Kørselsgodtgørelse i en enkeltmandsvirksomhed

Kørselsgodtgørelse eller kilometergodtgørelse er en godtgørelse, du kan få for transport med egen privat bil i forbindelse med virksomhedens opgaver. I indlægget her kan du læse om reglerne for kørselsgodtgørelse i en enkeltmandsvirksomhed, interessentskaber og PMV’ere.

 • Udgivet 25/08/2020

 • Læsetid: 2 minutter

 • Nicklas Aabech - Marketing Specialist, Dinero


Kørselsgodtgørelse og kørebog

Ved kørselsgodtgørelse i en enkeltmandsvirksomhed er der tale om et kørselsfradrag, der kan bruges som selvstændig erhvervsdrivende. For at kunne få kørselsgodtgørelse og skattefradrag, skal du føre en kørebog for din virksomhed. Kørebogen dokumenterer den erhvervsmæssige kørsel, du har haft i forbindelse med din virksomheds opgaver. Med andre ord dokumenterer kørebogen bilens aktivitet i virksomhedsøjemed – og det er smart, hvis du også bruger bilen privat. 

Hvad skal en kørebog indeholde?

Der er intet krav til udseendet på en kørebog, men der findes en række krav til, hvad din kørebog skal indeholde – nemlig:

 • Navn, adresse, CPR-nummer eller arbejdsnummer
 • Kørselsdato
 • Formålet med kørslen
 • Hvad kilometertælleren viste ved begyndelsen og slutningen af den daglige kørsel
 • Kørslens mål og et eventuelt delmål
 • Antallet af kilometer
 • Den anvendte sats
 • En beregning

Der findes efterhånden en del digitale løsninger på markedet, som kan hjælpe dig med at få styr på din kørebog – og gennem Dinero kan du desuden integrere en kørebog til dit regnskabsprogram. Se, hvilke muligheder du har for integrationer – lige her.

Det bliver efterfølgende meget nemmere at holde styr på din kørselsgodtgørelse i din enkeltmandsvirksomhed.

Hvad kan jeg få kørselsfradrag?

Du kan få fradrag for en del udgifter relateret til den erhvervsmæssige kørsel, såsom udgifter til benzin, vedligeholdelse, parkering, vægtafgift, afskrivning og forsikring. Oven i hatten kan du som enkeltmandsvirksomhed desuden få kørselsfradrag for udgifter i forbindelse med passage af broer, tunneller og lignende.

Desuden skal du være opmærksom på følgende:
– Du kan ikke få kørselsgodtgørelse til og fra arbejde (fx fra hjem til kontor); fradraget gælder alene, hvis du fx kører i egen bil ud til en kunde.
– 60-dages reglen: Kører du fx til den samme kunde i mere end 60 dage, kan du ikke få kørselsgodtgørelse, da man i skatteøjemed anses som ansat.

Satser for kørselsgodtgørelse i en enkeltmandsvirksomhed

Når du bogfører kilometergodtgørelse, skal du tage udgangspunkt i statens takster:

Takster20212020
Kørsel (bil eller motorcykel)op til 20.000 km./år3,44 kr./km3,52 kr./km
Kørsel (bil eller motorcykel)ud over 20.000 km./år1,90 kr./km1,96 kr./km
Tabel: Satser for kørselsgodtgørelse
Kilde: Skattestyrelsen

Ovenstående er altså de kilometerpenge, du kan få for det antal kilometer, du har kørt i forbindelse med din virksomheds opgaver. Igen er det vigtigt at understrege, at taksterne ikke gælder for privat kørsel – heller ikke mellem fx hjem og arbejde.
Det er netop forskellen, din kørebog skal være med til at dokumentere. 

Bogføring af kørselsgodtgørelse i enkeltmandsvirksomhed

Som enkeltmandsvirksomhed eller ejer af en personligt ejet virksomhed udbetaler du ikke kilometergodtgørelse direkte til dig selv. Du bogfører din kørsel udelukkende som et skattefradrag.

I nedenstående video kan du høre vores kollega, Theis, fortælle endnu mere om kørselsgodtgørelse/kilometergodtgørelse og få et konkret eksempel på, hvordan det beregnes og påvirker dit resultat:

Hvis du er Dinero Pro-bruger og gerne vil vide, hvordan du bogfører din kørsel i dit Dinero regnskab, kan du læse denne guide.

Nicklas Aabech
Nicklas Aabech Dinero
Nicklas er en af Dineros skarpe content-skribenter. Han hjælper med at producere brugbart indhold om alt fra regnskab til revisorregler til såvel Dinero-brugere som andre, der sidder med gode spørgsmål derude.

21 kommentarer

 1. Hej Nicklas Når nu jeg er igang med at oprette et enkeltmandsfirma, hvor jeg ofte vil komme til at benytte mig af offentlig transport, fordi jeg er underviser og foredragsholder og ikke har brug for en kassebil eller at udlede mere CO2 end højst nødvendig, er der så ingen muligheder for kørselsgodtgørelse? Umiddelbart er det jeg læser både hos jer og andre steder, at man skal fragte sig rundt i egen bil for at få sine udgifter godtgjort? Stemmer det?

  1. Hej Martha

   For at kunne tage kørselsgodtgørelse er det rigtigt man skal bruge sin egen bil, men –

   Hvis du tager toget, bussen eller lignede fra kontoret og ud til en kunde, f.eks. som underviser, så vil du godt kunne trække udgiften, altså det du har betalt for transporten, fra direkte i regnskab.

   Bruger du Dinero, bogfører du et køb, hvor du beskriver hvad du har kørt i. F.eks. Tog, og forslaget #Tog vil dukke op, og hjælpe dig med bogføringen. 🙌

   Det vigtige er, at hvis du har et kontor inde i byen og selv bor udenfor byen, som et eksempel, så må du ikke trække din daglige transport til og fra arbejde fra. Det er en privat udgift.(Som dog kan give et personligt fradrag på din selvangivelse hvis der er over 12km hver vej, men det er en anden historie.)

   Jeg håber ovenstående giver mening og har du brug for mere vejledning til hvordan du gør i Dinero, så skriver du bare på chatten nede til højre. 👍

 2. – og jeg har slet ingen bil faktisk, jeg vil højst komme til at leje en bil i ny og næ.

 3. Hej, I hvilken rubrik nummer hos skat , skal kørselsgodtgørelse skrives?

  mvh

  1. Jeg har lige stillet det samme spørgsmål

   Det er på Rubrik 51 eller 29 hos SKAT.

   Ellers kan du bogføre det direkte i dit regnskab: https://dinero.dk/support/kilometergodtgorelse/

   Jeg har bogført kørsel i Dinero ca. 4000 kr. men så skal de ikke noteres hos SKAT?

   Nej, du skal gøre enten eller.

   Så hvis du har bogført det i dit regnskab, skal du ikke taste det ind hos SKAT i rubrikken for kørsel. Perfekt, tak for hjælpen Selv tak 🙂

  2. Hej Malene og tak for hjælpen 😅

   Du har nemlig helt ret. Enten i rubrik 51 eller som en udgift i regnskabet men altså ikke begge dele. Så enten trækkes det fra i din personlige indkomst i rubrikken eller også er det overskud du oplyser i rubrik 111 kørslen mindre. 👍

   Har du bogført det med skabelonen kørsel i Dinero, er det trukket fra dit overskud allerede.

 4. Jeg kører meget ofte ud til samme kunde, ofte 3 gange om ugen, ifølge reglen må jeg kun køre ud til samme kunde 60 gange om året, hvad stiller jeg så op med de øvrige dage?

  1. Helt korrekt Lene – hvis du har mere end 12km hver vej kan du få kørselsfradrag (noget andet end kørselsgodtgørelse) for resten. Det skal ikke med i regnskabet, men direkte i rubrikken for kørselsfradrag på din selvangivelse. 👍

 5. Lige for at spørge helt præcist. Hvis man er konsulent og har en kontrakt på 4 måneder og man forventer at være hos kunden i 80 dage. Kan man så få skattefri kørselsgodtgørelse de første 60 dage (evt. via ens regnskab) og så tage kørselsfradrag for de sidste 20 dage via selvangivelse (hvis mere 12 km)?

  1. Hej Morten

   Det er helt korrekt forstået 🙌

 6. Hej, Er det korrekt forstået at man ikke kan oplyse kørselsfradrag eller benzin/transportudgifter hvis man som enkeltmandsvirksomhed bruger sin privatbil fra hjem til værksted dagligt

  1. Hej Tina

   Det kan du godt jo. Du kan godt få kørselsfradrag (hvis der er over 12km hver vej, dvs. mindst 24km i alt). Men du kan ikke få kørselsgodtgørelse. Lidt forvirrende de to begreber ligner hinanden så meget. 😅

 7. Hej. Jeg er konsulent og har pt arbejde 3 dage pr uge i Herlev. Jeg kører til arbejdsplads fra min bopæl, som også er min erhvevrsadresse, på fyn, hver tirsdag. Overnatter 2 gange også hjem torsdag. Er det rigtigt at det tæller 3 dage så, da kørsel til og fra overnatningsstæd også tæller med, eller har jeg misforstået noget?

  1. Hej Kristian

   Som udgangspunkt nej – kun de dage du holder dig indenfor 60-dagsreglen. Kørselsgodtgørelse er mellem arbejdspladser, og bare fordi din virksomhed har adresse på din hjemmeadresse er det ikke nødvendigvis en arbejdsplads, hvis du ikke udføre en væsentlig del af dit arbejde derfra. Det lyder umiddelbart til du udfører det meste af dit arbejde i Herlev. Derfor vil 60-dagsreglen for kørsel mellem bopæl og arbejdsplads være i spil her og efter det kan du få almindeligt kørselsfradrag også kaldet befordring. 👍

 8. Hej. Jeg er meget forvirret nu mht. 60-dagsreglen. Vi har et lille rengøringsfirma. Vi forstod fra en revisor at 60-dagsreglen gælder ikke til vores firma. (Vi kører, f.eks. til en af vores kunder 5 gange om ugen for at rengøre deres forretning.) Men mener I, at vi ikke kan skrive hele årets kørslen til kunden i vores kørebog? at vi kan kun skrive kørslen til dem for de første 60 gange i året, og ikke noget efter?

 9. Undskyld, jeg skulle også have sagt at vi kører i vores privat bil som er på hvide plader.

  Og vi kører til andre kunder også ind i mellem vores kørsel til den 5-gange-om-ugen kunde. Er det måske hvorfor revisoren sagde at 60-dagsreglen gælder ikke til os -fordi det *ikke* er 60 gange til kunden i træk / uden afbrydelse? (Undskyld for mine danske fejl.)

  1. Hej Mianna – det er helt i orden, jeg forstår udmærket godt hvad du skriver.

   Som udgangspunkt gælder 60 dages reglen hvis du arbejder ved det samme firma i 60 dage og kører hjemmefra og til arbejdsstedet ja. Men hvis du kører fra arbejdssted til arbejdssted så gælder 60 dages reglen ikke. Giver det mening?

   Jeg tænker derfor det er usandsynligt reglen gælder for jer, da i køre til og fra mange kunder på en dag (som du skriver) som alle er erhvervsmæssigt. Hvis i KUN kørte til den ene kunde 5 gange om ugen hjemmefra, så ville 60 dages reglen helt klart gælde. 👍

 10. Når jeg tager bussen hen til en kunde, hvordan bogfører jeg så den faktiske udgift i form af busbillet (fra Rejsekortet) ?

 11. I forlængelse af foregående “Når jeg tager bussen hen til en kunde, hvordan bogfører jeg så den faktiske udgift i form af busbillet (fra Rejsekortet) ?” er der en ekstra finte, hvis jeg ar pendler/månedskort hos REJSEKORT. Så kan jeg ikke dokumentere hvad der er privat andel og firmaandel?

  1. Hej Ivan

   Det afhænger lidt af flere faktorer om du kan fratrække busbilletten. Generelt set skal der være tale om transport mellem arbejdssteder. Det vil sige hvis du tager hjemmefra og hen til kunden og dit hjem ikke kan anses i skattemæssigforstand som et arbejdssted, så vil du ikke have fradrag for det i virksomheden. Så er det en privat udgift.

   Hvis du derimod kører fra arbejdssted til arbejdssted kan du godt fratrække busbilletten i regnskabet, men i forhold til dit pendler kort vil jeg antage du skal have et erhvervskort når du kører med arbejde og et privat pendlerkort når du kører privat. Jeg ved ikke om der findes en praksis hvor man splitter det andelsvist selvom man gør det med andre typer af udgifter.

   Hertil ville jeg nok få et svar direkte fra dem som skal kontrollere dig, nemlig Skattestyrelsen og virker de tøvende ville jeg betale for at få et bindende svar fra dem. 👍

   Under alle omstændigheder ville et erhvervsrejsekort give god mening for at splitte det helt konkret op, hvis du har en stor udgift forbundet med busrejser som et led i dit arbejde. Så vidt muligt er det altid bedst at adskille privat og erhverv.

Skriv en kommentar

Gør som 0 andre!

Det mest anbefalede regnskabsprogram