ulemper ved begge virksomhedstyper, men vi gør det nemt for dig at vælge den rette type til dine behov.

Portræt af Lasse Baagoe Hansen
Skrevet af Lasse Hansen

Er ApS eller enkeltmandsvirksomhed det rette for dig?

Det kan være svært at beslutte, hvilken virksomhedstype du skal starte, og om du skal starte virksomhed alene eller med en partner. Du kan fx vælge at starte et anpartsselskab (Aps) eller en enkeltmandsvirksomhed, som er nogle af de mest populære virksomhedstyper. Disse to virksomhedsformer er dog forskellige og kommer med både fordele og ulemper.

Et ApS er et selskab, hvorimod en enkeltmandsvirksomhed er en personlig ejet virksomhed. Overordnet er forskellen, at du som ejer af en enkelmandsvirksomhed er personligt involveret i virksomheden med din privatøkonomi. Som stifter af et anpartsselskab er du mere distanceret fra selskabet, da du ikke hæfter personligt for selskabet.

ApS eller enkeltmandsvirksomhed – Hvad skal du vælge? Bliv klogere på, hvilke fordele og ulemper der typisk er ved start af henholdsvis ApS og enkeltmandsvirksomhed nedenfor.

Gratis oprettelse af ApS

Det skal være nemt at starte virksomhed. Derfor kan du som kommende Dinero-bruger få oprettet dit ApS gratis, så du kommer flyvende fra start. Læs mere her.

ApS – fordele og ulemper

Det er selvfølgelig meget individuelt, hvad man synes er en fordel eller en ulempe, når man starter sin egen virksomhed. 

Vi har alligevel forsøgt at opstille nogle af de faktorer, som oftest bliver anset som fordele eller ulemper ved start af et ApS frem for en enkeltmandsvirksomhed. Læs også mere om hvilke fordele og ulemper der er ved at starte et ApS, via linket.

Fordele ved ApS

  • Begrænset hæftelse: Når du vælger at stifte et ApS, hæfter du ikke personligt for virksomheden. Der er altså en klar skillelinje mellem din privatøkonomi og selskabets økonomi, hvilket kan føles mere trygt.
  • Flere ejere: Mange ser det som en stor fordel, at de kan dele ansvaret ud på flere ejere i et ApS. Det giver også mere mulighed for sparring, hvilket kan være en stor fordel, hvis du aldrig har drevet virksomhed før.

Ulemper ved ApS

Mange finder dog anpartsselskaber mere krævende end enkeltmandsvirksomheder. Nedenfor ses nogle af de ulemper, der er værd at overveje, hvis du skal starte et ApS.

  • Startkapital: Modsat enkeltmandsvirksomheder skal du have en startkapital på 40.000 kr. for at kunne starte et ApS.
  • Årsrapport: Alle anpartsselskaber skal udarbejde og indsende en årsrapport hvert år, hvilket kan være tidskrævende og besværligt. 

Er du usikker på, hvordan du starter et ApS? Så følg vores trin-for-trin-guide til oprettelse af ApS, og kom sikkert i hus med at starte dit nye selskab.  

Du kan også få professionel hjælp til at starte dit ApS. I samarbejde med eksperterne fra Dansk Selskab og Legal Desk sørger vi nemlig for at starte din nye virksomhed op helt korrekt, så du kan læne dig tilbage med ro i maven imens.

Enkeltmandsvirksomhed – fordele og ulemper

Ligesom ved anpartsselskaber, følger der både fordele og ulemper ved start af en enkeltmandsvirksomhed. Det afhænger meget af, hvilke øjne der ser, men nedenfor kan du læse om, hvad der normalt betegnes som fordele og ulemper ved at starte en enkeltmandsvirksomhed.

Læs mere om, hvilke fordele og ulemper der er ved start af en enkeltmandsvirksomhed.

Fordele ved enkeltmandsvirksomhed

  • Intet krav til startkapital: Du behøver ingen startkapital, når du starter en enkeltmandsvirksomhed.
  • Regnskab: Som ejer af en enkeltmandsvirksomhed er du ikke pålagt at skulle offentliggøre virksomhedens regnskab. Du slipper dermed for at bruge kræfter og tid på dette hvert år.
  • Modregn underskud: Hvis du har et underskud i din enkeltmandsvirksomhed, kan du modregne underskuddet i din personlige indkomst, hvis du har en anden indkomst ved siden af din virksomhed.

    Det betyder, at du kun betaler skat for din personlige indtægt, fratrukket underskuddet i din virksomhed. Dette er især en fordel i de første år af din virksomheds eksistens, hvor det ofte er svært at skabe et overskud.

Ulemper ved enkeltmandsvirksomhed

  • Personlig hæftelse: Som ejer af en enkeltmandsvirksomhed hæfter du personligt for hele virksomheden. Det betyder, at du udsætter din personlige formue for risiko, når du starter denne type virksomhed. 
  • Kun en ejer: Når du starter en enkeltmandsvirksomhed har du ikke mulighed for at slå dig sammen med en anden. Du står således alene med hele ansvaret.

Hvis du allerede har truffet beslutningen om at starte en enkeltmandsvirksomhed, så hjælper vi dig gerne med oprettelsen. Få hjælp til at stifte din enkeltmandsvirksomhed, så du er sikker på at komme helt korrekt i mål. 

Er du stadig i tvivl om, hvorvidt ApS eller enkeltmandsvirksomhed passer bedst til din forretning? Tag testen og find ud af, hvilken virksomhedsform der passer dig bedst.

Vil du lukke din virksomhed?

Hvis du vil lukke dit ApS eller din enkeltmandsvirksomhed og skifte til en anden virksomhedsform, så har vi også en løsning til det. I samarbejde med Selskabslukning kan vi hjælpe dig med at opløse din virksomhed.

Oftest stillede spørgsmål

Hvis du vælger at starte en enkeltmandsvirksomhed, er du ikke forpligtet til at skyde et startkapital ind i virksomheden. Det vil sige, at der ikke er krav til, hvor mange penge du skal have for at starte en enkeltmandsvirksomhed.

Som ejer af en enkeltmandsvirksomhed er du desuden ikke forpligtet til at offentliggøre regnskab, hvilket sparer dig for en masse timer hvert år

Fordelene ved at starte et ApS fremfor en enkeltmandsvirksomhed er bl.a., at du ikke hæfter personligt for virksomheden.

Desuden kan det ses som en stor fordel, at man kan være flere ejere i et ApS. Det giver bedre muligheder for sparring, og det kan føles mere trygt, da du deler ansvaret med dine medejere.

Del denne artikel

  • Del på Facebook
  • Del på Linkedin
  • Del på X
  • Kopier link

Portræt af Lasse Baagoe Hansen
Lasse Hansen Dinero
Lasse er content manager hos Dinero. Han hjælper med at gøre tunge og svære regnskabsbegreber og -regler letforståelige samt udtænker indhold, der gør regnskabet lidt lettere for dig, som gerne vil være iværksætter eller allerede er i gang med at udleve iværksætterdrømmen.

Skriv en kommentar

4 kommentarer

  1. “Alle anpartsselskaber skal udarbejde og indsende en årsrapport hvert år, hvilket kan være tidskrævende og besværligt. ” er decideret forkert. Man har kun revisionspligt hvis der ikke er tale om et lille selskab. Hvis ens virksomhed kategoriseres som regnskabsklasse B, kan man fravælge revision.

    1. Hej Matias

      Alle selskaber skal som udgangspunkt have revideret deres regnskab. Det er dog korrekt, at det er muligt at fravælge revision, hvis man opfylder kriterierne for det. https://dinero.dk/tips/fravalg-revision/

      De bedste hilsner

      Lasse fra Dinero

  2. Jeg har en lille enkeltmandsvirksomhed ved siden af mit lønmodtagerjob. Ifm. generationsskifte af min fars landsbrug, overvejer jeg, min far og mine brødre, at starte et selskab, for over tid at kunne overdrage ejerskabet til os. Men må jeg både være lønmodtager (andetsteds), eje en enkeltmandsvirksomhed og være medejer af et selskab?

    Jeg har søgt på nettet og der er flere, bl.a. denne, fine oversigter over hvad man kan vælge imellem, når man skal starte ny virksomhed eller selskab. Men ingen steder står der, om man må have begge dele. Måske fordi der ingen regler er imod det, men stadig 🙂 På forhånd tak.

    1. Hej Svend

      Mange tak for dit spørgsmål 😊 Du kan sagtens være både lønmodtager, have en personligejet virksomhed og være medejer i et selskab. Det er der intet i vejen i.

      Du må have en rigtig god weekend 😊

      De bedste hilsner Sana fra Dinero

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram